Financial Times: AB Erdoğan'ı Siyasi Hediyelere Boğacak

İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesi bugün mülteci sorununun ele alınacağı Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'ne değindi. Gazete, AB liderlerinin bu konuda işbirliği karşılığında Türkiye'yi 'siyasi hediyelere boğacağını' yazdı.

Financial Times'ın Brüksel muhabiri Alex Parker'ın haberi, 'Avrupa bugün Recep Tayyip Erdoğan'ın otoriter eğilimlerini bir kenara bırakacak ve göçmenler konusunda yardımına karşılık ona siyasi hediyeler teklif edecek' cümlesiyle başlıyor.

Gazete, Avrupa Birliği'nin içinde bulunduğu büyük siyasi krizin, insan hakları konusunda gözden düşmüş olan Türkiye'yi AB ile uzun zamandır olmadığı kadar yakınlaştırdığını belirtiyor:

'Yetkililer Brüksel'deki zirve öncesi Ankara'da bir araya gelerek mülteciler konusunda bir eylem planı üzerinde çalıştılar. Plan; sınır kontrollerini artırarak, kayıt işlemlerini düzenleyerek ve Türkiye'deki yaklaşık 2 milyon mülteciye orada kalmaları için teşvikler vererek, Avrupa'ya düzensiz mülteci akınını kontrol altına almayı amaçlıyor'.

Financial Times bunun karşılığında Türkiye'ye, 'uzun zamandır karşılık bulamadığı talepleriyle ilgili' bir dizi siyasi hediye verileceğini yazıyor. Bu hediyeleri ise şöyle açıklıyor:

'Finansman, vize serbestisinin hızlandırılması, AB liderleriyle toplantılar ve AB üyelik müzakerelerinin yeniden canlandırılması'.

Financial Times, Türk yetkililerin ise bu 'hediyelere' karşın pazarlığa devam ettiklerini ve 'karar vermek için acele etmeyeceklerini' belirtiyor. 

Gazeteye konuşan bir AB diplomatı, Avrupa Birliği yetkililerinin iki ay öncesine kadar, otoriter yönelimleri dolayısıyla Erdoğan'a 'dokunmak istemediklerini', son günlerde ise Erdoğan'ın Avrupa'nın önde gelen liderleriyle yemeklere katılıp toplantılara girdiğini belirtiyor:

'AB çok paniklemiş olmalı. Şu ana kadar Türkiye'ye hiç bu kadar dostane davrandıklarını görmemiştim. Erdoğan'ı hediyelere boğuyorlar. Noel Baba gibiler.'

Financial Times, AB'nin bu tavrının Erdoğan'ın insan hakları karnesini eleştirmekten geri durmaya kadar vardığını yazıyor:

'Brüksel 14 Ekim'de yayınlanması beklenen Türkiye'nin İlerleme Raporu'nu erteleme kararı aldı. Raporda Türkiye'deki demokrasi karşıtı uygulamaların ciddi şekilde eleştirilmesi bekleniyordu. İki AB yetkilisi, raporun muhtemelen 1 Kasım'daki genel seçimden sonra yayımlanacağını söyledi. Avrupa Komisyonu ise bu konuda herhangi bir karar alınmadığını belirtti.'

Financial Times'a göre Türkiye'nin 'güvenli ülkeler' listesine eklenmesinin de, tüm AB liderlerince kabul edilmesi bekleniyor.

Bu sayede Avrupa ülkelerinin Türkiye'den kendilerine yapılacak olan sığınma taleplerini reddetmeleri kolaylaşacak.

Gazetedeki haberde Türkiye'nin AB ile üyelik müzakerelerinde yeni başlıkların açılması ve Türkiye'ye sağlanan fonlarda ciddi artış gibi konularda ise AB ülkeleri arasında hala fikir birliği sağlanamadığına dikkat çekiliyor.

En tartışmalı maddenin ise Türkiye'nin belli şartları yerine getirmesi ve AB'ye yasal olmayan yollardan giren Suriyelileri geri almayı kabul etmesi karşılığında, Türkiye vatandaşlarına Schengen vizesi zorunluluğunun kaldırılması olduğu bildiriliyor.

BBC Türkçe

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı