Film Değil Gerçek! Çin Hükûmeti Tamamen Yapay Zeka Tarafından Yönetilen Akıllı Bir Şehir Kuruyor

Çin devleti tamamen yapay zeka tarafından yönetilecek yeni bir akıllı kent geliştiriyor.

www.instagram.com

Bu şehirde kullanılacak olan yapay zeka şehrin sakinleri ve şehrin ziyaretçileri hakkında bilgi toplamak için veri toplayıcı sensörleri ve cihazları kullanacak. Bu bilgileri kullanarak da şehrin sakinlerine hizmet vermesi planlanıyor. Şehrin kurucuları Cloud Valley isimli bu projenin daha rahat bir yaşam standardı sağlamak için tasarlandığını söylerken diğer insanlar projenin yaratabileceği potansiyel güvenlik sorunlarıyla ilgili endişelerini dile getiriyorlar.

Danimarkalı mimarlık şirketi BIG ve Çinli bir teknoloji şirketi olan Terminus geçen hafta gerçekleşen çevrim içi Web Zirvesi'nde bu akıllı şehrin güneybatı Çin şehri olan Chongging'de kurma planları olduğunu açıkladılar.

www.instagram.com

MailOnline'a göre BIG'in kurucu ortağı Bjarke Ingels konu hakkında 'Neredeyse ilk kez orada olmanıza rağmen barmenin en sevdiğiniz içkiyi bildiği bir köyde yaşama fikrine geri dönüyoruz. Çevremiz algılayıcı ve duyarlı bir hale geldiğinde böyle bir mükemmellik fikrine kendimizi açabiliriz çünkü yapay zeka gelen insanları tanıyabilir. Bu sayede kapıyı açabilir ve insanlar anahtarlarını aramak zorunda kalmazlar.' demiştir.

Yapay zeka şehrin sakinleri hakkında onların internet bağlantısı olan cihazlarını kullanarak isteklerine anında tepki verebilmek için bilgi toplayacak.

www.instagram.com

Geçen hafta açıklanmış olsa da Cloud Valley'nin 200 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı kapsaması bekleniyor ve normalde bu yılın Nisan ayında açılması planlanmıştı. Terminus internet sitesinde 'Güneş ışığı evlere vurduğunda yatak odası pencerelerinin opaklıklarını doğal ışığın şehir sakinlerini uyandırmasını sağlayacak şekilde ayarlandı. Işık odaya girdiğinde ise Titan isimli bir yapay zeka olan sanal ev yardımcısı kahvaltınızı seçer, hava durumuna göre kıyafetinizi ayarlar ve tüm gününüzün planını sunar.' tasvirini yapmıştır.

Fakat bu duyuru teknoloji konferansında karmaşaya neden olmuş ve birçok kişi şehrin bu gözetim özelliğini George Orwell'ın 1984 romanına benzetmiştir.

www.instagram.com

İngiliz savunma grubu Privacy International'da kıdemli bir araştırmacı olan Eva Blum-Dumontet akıllı kentlerin hükûmetler gözetimi sınırlandırmazsa insan haklarına çok büyük bir tehdit oluşturacağını ve hükûmetlerin teknoloji okuryazarlığı olmayan insanların dışarda kalmamasını sağlaması gerektiğini söylemiştir.

MailOnline'a göre kendisi Thomson Reuters Vakfı'na "Bu şehrin teknoloji okuryazarı olmayan insanların nasıl etkileneceğini sormamız gerekir."

www.instagram.com

'Hükûmetlerin özel şirketler tarafından toplanan veriler üzerinden elde edebileceği erişimi sınırlayan yasal bir çerçeve olmadığında bu risk daha da büyük olur.' Akıllı şehir çoğu insana 'Black Mirror' dizisinden bir bölüm gibi görünürken Çin'de zaten sadece robotların çalıştığı bir dizi restoran ve fabrika bulunmaktadır.

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Bilim İnsanları Tarafından Yapay Zeka ile İnsan Beyninin Birleştirilebileceği Açıklandı!

👇

Girişimle Uğraşan Herkesin Mutlaka Bilmesi Gereken Sermaye Yatırımını Tüm Detaylarıyla Açıklıyoruz

👇

Sonra Duymadık Demeyin! 'Boğa Piyasası' Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şeyi Adım Adım Anlatıyoruz

Popüler İçerikler

Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
YORUMLAR
08.12.2020

Gelecekte bizi nasıl bir dünya bekliyor aslında biliyoruz. Teknolojik dönüşümün varacağı noktalardan biri akıllı şehirler olacaktı. İlk insansız fabrikada Çin'de kurulmuştu. Çin'den sonra endüstri 4.0 ile ortaya çıkan 4. sanayi devriminin eseri karanlık fabrikalar olarak tabir edilen insansız fabrikaların yapımına gelişmiş ülkelerde başladı. Dennett, yapılacak şey sadece insan beyninin bir kopyasını yaratmak olmayacak demişti. Asıl söylenen; insan beynini anladığımız anda yapay zekayı gerçekleştirebilecek konuma geleceğiz diye bir kaide yok, ama yapay zeka çalışmaları ile beyni de daha iyi anlıyoruz. Karşılıklı bir faydalanma var. Yapay zeka adıyla hedeflenen, bu zekayı canlının sınırlarından alıp çıkarabilmek ve onu istendiği şekilde manipüle edebilmek. Yani akıllı şehirler yaşanılabilirlik için seçenek olabilir ama teknoloji kar zarar marjında evrildiğinde gelecek 30 yılda da Dünya nüfusunun iki milyar daha artacağı hesaplandığında insanlık olarak şeyi tuttuk demek istiyor..

Cylonlar gümbür gümbür geliyor.

08.12.2020

çin malı çin aşısı vs diye başında çim olan her şeyin adi olduğunu düşünüp şu adamları küçümsüyoruz ya bir de ayar oluyorum

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ