Fenikeliler Hangi Uygarlıktır? Fenikeliler Kimdir?

Antik çağın en geniş çoğrafi keşfini gerçekleştiren Fenikeliler, denizci ve tüccar bir millettir. Buldukları denizcilikle ilgili terimler günümüzde halen daha kullanılmaya devam etmektedir. Akdeniz medeniyetleri ile Mezopotamya medeniyetleri arasında köprü görevi üstlenmişlerdir. Peki liman ve kolonileri ile ünlü Fenikeliler kimdir? Hangi uygarlığa aittirler? İşte detaylar.

Fenikeliler, M.Ö 1000 ile M.Ö 300 yılları arasında yaşamışlardır. Semitik kavimlerine mensup bu halk Suriye, Lübnan, İsrail'de yaşamışlardır. Şehir devletleri şeklinde organize olmuşlar ve Latin alfabesinin temellerini atmışlardır. İlk sömürgeci deniz medeniyetini kuran ve doğu kültürünü batı kültürüne öğreten Fenikeliler hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Fenike Tarihi

Fenike ismini ilk kullan kişi ünlü Yunan tarihçisi Heredot'tur. Doğu kavimleri onlara Kenaniler adını vermiştir. Tarihleri M.Ö 2000 yılına kadar uzanan bu uygarlık Lübnan dağları ve Akdeniz sahilleri arasına yerleştiler. İlk başlarda deniz ticareti ile uğraşan bu halk gittikleri yerlere maden, kumaş, zeytinyağışarap gibi ürünler götürdüler. M.Ö 2500 yılından itibaren Mısırlılar ile ticaret yapmaya başladılar ve onlardan cam işleme sanatını öğrendiler. Fenikeliler ticaret alanında iyi olsalar da donanma açısından zayıftılar. Bu nedenle Mısırlıların istilasını uğrayan bu halk, onların himayeleri altına girmişlerdir. Çok devlet tarafından istilaya uğramışlardır. En sonunda Büyük İskender tarafından bozguna uğratılan Fenikeliler dağıldı ve bir grup genç Kartaca'yı kurdu. Roma'ya karşı girdikleri savaşta yenilenen Fenikeliler Akdeniz limanlarını kaybettiler.

Fenikeliler yaşadıkları yıl boyunca Akdeniz'in her yerine yayılmışlardır. Günümüzde Britanya olarak bilinen adaya kadar yayılım göstermişlerdir.

Fenikeliler Hangi Uygarlıktır?

Fenikeliler ve İbraniler Doğu Akdeniz uygarlığı içerisindedirler. Doğu Akdeniz uygarlıklarının dünyaya katkıları oldukça fazladır. Sami dillerine mensup Fenikelilerin, ticarette kullandıkları yazı sistemi bugün Latin alfabesinin temellerini oluşturmaktadır. 22 harften oluşan alfabede her ses için bir sembol kullanmışlardır. Fenikelilerden bize kalmış herhangi bir eser yoktur. Papirüslere yazılığı için eserlerin çoğu kaybolmuştur. Fenikelilerden sonra her şey kayıt altına alınmaya başlanmıştır. 

Fenikeliler her şehrin ayrı bir tanrısı olduğuna inanırlardı. Hem erkek hem de dişi tanrıya sahiptiler. Fenikeliler yayılmaya başladıkça inançlarını da yaymışlardır. En büyük tanrıları tarım tanrıçası Atargatis ve bereket tanrıçası Astart idi.

Aşağıdaki İçerikler de İlginizi Çekebilir

Sümerlerin İnsanlık Tarihine Katkıları Nelerdir?
Hümanizmle İlgili Merak Edilenler: Hümanizm Nedir? Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır? Temsilcileri Kimler?
Kuzey Kore İle Güney Kore Neden Ayrıldı?

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!