Fıtık Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tıpta herni olarak bilinen fıtık, kas ve dokuların zarar görmesi neticesinde ortaya çıkar. Vücutta birçok farklı bölgede oluşabilirler. Örneğin bel fıtığı, göbek fıtığı, kasık fıtığı ya da boyun fıtığı şeklinde çeşitli varyasyonlara sahiptir. Çoğu fıtık, birden bire gelişen sıkıntılar vermemekle birlikte kendiliğinden geçmesi mümkün olmayan bir durumdur. Peki, fıtık nedir, belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavisi nasıl yapılır? İşte bu gibi sorularınızın yanıtları…

Fıtık kişilerde en sık bel, boyun ve karın bölgesinde görülmektedir. Oluştuğu bölgeye göre farklı belirtileri olan fıtık, tedavi edilmesi gereken hastalıklardan biridir. Kadınlarda ve erkeklerde yaygın görülen fıtık bebeklerde de ortaya çıkabilir. ilk oluştuklarında tehlikeye yol açmaz ancak şikayetler ilerlediğinde ve fıtığın şiddeti arttığında cerrahi müdahaleler kaçınılmaz olabilir. Peki, fıtık nedir, belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavisi nasıl yapılır? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

FITIK NEDİR?

Birçok türü bulunan fıtık, iç organların bir bölümünün bir parçasını dışarı doğru çıkarmasıdır. Bu durum genellikle bağırsağın bir parçasının bulunduğu alandan dışa doğru çıkması olarak tanımlanır. Boyun ve bel bölgesi fıtıkları omurlardaki disklerin kendi konumlarından uzaklaşması ile meydana gelir. Genellikle fiziksel güç sarf eden meslek gruplarında görev yapmak, ağır kaldırmak, ıkınmak, hamilelik ve ani kilo değişimleri fıtık oluşumuna sebep olmaktadır.

FITIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Fıtığın bilinen en önemli belirtileri yumru ve çıkıntı oluşumudur. Örnek olarak; boyun fıtığı kollarda ağrı, his kaybı, güçsüzlük ve his kaybına neden olmaktadır. Kasık fıtığında ise uyluk ve kasığın bir araya geldiği bölgede bir yumru fark edebilirsiniz. Yatış pozisyonunda yumru fark edilmeyebilir. Özellikle ayakta dururken, eğilirken ya da öksürürken hissetmek daha kolaydır. Yumrunun çevresindeki bölgede rahatsızlık ve ağrı hissedilebilir.

Fıtık birçok kişide belirgin bir semptoma neden olmaz. Genellikle bu durum, farklı bir durumdan dolayı fiziksel ya da tıbbi muayene esnasında ortaya çıkmadıkça vücudunuzda fıtık olduğundan haberdar olmayabilirsiniz.

FITIK TANI VE TADAVİSİ NASIL YAPILIR?

Özellikle karın ve kasık bölgesinde oluşan fıtıklar ağrılı veya ağrısız şişliklerle kendini belli eder. Boyun ve bel gölgesindeki fıtıklarda ağrılarla karakteriz edilir. Omurgalarda oluşan fıtıklar çoğu zaman dışarıdan fark edilmezler. Ancak aşırı ağrılar ve hareket kısıtlanması omurgada fıtık olabileceğini akıllara getirmektedir. Doktorunuz fizik muayenenin yanı sıra radyolojik görüntülenme teknikleri ile bölgede fıtık olup olmadığı tespit edilebilir.

Vücudun pek çok bölgesinde oluştuğundan dolayı fıtık tedavisinde farklı yöntemlere başvurulur. Genellikle fizik tedavisi ile fıtık durumu rahatlatılabilir. Ancak bazı durumlara doktorunuz ilaç tedavisi de önerebilir. Fizik tedavi ve ilaç kullanımına rağmen rahatlama sağlanmıyorsa ve durum kişileri yaşamdan alı koyacak kadar şiddetli ve ilerlemişse tedavide en sık başvurulan yöntem ameliyattır.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Her Şeyi Anlattık: Nedenleri, Teşhisi ve Tedavisiyle Bel Fıtığı
Fıtık İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilmelidir?

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı