Feyzioğlu ve Beraberindeki Heyet Beştepe'de: 'Kuvayı Milliye' Mesajı

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Danıştay'daki 'uzun ve siyasi konuşma' krizi sonrası ilk kez Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bulunduğu topluluğa konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Feyzioğlu ve beraberindeki heyeti kabul etti. Feyzioğlu, 'FETÖ'ye karşı haklı mücadeleyi anlatmak için sizin talimatınızla bir çalışma grubu oluşturulacaksa burada etkin şekilde yer almaya, Türkiye'de olanları dünyaya en önde anlatmaya biz hazırız' dedi, 'Kuvayı Milliye ruhunun bir daha bozulmamak üzere sürdürülmesini diliyoruz' diye konuştu.

Feyzioğlu, darbe girişimi sonrası sürdürülen operasyonlarda 'suçlu ve suçsuzun birbirinden ayrılması' gerektiği çağrısı yaparak, 'FETÖ üyeleri, mağdur konumunu zorlayabilir ve uluslararası toplumdan destek almaya çalışabilir' uyarısı yapıp, 'FETÖ'ye karşı haklı mücadeleyi anlatmak için sizin talimatınızla bir çalışma grubu oluşturulacaksa burada etkin şekilde yer almaya, Türkiye'de olanları dünyaya en önde anlatmaya biz hazırız' dedi. 

Feyzioğlu, şöyle devam etti:

'79 milyon vatandaşı kucaklaştırmanın tek yolu adalet paydasında buluşmaktır. Hukukun üstünlüğüne güven sağlandığında, dini dili, inancı ne olursa olsun vatandaşımız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmakla gurur duyacaktır. Böylece sinsi yapıların planları da sonsuza dek boşa çıkmış olacaktır. Kuvayı Milliye ruhunun bir daha bozulmamak üzere sürdürülmesini diliyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımızın o gece yaptığı açıklamaları duyunca yüreğimiz ferahladı. Yurtdışına olayı anlatan yazılar gönderdik. FETÖ’nün en çok istediği suçlunun, suçsuzdan ayrılmamasıdır. FETÖ mağdur görünüp itibar kazanmak istiyor. Bunun önlemenin yolu sizin, Sayın Başbakanımız, Sayın Adalet Bakanımızın da sıklıka ifade ettiği gibi hukuka uygun davranmaktır. Adil yargılamaya özen göstermeliyiz. Suçlu suçsuzdan ayrılmalıdır.'

Danıştay krizi

Danıştay'ın Mayıs ayındaki kuruluş yıldönümü törenine katılan ve o sırada Başbakanlık görevinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'na hem 'konuşma süresinin uzunluğu' hem de 'siyasi içerikli bir konuşma yapmasını' gerekçe göstererek tepki gösterip ve salonu terk etmişti.

'Baro başkanlarımız emin olsunlar; Türkiye bir hukuk devletidir ve hukuk devleti olarak kalmaya devam edecektir'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, yaptığı konuşmada, FETÖ'nün darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi milletin, hiçbir ayrım yapmaksızın ayağa kalktığını, kurşuna vücudunu siper ettiğini söyledi.

Darbecilere karşı mücadelenin, hukuk devleti sınırları içinde yürütüldüğünü vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

'Baro başkanlarımız şundan emin olsunlar; Türkiye bir hukuk devletidir ve hukuk devleti olarak kalmaya devam edecektir. Ülkemize ve milletimize savaş açan darbecilere karşı mücadele, ilk andan itibaren hukuk devleti sınırları içinde yürütülmüştür. 15 Temmuz gecesi darbeciler karşılarında, milletimiz ve emniyet güçlerimiz ile savcılarıyla, hakimleriyle adalet teşkilatımızı da bulmuşlardır.'

"Kimsenin bu görüntüye gölge düşürmeyi hakkı yok"

Türk milletinin, 15 Temmuz gecesi tarihi bir sınavdan geçtiğini ifade eden Erdoğan, '15 Temmuz gecesi hangi kökenden, meşrepten, siyasi görüşten olursa olsun Türk milletinin, 79 milyonun tamamı tarihi bir sınavı alnının akıyla vermiştir. Hiç kimsenin bu iftihar verici görüntüye gölge düşürmeye hakkı yoktur.' dedi.

'Namluların karşısında dikilenler seçkinler değildi'

Türkiye'nin, yıllarca istismara uğradığına dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

'Bugün geriye dönüp baktığımızda, Türkiye'nin yıllarca, yalanla, iftirayla, çarpıtmayla, boş sözle, hamasetle ülkesine ve devletine sahip çıktığını iddia eden güya seçkinlerin istismarına maruz kaldığını fark ediyoruz. Ama 15 Temmuz'da darbeci teröristlerin silahları ölüm kusmaya başladığında, bu istismarcıların hiçbiri ortada yoktu. Sokakları, meydanları dolduranlar, tankların önünde yatanlar, namluların karşısında dikilenler seçkinler değil bu ülkenin ortalama vatandaşıydı.'

'Avrupa'da olsa idam cezasını da getirirler'

Türkiye'nin, dünyanın başına musallat olan ne kadar tehdit varsa hepsine maruz kalan tek ülke olduğunu vurgulayan Erdoğan, 'Bırakın darbe teşebbüsünü, şöyle bizdeki birkaç aylık PKK, DAİŞ terör eylemleri Avrupa'nın herhangi bir ülkesinde yaşansın, idam cezasını da getirirler, kesintisiz olağanüstü hal de ilan ederler.' dedi.

'Kusura bakma sana saygı duyulmaz'

Uluslararası Af Örgütünün, Türkiye'ye ilişkin açıklamalarını eleştiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bakıyorsunuz Uluslararası Af Örgütü açıklama yapıyor, bazı şeylerden endişe duyduklarını söylüyorlar. Önce çık gel bakalım burada, Türkiye Cumhuriyeti'nin parlamentosunda ne olmuş, emniyet teşkilatında bombalanma neticesinde 53 emniyet görevlimiz nasıl şehit olmuş? Gel gör bakalım Cumhurbaşkanlığı Külliyesi nasıl vurulmuş, burada 6 şehit nasıl olmuş? Boğaz Köprüsü'nün üzerinde ve Kuleli Askeri Lisesinin orada 39 kişi nasıl şehit edilmiş? Gel bunları bir gör, yerinde incele, sana düşen görev budur. Ondan sonra da açıklamanı yap. Sadece duyduklarınla, aldığın haberlerle bu tür açıklamaları yaptığın zaman, kusura bakma sana saygı duyulmaz.'

'Türk yargısı kendisine emanet edilen görevleri bağımsız ve tarafsız olarak devam ettirecektir'

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da bir konuşma yaptı. Bozdağ'ın açıklamalarından satır başları:

'15 Temmuz 2016, Türkiye tarihi için dönüm noktası olmuştur. O gün demokrasimize, milli iradeye karşı girişilen darbe teşebbüsü sizin liderliğinizle 79 milyon bir araya gelerek, Türkiye büyük bir uçurumdan kurtarılmıştır. Burada her kurum sınav verdi. Olayın daha ne olduğu anlaşılmayan başlangıç noktasında, Cumhuriyet Başsavcılıklarımız derhal soruşturma başlatarak, darbe teşebbüsüne katılanların yargı önüne çıkarılması için süreç başlattılar. Bu çerçevede elde edilen deliller çerçevesinde sıkıyönetim komutanı olduğu iddia edilen kişiler bir bir toplanmaya başladı. Bundan önceki darbelerde yargımız için utanılacak örnekler var. Bu dönemde ise yargı hem Anayasa Mahkemesi, hem Yargıtay, hem Danıştay başkanları darbeye karşı bir duruş ortaya koydular. Barolar Birliği Başkanımız da hakeza aynı şekilde tavrını ortaya koydu. Darbeyle hukuksal bir mücadeleyi o gece başlatıp, başarıyla yürüttüler. Demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkan hukuk adamlarına şükranlarımı sunuyorum.

Yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı olmazsa olmazdır. FETÖ'ye mensup bazı teröristlerin yargı içinde kümelenmesi ve tarafsızlıklarını yitirdiğine dair çok ciddi tartışmalar yaşandı. Yargıya güvenin tesis edilmesi son derece önemli. Herkesin yargıdaki bu kokuşmuşluğu görmesine rağmen somut adımları atamadık. Önümüzdeki süreç içerisinde Türk yargısı kendisine emanet edilen görevleri bağımsız ve tarafsız olarak devam ettirecektir.'

DHA, AA ve Al Jazeera

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
16.08.2016

yani akp daha dindar olmanın tehlikesini gördü.artık merkez sağa kaymalı.ha akp= cemaat diye bin sefer söyledik .halada en az %50 si cemaatcidir.bunları buraya akp getirdi besledi kolladı yerleştirdi.kendi pisliklerini seçmenleri canlarıyla ödedi.olan gene vatandaşa oldu.Allah rahmet eylesin tümüne.

16.08.2016

Kuvva-i milliye ruhuymus... Sen daha bunun anlamini bile bilmezsin. Nane ruhu olmasin o "feyiz'li" efendi... Bir de "hukucu" olacak... Adamlar alenen hukugun irzina geciyorlar, bu da pecete getiriyor...Rahmetli Oguz Aral'in bir "utanmaz adam" tiplemesi vardi, bunu görünce nedense aklima hep o geliyor...Yav, bidaha okudum, "adam" kuvayi milliye diyor!!! Neredeyse "kovayi" diyecek, dedim ya, ne söylemesini biliyor, ne anlamini...

Şu bekir bozdağ'ın çok sinir edici, gıcık bir tipi yok mu ya? Bıyığına sokayım senin itici piç

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ