Ferrari'den Bile Daha Hızlı: Alaca Doğandan Yelken Balığına Dünyanın En Hızlı Hayvanlarını Tek Tek Açıklıyoruz

'Dünyanın en hızlı hayvanı hangisi?' diye sorulduğunda çoğu kişinin aklına ilk olarak çita gelir. Ancak bu noktada göz ardı edilen önemli bir detay var: Bazı hayvanlar uçar, bazıları koşar, bazıları ise yüzer. O yüzden her birini kendi içerisinde değerlendirmek gerek. Biz de bu sebeple her gruptaki en hızlı beş hayvanı araştırdık. Şaşırmaya hazır mısınız?

1. Yelken balığı

Atlantik ve Pasifik okyanuslarında yaşayan yelken balığı saatte 110 km'ye kadar hız yapabilir. Yaklaşık 13 yıl yaşayan türün ortalama boyu 270 cm, ağırlığı ise 100 kilogram.

2. Çizgili marlin balığı

Pasifik ve Hint Okyanusu'nun tropikal ve ılık sularında yaşayan çizgili marlin balığı, saatte 80 km hız yapabiliyor. Bu balığın ortalama boyu 290 cm, ağırlığı ise 440 kilogram.

3. Vahu balığı

Tropikal, ılık sularda ve bütün okyanuslarda yaşayabilen vahu balıkları; Akdeniz ve Karayipler'de de görülebiliyor. Saatte 78 km'ye kadar hız yapabilen bu balıkların ortalama boyu 170 cm, ağırlığı ise 83 kilogram.

4. Güney mavi yüzgeçli ton balığı

Atlantik, Pasifik ve Hint Okyanusu'nun hem sıcak hem soğuk kısımlarında yaşayan bu balık, saatte 76 km kadar hız yapabiliyor. Boyu ortalama 160 cm, ağırlığı ise yaklaşık 260 kg olabiliyor.

5. Sarı yüzgeçli ton balığı

Saatte 74 km hızla yüzebilen sarı yüzgeçli ton balığı da güney mavi yengeçli ton balığı gibi Atlantik, Pasifik ve Hint Okyanusu'nda yaşıyor. 9 yıl yaşayabilen bu balığın ortalama boyu 150 cm, ağırlığı 200 kg civarında. Şu ana kadar görülen en büyük balık ise 239 cm'ydi.

1. Alaca doğan

Alaca doğan, en yüksek hızına avlanma duruşuna geçtiği zaman ulaşıyor. Avlanma hızı ortalama 320 km olan kuşun hızının 389 km'ye kadar çıktığı da görülmüş.

2. Altın kartal

Kuzey Yarımküre'nin en yırtıcı kuşlarından olan altın kartalın saatteki ortalama hızı 240 ile 320 km arasında. Tüyleri koyu kahverengi olan kartalın bu ismi almasının sebebi, ensesinde açık altın kahverengi tüylerin bulunması.

3. Beyaz boğazlı iğne kuyruğu

Beyaz boğazlı iğne kuyruğu, fıçı benzeri bir gövdeye sahip. Boğazı ve kuyruk tabanından yanlara uzanan beyaz tüyleri dışında diğer tüyleri grimsi kahverengi. Beyaz boğazlı iğne kuyruğu kuşunun yatay şekilde saatte 170 km hızla uçabildiği hesaplanmış.

4. Delice doğan

Kuş familyasının çizgili türlerinden delice doğanın yetişkinleri, kurşuni-gri renkte ve boğazlarına kadar beyaz çizgili olur. Genç ve yavru delice doğanlar ise daha koyu renkli. Delice doğanın hızı saatte ortalama 160 km olarak belirlenmişse de bazı kuşların beyaz boğazlı iğne kuyruğu kuşlarını geçtikleri de görülmüş.

5. Meksika serbest kuyruklu yarasa

Kuzey Amerika'da en çok bulanan memeli hayvan olan Meksika serbest kuyruklu yarasanın boyu sadece dokuz santim. Buna rağmen yatay uçuşta en hızlı hayvan olan yarasanın ortalama hızının saatte 162 km'ye ulaştığı iddia ediliyor.

1. Çita

Sonunda geldik listenin en çok bilinenine! Çoğunlukla Güney ve Doğu Afrika'da yaşayan çitanın vücudunda benekler bulunuyor. Gözlerinin altından ağız ve çenesine inen siyah çizgiler, güneş ışınlarını çekerek günün en sıcak saatlerinde bile avlanmasını sağlıyor. Kedigiller familyasının bu biraz sevimli biraz yırtıcı üyesinin hızı saatte 109,4 km ile 120,7 km olarak ölçülmüş.

2. Deve kuşu

Kuş olmasına rağmen uçamayan deve kuşu, sanki bu açığını koşarak tamamlamaya çalışıyor gibi. Çitalardan sonra en hızlı koşan hayvan olan deve kuşunun saatteki hızı 88,7 km ile 97,5 km olarak değişiyor.

3. Amerikan antilobu

Ortalama bir ceylan büyüklüğünde olan bu hayvanın üst kısımları sarı ile kızıl arası, alt kısımları ise beyaz renkte olur. Erkeklerinin boynuzları 25 cm'ye kadar uzarken dişilerinin boynuzları yok. Hızı saatte 88,5 km'ye kadar ulaşabilen bu hayvan, ayrıca altı metreye kadar zıplayabiliyor!

4. Keseli ceylan

Namibya'da Kalahari Çölü'nde yaşayan keseli ceylanın boyu ortalama 75 cm civarında. Ceylan türü, sırtında keseyi andıran bir deri bulunması nedeniyle bu ismi almış. Saatteki hızı 88 km olan keseli ceylan, dokuz metre uzağa ve üç metre yüksekliğe kadar zıplayabiliyor.

5. Amerikan çeyrek atı

Kısa mesafede hızlanma konusunda üstün olan bir at türü var sırada! Amerikan çeyrek atı, çeyrek mil ya da daha kısa yarışlarda diğer türleri geride bıraktığı için bu ismi almış. Yarışlar, rodeolar ve at gösterilerindeki performanslarıyla bilinen bu at; saatte 88 km hızla koşabiliyor.

Dünya'daki Gerçek Cehennemde Hiçbir Canlı Yaşayamıyor! Sıcaklıkların 70 ºC Olduğu Lut Çölü'nü Anlatıyoruz
Einstein'dan Bile Daha Zekilermiş! Lisa Kudrow, Tarantino ve James Woods Gibi Yüksek IQ'ya Sahip Ünlüler
Zenginin Malı Züğürdü Yordu: Bir Günü 76 Bin Liraymış! Türkiye'deki En Lüks Otelleri Mercek Altına Alıyoruz
Erken Yaşlanıp Ölen Kişilerden Yeni İskelet Oluşturanlara: Bilinen En Kötü Genetik Hastalıkları İnceliyoruz

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
YORUMLAR
12.08.2022

tuna baligi ve marlin yelken baligi gibi kilicbaligi turlerinin sirlari kismi sicak kanli olmalari. tum o serin soguk su solungaclarindan gecip kani ile kontak halindeyken baliklar icin sicak kanli olmak cok kolay bir hadise degildir. bu yuzden bazi baliklar kismi sicak kanliligi gelistirmisler, yuzme kaslarini beyinlerini gozlerini vucudlarindan ayri olarak isitiyorlar, buda cok daha yuksek metabolizma hizlarina ulasmalarini cok daha hizli olmalarini sagliyor. benzer sekilde mako kopekbaligi ve buyuk beyaz kopek baliklarida yuzme kaslarini isitir, bu sayede en hizli kopekbaliklaridirlar.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ