Fıtık İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilmelidir?

Toplumda fıtık olarak bilinen herni; çoğunlukla ağır yük kaldırmak, fiziksel güç gerektiren mesleklerde çalışmak ve uzun süreler ayakta kalmak gibi nedenlerden meydana gelir. Fıtık, iç organların ve genellikle bağırsağın bir bölümünün bulunduğu yerden dışarı çıkması, derinin altında şişlik yaratması olarak tanımlanmaktadır. Boyun ve belde görünen fıtıklar ise omurlar arasında bulunan jel benzeri disklerin yıpranması, doğal yerlerini kaybetmesi sonucunda meydana gelir. Her fıtığın tedavi şekli farklı olmakla birlikte genel olarak fizik tedavi uygulanır. Peki fıtık için hangi bölüme veya doktora gidilmelidir? İşte detaylar...

Günlük hayatı olumsuz etkileyen fıtıklar tedavi edilmediği zaman artış gösterir ve daha büyük sonuçlar doğurabilir. Özellikle bel bölgesinde görülen fıtık patlamaları omurilik ve sinirlere yüksek oranda baskı yaparak kişinin hayat kalitesini düşürür. Bel bölgesindeki omurlarda yer alan disklerin merkezinde nükleus pulpozus adı verilen çekirdek bölüm bulunur. Disklerin dış kısmında ise anulus fibrozus denilen sert bir tabaka bulunur. Disklerin üstünde baskı oluştuğu zaman çekirdek bölümü dış kısma çıkarak sinirlere ve omuriliğe yapışır. Bu yapışma sonucunda bel fıtığı patlaması meydana gelir. Fıtık patlamaları sadece ameliyat ile tedavi edilmeyebilir. Birçok kişide görülen fıtık hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

FITIK İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR?

Fıtık toplumda oldukça sık karşılaşılan rahatsızlıklardan biridir. Kasık fıtığı, göbek fıtığı, femoral fıtık, kesi yeri fıtığı, epigastrik fıtık, baş boyun gibi yerlerde oluşan omurga fıtıkları ve midenin herhangi bir bölümünün yemek borusunun içine kaçmasından oluşan hiatal herni fıtığı gibi birçok fıtık çeşidi vardır.

Kasık fıtığı, kasık bölgesinin her iki tarafında da görülebilir. Karnın iç basıncının artış göstermesi ile ortaya çıkar. Kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülen fıtık çeşididir. Bel, kasık ve testislerde ağrıya neden olabilir. Fıtık, karnın ön duvarında oluşan yırtık içine karın içi organlarının girmesi sonucu oluşur. Kasık bölgesinde öksürürken veya ayaktayken gelişen şişlik kişi yattığında veya itildiğinde kaybolur. Aynı zamanda ıkınmak, prostat büyümesi, ağır kaldırmakta fıtığı arttıran unsurlardandır. Erkek çocuklarında ise testisin aşağı inmesinden kaynaklı karın içi boşlukta fıtık oluşur. Göbek fıtığı ise bebeklerin doğumundan hemen sonra gelişebilen bir durumdur. Genellikle zaman içinde kendiliğinden geçer. Geçmeyen göbek fıtıklarının tek tedavi şekli cerrahi operasyondur.

Lomber disk hernisi olarak bilinen bel fıtığı, yaşın ilerlemesine bağlı olarak artış gösterebilir. Genellikle bel bölgesindeki iki omur arasında oluşan bel fıtığı birçok belirti ile ortaya çıkar. Bacaklarda uyuşma, güçsüzlük ve ağrı, yürüme de güçlük ve bel ağrıları fıtık belirtileridir. Bel fıtığı olan kişilere fizik tedavi uygulanır. Bir başka fıtık çeşidi olan boyun fıtığı, omurlardaki disklerin yıpranması sonucu gelişir. Kollarda ağrı ve güçsüzlük, bacaklarda ağrı gibi belirtilen gösteren boyun fıtığı fizik tedavi uygulamaları ve ilaçla tedavi edilebilir. Fıtık tedavileri için ortopedi doktoruna veya genel cerrahi bölümüne gidilmelidir.

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Bel Fıtığı Tedavisi İçin Bir Umut Alternatif Tıbba Yönelen İnsanların Nasıl Kandırıldığını Okumanız Gerek
Her Şeyi Anlattık: Nedenleri, Teşhisi ve Tedavisiyle Bel Fıtığı

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?