Firavun Ne Demek? Firavunlara Ne Oldu?

Eski Mısır, Antik Çağ uygarlıklarından biri olarak bilinir. Antik Mısır, Afrika'nın kuzeydoğusunda Nil Nehri'nin denize döküldüğü yerin yarı çevresine yerleşmiş ve orada gelişmiştir. Antik Mısır medeniyetinin yayıldığı topraklar bugünkü Mısır'ın içinde yer alır. Bu uygarlık kurulmadan önce Mısır, Yukarı ve Aşağı olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Ancak ilk firavun hakimiyetinde Mısır politik olarak birleştirilmiş ve 3 bin yıl bu şekilde devam etmiştir. Bu dönemde,  firavunların hükümdarlığında olan birçok krallık dönemleri yaşanmıştır. Özellikle Antik Mısır döneminde firavunlar, oldukça güçlü ve her konuda söz sahibi olan hükümdarlardır. Peki Firavun ne demektir? Firavunlara ne oldu?

Antik Mısır döneminde hüküm süren firavunlar, yeryüzündeki düzenin korumasından ve devamından sorumluydular. Ayrıca bu toplumda din, günlük yaşamın merkezi olmuş durumdaydı. Bundan dolayı firavunların tanrılar ve insanlar arasında bir aracı olduğuna inanılırdı. Dini törenlerden ve yeni tapınakların seçilmesinden bu hükümdarlar sorumluydu. Ayrıca Mısır'daki toprakların hepsinin sahibiydi. Eğer isterse yeni yasalar çıkartabilir veya vergi toplayabilirdi. Aynı zamanda firavunlar ölene dek tahta kalma haklarına sahiptiler. Eski Mısır geleneklerinden biri olan mumyalama, özellikle firavunlara yapılırdı. Antik Mısır'ın ünlü hükümdarları olan firavunlarla ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

FİRAVUN NE DEMEK? FİRAVUNLARA NE OLDU?

Eski Mısır dilinde firavun kelimesi, büyük ev anlamını taşıyan per'ao sözcüğünden gelmektedir. Akkadça'ya pir'u, İbranice'ye par'o şeklinde geçmiştir. Ayrıca Tevrat'ın Yunanca tercümesinde ise bu kelime faraô olarak karşılanmıştır. Arapça bir kelime olan fir'avn ise İbranice ve Süryanice dillerinden geldiği ileri sürülmektedir.

Yaklaşık olarak M.Ö 2400 yıllarından itibaren rastlanan bu kelime, hükümdarlık sarayını ve orada oturanları ifade etmek için kullanılırdı. 18.yy sülale döneminin ortalarına kadar firavun, Mısır kralının lakabı olarak değil saray manasında kullanılmıştır. M.Ö 1370'li yıllarda yazılan metinlerde ise per'ao kelimesinin kral anlamında kullanıldığı görülmektedir.

Antik Mısır'da Firavun olmak için bazı özel şartlar bulunmaktaydı. Anne tarafından soylu bir kan taşımak önemliydi. Bundan dolayı halktan erkekler, tam soylu kanı taşıyan kadınlarla evlenip tahta çıkabilmişlerdi. Bu firavunların kutsal olarak kabul edilen takma adları bulunmaktaydı. Bu takma adları tahta çıktıklarında alıyorlardı ve bu isimler izleyecekleri politikanın da habercisi olarak görülüyordu. Mısır'da firavunların yok oluşu ise geç hanedanlık döneminin sonlarında olduğu bilinmektedir.

Eski Mısır, geç hanedanlık döneminde birçok imparatorluk tarafından istilaya uğradı. Asurluların elinde olan bu bölgenin kontrolü bir süre sonra yöneticilere bırakıldı. Bu yöneticiler Saite kralları olarak da bilinir. Saite krallarından biri olan I. Psmatrik, M.Ö 653 yılında Asur hakimiyetine son verdi. Daha sonra ise Mısır'ı Pers orduları ele geçirmeye çalıştı ve başarılı oldu. Firavun I. Psmatrik, Pers İmparatorluğu'na esir düştükten sonra II. Kambises firavun unvanını aldı. Fakat bu firavun İran'a dönerek bölgenin yönetimini Pers hakimiyetine bıraktı. 5.yy'da Mısır'da birtakım ayaklanmalar yaşansa da, Pers gücünü kırmayı başaramamışlardır. Mısır'daki Pers İmparatorluğu'nun hakimiyetinin ilk dönemi 27. Hanedanlık olarak da bilinir. Bu hanedanlığın sona ermesinin ardından son Mısır hanedanı olan 30. Hanedanlık dönemi başladı. Pers İmparatorluğu'nun Mısır'ı topraklarına katmasıyla II. Nektanebo dönemi sona erdi. II. Nektanobe, Eski Mısır'ın son yerli hükümdarı ve 30. hanedanın son yerli firavunu olarak bilinir. Roma İmparatorluğu tarafından istila edilen Antik Mısır'ın yok oluşuyla birlikte firavunlar son bulmuştur.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Antik Mısır'ın 'Sapkın Firavun' u Akhenaton Hakkında Okudukça Şaşıracağınız 16 İlginç Bilgi
Altın Hazinelerle Dolu Mezarına Dokunan Her Kişiyi Lanetleyen ve Ölüm Sebebi Bugün Bile Çözülememiş Çocuk Firavun: Tutankamon

Popüler İçerikler

Çok mu Çok İddialıyız? Brad Pitt'ten Daha İyi Oyuncu Olduğunu Söyleyen İlker Aksum Dillere Fena Düştü!
Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a Yaptığı Ziyareti Anlattı: "Getirilen Kurabiye Haramdır Diye Yemedim"
Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!
YORUMLAR
20.09.2021

son kisim eksik olmus. persden romaya atlanmis. misiri perslerin elinden buyuk iskender aliyor. buyuk iskender oldukden sonra misir onun komutanlarindan biri olan ptolemy'ye kaliyor. sonraki 300yil boyunca misiri ptolemy hanedeni yonetiyor. son zamanlarina kadar yunanca konusmaya devam etselerde buyuk oranda misir geleneklerini benimseyip misir firavunu oluyorlar. son misir firavunu herkesin bildigi kleopatradir, 7. kleopatra. roma ic savasina taraf olmasi, sezardan olma cocugunun sezarin yigeni octavius augustuse rakip olmasinin sonucunda augustus misira girip bildigimiz anlamda antik misiri sonlandiriyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ