Filistin Abluka Altında: İsrail'e Hangi Ülkeler Silah Satıyor?

İsrail Gazze'ye saldırılarını sürdürürken Kanada'da muhalefet Başbakan Justin Trudeau'dan İsrail'e Kanada yapımı silahların satışının durdurulmasını istedi. Peki, Kanada dahil İsrail'e hangi ülkeler ne kadar silah satıyor?

Filistinlilerin üzerine bombalar yağdırarak, askeri gücünü gösteren İsrail, dünya kamuoyunun tepkisine maruz kalıyor. İsrail'e silah satan ülkelerden biri olan Kanada'da da muhalefet, hükümetten İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırıları nedeniyle Tel Aviv'e silah satışının durdurulmasını istedi.

Silahların yüzde 64'ü ABD'den

CNN Türk'ün haberine göre, İsveç merkezli Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI'nin verilerine göre, İsrail'e silah satan ülkelerin başında ABD geliyor. ABD dışında özellikle Almanya ve İtalya diğer en büyük tedarikçiler arasında. SIPRI verilerine göre 2009-2018 arasında ABD, İsrail'e tüm uluslararası büyük konvansiyonel silah transferlerinin yüzde 64'ünü sağladı. ABD'yi Almanya yüzde 28, İtalya yüzde 7.3, Kanada yüzde 0.5 ile takip etti. İsrail, bu dönemde dünyada en büyük 21'inci büyük konvansiyonel silah ithalatçısıydı.

ABD, 2013-2017 yılları arasında İsrail'e 4,9 milyar dolar değerinde silah teslim etti.

Bu süre zarfında silah sevkiyatı rakamlarını bildiren AB üyeleri arasında İtalya 476 milyon euro ile başı çekerken, AB İsrail'e toplam 777 milyon euro'luk silah tedarik etti. Almanya ve İngiltere teslimat verilerini gizli tutuyor. Ancak Almanya İsrail'e 2013 ile 2017 yılları arasında 1.6 milyar euro değerinde silah satışı için lisans verirken, İngiltere 336 milyon sterlin değerinde bireysel lisanslar yayınladı.

İsrail'e silah satan ülkelerin yıl aralığını 2000 ile 2019 arasına çektiğimizde tabloda bir değişiklik olmadığı görülüyor.

2000-2019 verilerine göre İsrail'in ABD'den tedarik ettiği silahları oranı yüzde 81.8. Almanya'dan yüzde 15.3, İtalya'dan yüzde 2.6, Kanada'dan yüzde 0.2 oranında silah tedarik ettiği ortaya çıkıyor. Tabloda son 4 yıla 2016-2020 arasına baktığımızda da yine ABD, Almanya ve İtalya'yı İsrail'e en çok silah satışı yapanlar olduğu görülüyor.

İsrail silah satan ülkelerin yanında silah satışı yapan şirketlerde de yine ABD ve Alman silah üreticileri ön plana çıkıyor.

Buna göre, İsrail satı aldığı silahların büyük bir bölümünü ABD'li silah üreticisi Lockheed Martin'den alıyor. Daha önce İsrail'e 100 F-16 satan Lockheed Martin son dönemde de 50 F-35 sattı.

İsrail'e silah satan en bilinen silah firmaları arasında Boeing de var. Boeing İsrail'e F-15 savaş uçağı, Apache saldırı helikopteri, güdümlü bombalar satıyor. Almanya'dan da gemi üreticisi Thyssenkrupp firması da İsrail'e 6 denizaltı satışı yaptı.

Yine en bilinen silah firmaları arasında bulunan Raytheon, İsrail'e füze tedarik eden şirket olarak öne çıkıyor.

Popüler İçerikler

Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
15.05.2021

Filistinlilerin geçmişte Türklere karşı yaptığı kelekler bugün ölen, açlık çeken hayatları çalınmış çocukları haklı gösteremez. Ben her zaman israilin karşısındayım ama olaya gerçekçi bakalım. Filistinin gördüğü her ağır saldırıda çocukluğumdan beri herkes güya Kudüse yürüyor. Yola çıkanı henüz göremedik. Karşımız daki güç israil değil amerikadır. israil nükleer gücünü silahını her şeyini sonsuz amerikan yardımı ile gerçekleştirdi. Tabi israilin bu süreçte yaptığı teknoloji atılımı ve bilime önem vermesi görmezden gelinemez. Amerika olmasa israil bir hiç. Burada asıl olay Amerikaya bile rest çekebilecek ülke olmak noktasından geçiyor. Bu resti bugün ki ekonomik ve teknolojik durumumuzda çekebilir miyiz? Tabi ki hayır. Amerikaya rest çekecek durumumuz olsaydı... Bu üç noktadan sonrası zaten malum.

Pasif Kullanıcı
15.05.2021

Gidip Gazzede yaşamadık orayı görmedik bilmiyoruz... Fakat yıllar önce Gazze ve oradaki hayatı anlatan bir belgesel izlemiş. Gazze öyle sağa kaçayım şehirden çıkayım kır evine gideyim gibi bir yer değil. Bildiğin insanlar sıkışmış, sadece adı şehir aslında otobüsten farkı yok. Denize kıyısı olmasına rağmen denizde dahi sıkışmış durumdalar. Belgeselde gördüğüm kadarıyla tek umutları Mısır tarafından gelen tüneller. Ayrıca şu basında önceden haber verme olayına gelecek olursak. İsrail hangi noktaya operasyon yapacağını mı söylüyor yani...

15.05.2021

Çözüm basit Filistin bölgesindeki 4 milyon Arap çevre ülkelere mülteci olarak alınsın, bu konu da burada kapansın.

15.05.2021

Onları da bize gönderirler Arap Arabı mülteci almaz.

15.05.2021

Türkiye de İsrailli pilotlara uçuş eğitimi veriyor. Yani Tayyip aleyhisselam, Filistinli müslüman kardeşlerini kendi elleriyle...

TÜM YORUMLARI OKU (11)