Türkler, çalkantı zamanlarında birikimlerini genellikle dolar, euro ve değerli madenlerde tutmayı tercih ediyor. Bu dolarizasyon olarak bilinen ve lira üzerinde baskı kaynağı olan bir fenomen.
Merkez Bankası verilerine göre, geçen yılın sonunda bankacılık sistemindeki tüm mevduatın yüzde 64’ü döviz veya kıymetli madenlerden oluşuyordu. Kur korumalı mevduatla birlikte bu oran az da olsa düştü.
Enflasyon önümüzdeki aylarda yüzde 50’nin üzerine çıkarsa ve yılın büyük bölümünde bu seviyede kalırsa bu eğilim devam edecek mi? Fransız bankası Société Générale’de gelişen piyasalar araştırmacısı Phoenix Kalen, “TL mevduatlarının artmasını bekliyorum, ancak enflasyon çok yüksek olmaya devam ettikçe TL’nin mevduatlar içindeki payı önümüzdeki aylarda yine azalacak” dedi.
Şubat ortasında ortalama mevduat faizi oranları yüzde 17’de seyrederken, enflasyon hesaba katıldığında tasarruf sahiplerinin parasının değeri hâlâ ciddi bir erimeyle karşı karşıya. Hükümet enflasyonun gelecek yıl tek haneli rakamlara düşeceğini tahmin ederken, Kalen hükümetin enflasyon tahmininin büyük ölçüde aşılabileceği görüşünde.
Vallaha istedikleri kadar eleştirsinler. İstediklerini söylemekte özgürler ama kim takar? Görünen o ki bizim ülkemizin vatandaşı böyle yönetilmekten gayet memnun. Özellikle bunun etkisini sitedeki son anketten görebiliyoruz. Bırakın böyle yaşayalım.
secimlere kadar ekonomiyi bir sekilde stabil tutar secimide bir sekilde kazanirsa iste ondan sonraki donem tam bir facia olur. bunca sene herseyi stabil tutmak icin harcanan kaynaklar, yapilan borclar oylece ulkenin uzerine yikilir, daha dogrusu orta sinifin, calisan ureten kesmin sirtina yuklenip ulkedeki son uretimde oldurulmus olur.
Boşuna çene yormayın enflasyon zirveyi gördü bundan sonra yüksek enflasyon seyretmek bir müddet, arka kapı kur politikası yok bu sıcağa kar dayanmaz dolar Kuru sabit kalacaktır