Siz de sağlıklı olduklarını düşündüğünüz besinleri bol bol tüketmeye çalışanlardansanız eğer, bu içeriğimizi okumak sizi biraz şaşırtabilir.😉
Buyurun bakalım neden bu besinler pek de masum değilmiş...👇👇👇
Siz de sağlıklı olduklarını düşündüğünüz besinleri bol bol tüketmeye çalışanlardansanız eğer, bu içeriğimizi okumak sizi biraz şaşırtabilir.😉
Buyurun bakalım neden bu besinler pek de masum değilmiş...👇👇👇
Özellikle kış aylarında bağışıklığınızı güçlendirmek için D vitamini takviyesine başvurabiliyoruz.
'Tavsiye edilen günlük dozdan daha yüksek dozlar almadan önce D vitamini testi yaptırmanızı ve her altı ila 12 ayda bir d vitamin değerlerinizi kontrol ettirmenizi öneririm.'
Beslenme uzmanı ve yoga öğretmeni Mays Al-Ali, 'Ne yazık ki çoğu insan her gün aşırı şeker tüketiyor ve bunun sağlık üzerinde çok zararlı bir etkisi var' diyor.
Mays, uzun vadede çok fazla şekerin diyabet, diş çürümesi ve baş ağrısı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini de söylüyor.
Bitter çikolatayı tercih ederek daha sağlıklı olduğunuzu düşünebilirsiniz ve evet bu kısmen doğru.
'Ayrıca çikolatada sinir sistemimizin yatışmasını sağlayan sakinleştirici bir molekül olan teobromin bulunur.'
Mays şöyle diyor: 'Şekerden kaçınmak için her zaman yüzde 100 bitter çikolata tercih ediyorum ama çikolatanın yüzde 70 ila 80 bitter olması bile diyetinizdeki şeker içeriğini artıracaktır, bu da sandığınızın aksine sağlıklı değildir.'
Bağırsak sorunlarıyla mücadele ediyorsanız, çok fazla nohut yemek şişkinlik, gaz, kramp ve vücutta rahatsızlığa neden olabilir.
Bazı insanlar yüksek FODMAP içeren gıdalar tükettiklerinde ağır kramp, ishal, kabızlık, şişkinlik ve gaz sorunu yaşayabiliyorlar.
Mays şöyle diyor: 'Nohutun kurutulmuş versiyonlarını satın alırsanız, 12 saat boyunca ıslatın ve ardından pişirin.'
'Bu yüzden oluşan köpüğü temizlemeniz sizler için en iyisi olacaktır.'
Beslenme uzmanı Caroline, besin eksikliği olmadığı sürece insanları demir takviyesi almamaları konusunda uyarıyor.
Günde 20 mg'ın üzerinde olan aşırı demir takviyesi alımında bulantı, kusma, kabızlık gibi semptomlara ve ciddi vakalarda karaciğer ve diğer organlarda hasara neden olabileceğini söylüyor.
Takviyeleri çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklamaları konusunda uyarıyor.
Balık ve diğer deniz ürünleri protein ve sağlık için gerekli diğer bazı besinleri içerse de Mays okyanuslarımızın başta cıva olmak üzere yüksek düzeyde ağır metaller içerdiğini belirtiyor.
'Sardalya ve hamsi gibi daha küçük balıklar besin zincirinde daha aşağıda yer aldıklarından daha az cıva içerirler. Bunların yanı sıra maalesef insanlarımız kalp sağlığı için faydalı olan balıkları da yeterince yemiyorlar.'
Çoğumuzun hiç aklına gelebileceği bir besin değil ama meyankökü de bazıları için potansiyel bir sağlık tehlikesidir.
Ayrıca riskli bir rahatsızlık olan Aritmi olarak da bilinen düzensiz kalp ritmi sorununa da sebep olabilir.
Reçetesiz satılan yaygın ağrı kesiciler içilme zamanlamaları takip edilmediği takdirde kolayca aşırı doz tehlikesine sebep olabilir.
'Ağrı kesici ilaç doz aşımı, bireyler genellikle önerilen dozu aştıklarının farkına varmadan parasetamol (ağrı kesici ve ateş düşürücü etkiye sahip bir ilaç etken maddesidir) içeren birden fazla ilacı aldıklarında ortaya çıkabilir.'
Ağrı kesici ilaç doz aşımının, belirtileri hemen ortaya çıkamayabilecek ciddi karaciğer hasarlarına neden olabileceği konusunda uyarıyor. Ağır vakalarda, acil tıbbi müdahale gerektirecek karaciğer yetmezliğine kadar yol açabileceğini de ekliyor.
Çoğu insan günde bir veya iki kahve ile idare edebilir ve bazı çalışmalarda sağlığa faydalı olduğu gösterilen kahveyi sevmenin hiçbir zararı yoktur. Ancak Mays şöyle diyor: 'Sık sık günde beş ya da altı kahve içen insanlarla karşılaşıyorum.'
'Aynı zamanda derin, kaliteli, onarıcı uykuyu da durdurur; gece yarısı bir duble espresso içip uykuya dalabilenlerde bile' diye ekliyor.
Kahve tüketiminizde azaltma yapmak istiyorsanız ideal olarak sabah 11'den önce ve/veya uyandıktan 90 dakika sonra bir bardak kahveyi iç rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Dr. Uys, fıstık ezmesinin özünde tehlikeli bir besin olmadığını, ancak tabi ki fazla tüketimin aşırı kalori alımına ve dengeli bir diyetin parçası olarak yönetilmediği takdirde potansiyel kilo alımına yol açabileceğini söylüyor.
'Büyük miktarlarda aflatoksin toksisitesi midede bulantı, karın ağrısı, kasılmalar, kusma ve diğer akut karaciğer hasarı belirtilerine neden olabilir' diye uyarıda bulunuyor.
Peki sizler de fark etmeden bu besinleri gereğinden fazla tüketiyor olabilir misiniz?
Yorumlarda buluşalım...👇👇👇