“Influencer” terimi İngilizce “influence (etkilemek)” fiilinden geliyor. Günümüzde bu terim sosyal medya platformlarında belirli bir kitleye ulaşan ve kitlesini etkileme kabiliyetine sahip olan kişiler için kullanılıyor. Bu kişiler, sosyal medya hesapları aracılığıyla takipçi elde etmekte ve takipçilerini çeşitli konularda etkisi altına almaktadır.
Influencerlar, aldıkları “tık” başına para kazanmakta ve internette ön plana çıkmaktadır. Etki alanları genişledikçe kazandıkları miktarlar da artmakta.
Sosyal medya üzerinden elde edilen kazançlar vergilendirilir mi?
26.10.2021 tarihinde 7338 Sayılı Kanun ile Gelir Vergisi Kanunu’na mükerrer Madde 20/B eklenmiştir. Bu hüküm doğrultusunda sosyal medya içerik üreticilerinin elde ettikleri kazançlar 01.01.2022 tarihinden itibaren gelir vergisinden müstesnadır. Şaşırtıcı, değil mi? Çünkü bu istisnai halin ortaya çıkması için iki şart aranmaktadır:
1. Türkiye’de kurulu olan bankalardan birinde bir hesap açılması ve söz konusu faaliyetlere ilişkin kazançların tamamının bu banka hesabı aracılığıyla tahsil edilmesi,
2. Söz konusu kazançlar, Gelir Vergisi Kanunu m. 103’te yazılı tarifenin dördüncü gelir dilimi tutarını aşmamalıdır. Bu tutar, gelirden giderler düşülerek hesaplanır. 2021 yılı için 650 bin TL iken, 2022 yılı için bu tutar henüz belirlenmemiştir.
Yukarıdaki istisnaların bulunmadığının tespiti halinde vergi zıyaı cezası düşüldükten sonra gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir.
Bütün bu açıklamalara rağmen, bu şartların sağlanması halinde influencerların vergi vermekten tamamen muaf olduğunu düşünmenizi istemeyiz. Çünkü anılan madde ile şartları sağlayan içerik üreticilerinin söz konusu faaliyetlerden elde ettikleri gelirler, gelir vergisinden müstesna tutulmakla birlikte bankalara tevkifat zorunluluğu da getirilmektedir.