Filozofların Yüzyıllık Tartışması Artık Sona Erdi Sessizliğin Aslında Sesi Var!

Sessizlik, her gün etrafımızda var olan ve pek fark etmediğimiz bir olgu gibi görünse de, yapılan bir araştırma bize sessizliğin aslında duyulabilen bir ses olduğunu gösteriyor. Sessizliğin bir tür işitsel illüzyon olduğu ortaya çıkmış ve bu durum, yüzyıllardır filozofları meşgul eden 'sessizliğin duyulup duyulamadığı' tartışmasına da ışık tutmuştur.

Sessizlik, yapılan bir araştırmaya göre işitilebilen bir ses olduğunu ve günlük hayatta sessizliğin fark edilmediğini kanıtlıyor.

Binlerce yıl önce filozofların sessizliğin duyulup duyulmadığı konusundaki tartışmaları günümüzde sona ermiş gibi görünüyor.

Johns Hopkins Üniversitesi'ndeki bir grup araştırmacı, 1000 katılımcıyla gerçekleştirilen 7 ayrı deneyde sessizliğin bir tür gürültü olduğunu ortaya koydu.

Araştırmada, katılımcılara gürültülü bir restoran ve tren sesleri dinletildi. Normalde tek bir uzun ses, iki kısa sese eşit süre olan toplam süreye sahiptir. Ancak insanlar sesleri dinlediğinde, tek bir sesin daha uzun sürdüğünü algılarlar.

Araştırmacılar, bu yanılsamayı sessizlik için de kullanarak restoran ve tren seslerinin arasına uzun ve kısa sessizlikleri yerleştirdiler ve katılımcılara aynı sesleri dinlettiler.

Katılımcılar, her durumda daha uzun bir ses yanılsaması algıladıkları gibi, bir sessizliğin daha uzun olduğu yanılsamasına da kapıldılar. Bu çalışmada, katılımcılar sesler arasına yerleştirilen sessizlik dizilerinin hangisinin daha uzun veya daha kısa olduğunu belirleyebildiler.

Araştırmacıları şaşırtan nokta, katılımcıların sessizliği, bilmedikleri arka plan sesleri içinde kolayca fark edebilmeleriydi.

Çalışmanın lideri Chaz Firestone, 'Seslerle elde ettiğiniz yanılsamaları sessizlikle de elde edebilirseniz, bu tam anlamıyla sessizliği duyduğumuzun kanıtı olabilir' dedi.

Çalışmanın sonucunda sessizliğin duyulduğu görüldü.

Katılımcılar, toplamda aynı süreye sahip olmasına rağmen iki ayrı sessizliği daha uzun olarak algıladılar ve seslerin içinde parçalara bölünen sessizlikleri ayırt edebildiler.

Bu şekilde araştırmacılar, insanların seslerin yerini sessizlik aldığında bunu duyabildiğini keşfettiler.

Artık birçok araştırma, sessizliğin sesleri algılamada önemli bir rol oynayabileceğini gösteriyor. Konuşurken sözcükler arasındaki duraklamalar gibi.

Filozofların sessizliğin algılanıp algılanamadığı konusundaki tartışması bilim dünyası tarafından çözülmüş durumda.

Bu araştırma, sessizliğin sadece bir boşluk değil, aynı zamanda duyulabilen bir fenomen olduğunu gösteren önemli bir kanıttır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Senin Ses Tonun Ne?
Bilim İnsanlarının Kara Deliklerin Çarpışması Sonucu Kaydettiği Sesi Duyunca Şaşıp Kalacaksınız
Bilim İnsanlarından Yeni Keşif: Birisinin Elinin Kokusuyla Cinsiyetini Anlayabilirsiniz!

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Terörist Fethullah Gülen’in Cenazesinde Yeni Skandallar: Protestan Şirket, 25 Bin Dolarlık Tabut, Doğum Tarihi
YORUMLAR
15.07.2023

Anlamak isteyen sesinden de anlar, sessizliğinden de. Anlamak istemeyene bağırsan neye yarar...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ