Hukuk sistemi ne kadar gelişmiş olursa olsun, bu sistemin uygulanmasını sağlayacak yeterli bilgi ve de yeteneğe sahip hukukçular olmadığı sürece adaletten söz edilmesi mümkün olmayacaktır. İyi bir hukukçu nasıl olmalıdır? Hukuk fakültesini seçmek isteyen öğrenciler, hangi özelliklere sahip olmalıdır?
İyi bir hukukçunun öncelikle iyi bir hukuk bilgisine sahip olması gerekmektedir. Doğru bir biçimde hukuk kurallarını yorumlayıp uygulama yetisine ve de tekniğine sahip olmalıdır. Karmaşık olayların iyi bir şekilde analizini yapabilmeli ve hakkaniyete uygun olarak çözebilecek yetiye sahip olmalıdır. Objektif kalabilmeli, mesleğini sevmeli, idealist olmalı ve hukukun üstünlüğüne inanmalıdır. Tüm bunların dışında elbette insanlar ile iyi ilişkiler kurabilmesi, konuşma ve yazı yeteneklerinin gelişmiş olması, entelektüel seviyesinin yüksek ve sosyal olması gibi pek çok olumlu özelliği de kişiliğinde bulundurmalıdır.
Hukuk eğitimi ile avukatlık mesleğinin icrasında kalite nasıl artırılmalıdır?
Eğitimde kaliteyi artırmak için üniversiteye girişte, çalışma disiplinine bağlı öğrencilerin kazanmasını sağlayacak bir taban puanı ve barajı belirlenmelidir. Fakültelerde verilen eğitim ve öğretim standartlarının yükseltilmesi de eğitimde kalitenin sağlanmasına yardımcı olacaktır. Tek başına taban puan uygulaması yeterli olmayacaktır. Başarılı olmak için altyapıya sahip olan gençlerin, altyapıdan yoksun fakültelerde okuması, pek çok vakıf ve devlet üniversitesinin kabul edilebilir standartlar altında eğitim sunulması, hak ettikleri eğitimi almalarını engelleyecektir. Bu nedenle hukuk fakültelerinin kontenjanlarının azaltılması ve eğitimde standartların belirlenmesi yönünde Türkiye Barolar Birliği’nin yürüttüğü çalışmalar bulunmaktadır.
Bu kapsamda, TBB temsilcileri, çok sayıda hukuk fakültesi dekanı ile toplantılar düzenleyerek ölçüt tespiti çalışmaları da yapmaktadır. Bu çalışmaların amacı ise eksikliklerin belirlenmesi, kısa sürede düzeltilmesi, kamuoyu ile bunların paylaşılması ve öğrencilerin tercihlerinde dikkate alınmasını sağlamaktır.
Avukatlık sınavı da bir diğer tartışılan konular arasında yer almaktadır. Pek çok hukuk öğrencisinin avukatlık yapma isteği ile mezun olduğu düşünülecek olursa merkezi bir sınav yapılması zorunlu olarak görülmektedir. İcra, noter ve tapu dairelerinde de belli oranda hukuk fakültesi mezunu çalıştırılma zorunluluğunun getirilmesi avukatlık sınavlarını geçemeyenlerin de iş bulmalarını sağlayacaktır. Aynı zamanda aile hekimliği gibi aile avukatlarının da, diğer ülkelerde de görüldüğü üzere, ülkemizde bulunması hem olası sorunların ortaya çıkmasını engelleyebilecek hem de birçok mezun için iş avantajı sunacaktır. Ek olarak meslek için eğitimler ile de avukatların kendilerini sürekli geliştirmeleri sağlanabilecektir.
Instagram
Linkedln
Facebook