Filtresiz Fotoğraf Çekilemez Duruma mı Geldiniz? O Halde Sosyal Medya Dismorfofobisi Yaşıyor Olabilirsiniz!

Sosyal medyanın psikolojimize olan etkisi her geçen gün giderek artıyor. Özellikle de gençler arasında sahte bir 'güzellik yarışı' olduğu söylenebilir. Sosyal medyada herkes en güzel, en fazla gezen, en güçlü, hayattan en fazla keyif alan kişi olmak için adeta yarışıyor. Bunlar arasında fiziksel görünüşümüzle alakalı olan kısım, sosyal medya dismorfofobisini ortaya çıkarıyor...

Sosyal medyanın hayatımızı ne kadar etkili bir şekilde yönlendirdiği konusunda hepimiz hemfikirizdir herhalde...

Gezdiğimiz yerleri sosyal medyada göstermek istiyor, estetik görünümlü yiyecekler sipariş ediyor, tatlı bir sürprizi bile kayıt altına alıyoruz. Bunların psikolojimiz üzerinde yıkıcı etkiye sahip olduğu tartışılmaz bir gerçek.

Sosyal medya özellikle de nasıl göründüğümüz konusunda bizi sürekli olarak köşeye sıkıştırıyor...

Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafta selülitler görünemez, yemek sonrası beliren karın söz konusu bile olamaz, küçük memelere de yer yok!

Tüm bu baskılar da bizi sosyal medya için kendimizi güzelleştirmeye veya 'güzelmiş' gibi görünmeye zorluyor.

Bu noktada kaçırılan bir nokta var; güzellik standartlarını belirleyen kim? Bu standartlar kime ve neye göre güzel? Tabii ki genç yaştaki bireyler henüz benlik gelişimlerini tam olarak tamamlayamadıkları için bu soruları soramıyor.

Bunun sonucunda ortaya çıkan görüntüler bunlar...

Birkaç photoshop dokunuşuyla vücudunu bambaşka hale getiren yalnızca fotoğraftaki kadınlar değil; tüm dünyada kadın-erkek fark etmeksizin yapılıyor bu.

Peki bizi buna iten sebep ne?

Sosyal medyadaki efekt ve filtrelerin yoğun bir şekilde kullanılmasıyla birlikte bir noktadan sonra insanlar aynaya baktıklarında kendilerini beğenmemeye ve sürekli olarak kusur bulmaya başlıyorlar. Bir nevi kusursuz güzelliği arıyorlar.

2019'da bir araştırma için fotoğraf çekimine katılan gençlerin büyük çoğunluğu fotoğrafların photoshopsuz, orijinal halinin daha iyi olduğunu düşündüklerini söylemiş.

Ancak fotoğraf çekiminden sonra sıra kendi fotoğraflarının seçimine geldiğinde gerçek hayattaki görünümlerine benzemeyen, tamamen photoshoplu fotoğrafları seçtikleri gözlemlenmiş.

Buna 'Kardashian etkisi' de diyebiliriz...

Bazı kadınlar bunu tam anlamıyla onaylamıyor olsalar bile sosyal medyadaki süregelen güzellik standartlarına uymak için Kardashian ailesinin görünümüne yaklaşmaya çalışılıyor. Bu da hepimizin bildiği gibi büyültülmüş göğüsler, kocaman dudaklar, sivri çene hatları, dolgun bir popo ve ince bir bel anlamına geliyor.

Bu rahatsızlık yalnızca kendini beğenmeme ile kalmıyor, ileri boyutlara taşınıyor.

Artık o aşamada filtre ve efektler yetersiz geliyor, bu da bireyleri estetik operasyonlara itiyor. Göz kapağı ameliyatı, liposuction, yüz germe ve daha birçok operasyonun verilerine baktığımızda her sene yaptıranların oranlarının arttığını gözlemliyoruz.

Sosyal medyanın güzellik standartlarının yalnızca kadınları etkilediği gibi bir algı oluşsa da aslında bu durum erkekleri de eşit oranda etkiliyor.

Plastik cerrahi uzmanlarının söylediğine göre hastalar Snapchat ve Instagram filtreleriyle gelip 'Bana bunu yapın' diyormuş...

Sosyal medyanın güzellik standartlarının oluşturduğu bu baskı, bireyleri fiziksel görünümlerini değiştirmeye iterken bir yandan da psikolojilerini bozuyor.

Sosyal medya dismorfofobisiyle savaşan bireyler kendilerini yetersiz ve çirkin hissetmeye başlıyor. Bu da depresyon, yeme bozuklukları, anksiyete ve bazen de intihara varana kadar kötü şekilde sonuçlanabiliyor. Bu nedenle sosyal medya kullanımı sağlıksız bir hal almaya başladığında bağımlılığın bir şekilde azaltılmasında fayda var.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Anoreksiya Hastası Genç Kızın 28 Kiloya Düştükten Sonra Ölümden Dönüş Hikayesi Tüylerinizi Diken Diken Edecek!
Ayrıldıktan Sonra Neden Eski Sevgilinizi Sosyal Medyadan Takip Etmeye Devam Etmemeniz Gerektiğini Anlatıyoruz!
'Çıkar Bakayım Telefonunu' Tartışması Büyüyor: Z Kuşağı İçin Cep Telefonu Gerçekten İhtiyaç mı Yoksa Lüks mü?

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
YORUMLAR

"Peki bizi buna iten sebep ne?" başlığı altındaki foto (üstten 5) trol çalışması. Fotoşop henüz o kadar gelişmedi. :)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ