Ancak katılımcılara bu paranın gündelik yaşamlarını nasıl değiştirdiğine dair düzenli olarak sorular sorulacak.
Tüm katılımcılardan yaşamları, çalışma hayatları, aile durumları, toplumsal temasları, duygusal ve psikolojik durumlarıyla ilgili soruları yanıtlamaları istenecek. ETG karşıtlarının baş savı olan insanların çalışmayı bırakacağı iddiasının gerçek olup olmadığını gözleme fırsatı da doğacak.
Soru-cevap seansıyla da yetinilmeyecek, katılımcıların stres düzeyini ölçmek için saç örnekleri alınacak.
Yanısıra 1 milyon başvuran içinden, deney grubundaki 120 kişiyle aynı toplumsal arka plandan gelen 1380 kişi seçilerek bir kontrol grubu oluşturulacak.
İki gruptakilerin deneyimleri arasında kıyaslama yapılacak.
İlgili bir yazı okumuştum yanlış hatırlamıyorsam ilk deneme Kanada'da yapılmış Finlandiya gibi Hollanda'nın da denemesi bekleniyordu. Fikir daha çok teknoloji devleri tarafından dile getiriliyor. İnsan emeğinin birim değeri otomasyon ve yapay zeka teknolojilerinin gelişmesi ile giderek düşmekte. Gelişen yapay zeka, endüstri 5.0 ve otomasyon teknolojilerinin kademe kademe önce nüfusun bir bölümünü sonrasında ise çoğunluğu işsiz bırakmasına karşın yapılan deneyler. İşsizlik dışında göçmenlik enflasyon ve kutuplaşmalar artacak. Yani aslında sistem devamlılığını sağlamak için fon ayırma dışında temel gelir deneyleriyle kendini test ediyor. Bir işsiz sefil durumda para kazandırmaz hatta hırsızlık muhaliflik vs. gibi sebeplerle zarar verme ihtimali yüksektir. Temel gelir sonrası işsiz olanın zarar verme ihtimali azalır minimal de olsa tüketime katılıp para kazandırır. Siyasi ve iktisadi sorunlara yönelik önerilen kapitalizmin tepe noktası bir model alt sosyal-sınıfsal gruplara sus payı.
Bizim koyunlar da alıyor ama felsefi bir nedenden dolayı degil gotlerini vermeleri icin alıyorlar, gayet de iyi veriyorlar
salgin hastaliklar, savaslar hep buyuk degisimlerin tetik mekanizmasi olmustur. son korona salginida bunun istisnasi olmayacak gibi. evrensel temel gelir uzun zamandir konusulan tartisilan bir konu olsada sosyal yapida degisiklik kolay bir sey degil, sosyal duzende genel mantik sorun cikarmiyorsa dokunma seklindedir. bu sebebden savaslar, salginlar degisimin asil nedenleri olmasada tetikleyici mekanizmalari oluyor, yarattiklari kaos ortami farkli yeni seylerin denenmesine, yeni norm haline gelmesine araci oluyor.