Fenerbahçe'de "Yıldırım" Hızıyla Eskimiş 13 Teknik Direktör

Aziz Yıldırım 16. yılında 16. kez yeni bir sayfa açıyor. Bariç’ten Ersun Yanal’la kadar geçen süreçte Yıldırım’ın teknik direktörlerle ilişkilerini derlemeye çalıştım.

15 Şubat 1998’de Fenerbahçe’de Ali Şen devri kapanmış ve Aziz Yıldırım, Vefa Küçük’ten sadece 1 oy fazla alarak başkan olarak seçilmişti. O günden bu yana, tam 16 senedir sarı-lacivertli kulübün başkanlığını yapan Aziz Yıldırım 14 farklı teknik direktörü takımın başına getirdi. 16 yıllık süreçte Fenerbahçe’de teknik anlamda bir istikrardan söz etmek zor. Aykut Kocaman dönemine kadar şampiyon olamayıp da takımın başında kalabilen hiçbir teknik direktör olmamıştı. Ersun Yanal da Aziz Yıldırım döneminde Fenerbahçe’yi şampiyon yaptıktan sonra görevinden ayrılan ilk isim olarak tarihe geçmiş oldu. Aziz Yıldırım’ın başta bulunduğu 16 yıllık sürede neden teknik adam değişimleri yaşandı kısaca bir göz atalım;

1. Otto Bariç

Kamuoyunun Türkiye Kupası maçı sırasında Trabzonspor tribünlerinden atılan taşın beline gelmesiyle yere düşüp ‘rol kesen’ teknik direktör olarak hatırlayabileceği Otto Bariç, Ali Şen döneminde sarı-lacivetli kulübe teknik direktör olmuştu. Aziz Yıldırım’ın seçildiği günün ertesinde Galatasaray’la berabere kalan Hırvat teknik adam o sıralar liderliğin keyfini çıkarıyordu. Ligin son virajında alınan kötü sonuçlarla şampiyonluğu Galatasaray’a kaptıran Fenerbahçe’de de Aziz Yıldırım faturayı Hırvat teknik adama kesiyor ve Bariç lig bitmeden takımdan ayrılıyordu.

2. Joachim Löw

Fenerbahçe kariyeri boyunca Alman teknik adamlara sempatiyle bakan Aziz Yıldırım’ın sarı-lacivertli kulübe getirdiği ilk teknik direktör de bir Almandı. Ağzından sıkça disiplin lafını duyduğumuz başkan, Stuttgart’ı Kupa Galipleri Kupası’nda final oynatan 38 yaşındaki Joachim Löw’ü başa getirdi. Löw döneminde Fenerbahçe oynadığı güzel futbolla alkış alıyordu. Takım devreyi lider bitirirken devre arasında da Alman hocanın sözleşmesi uzatılıyordu: “Bu anlaşmayı imzalamamızın takımın lider olmasıyla ilgisi yok. Fenerbahçe’de artık kurumsallaşmanın baş şartı olan devalılık ilkesi hakimdir.”

İkinci devre ile üst üste gelen sakatlıklar Löw’ün elini kulunu bağlarken Fenerbahçe liderlikten oluyor, zirveden de uzaklaşıyordu. O sırada Aziz Yıldırım her ne kadar Löw’ün arkasındayız dese de 2. Lig’e Vanspor’u şampiyon yapan Rıdvan Dilmen’le de görüşmeye başlamıştı. 15 gün sonra Löw gönderildi, Rıdvan Dilmen yeni teknik direktör olarak ilan edildi. Löw’e ödenmeyen tazminat nedeniyle de Alman hoca FIFA’ya giderek hakkını aradı. O zamanlar ‘kurumsallık’ yeni yeni zikredilmeye başlanıyordu.

3. Rıdvan Dilmen

Löw takımın başından ayrılmadan önce Aziz Yıldırım Rıdvan Dilmen’in nabzını yokluyor Dilmen’den iddialı bi çıkış geliyordu: “Siz benim bedelimi ödeyemezsiniz. Ben kulübün anahtarını isterim. Yani tek sorumlu olurum. Teknik konuda her kararı ben veririm.” (15 Mayıs 1999 / Gürcan Bilgiç / Milliyet)

Camianın sevilen çocuğu Rıdvan Dilmen’e Aziz Yıldırım çok güvenmiş ve transferde de nispeten cömert davranmıştı. Fakat Rıdvan Dilmen devri çok sürmedi sarı-lacivertli takımda. Ligde yenilgisi bulunmayan Fenerbahçe UEFA Kupası’nda Macaristan’ın MTK Budapeşte takımına Kadıköy’de mağlup oluyor ve Dilmen henüz Ekim ayının başında istifa ediyordu: “Çok üzgünüm. Bu kararın en doğrusu olduğunu inanıyorum. Çünkü bu kadar baskı altında çalışmak kolay değil.” Rıdvan Dilmen gazetelerde sık sık disiplinsiz olduğu ve takımı iyi antrene edemediği için suçlanıyordu. Dönemin futbolcusu Moldovan o günleri şöyle anlatıyor: “Sezon öncesi kampında doğru dürüst hiç çalışmamıştık. Rıdvan hocanın bazı oyuncularla aynı masada kağıt oyunu oynaması, onlarla birlikte sigara içmesi benim çok tuhafıma gitmişti.”

4. Zdenek Zeman

Rıdvan Dilmen’ın ardından Aziz Yıldırım yine disiplinli hoca arayışına girmişti. Bu sefer rota İtalya’ydı ve Nevio Scala ve Zdenek Zeman liste başıydı. Almanlar da (Magath, Vogts, Osieck) pek tabi ki gözardı edilmiyordu. Anlaşma Zeman’la yapıldı ve Aziz Yıldırım Çek hocayı böyle tanıttı: “Türkiye’ye daha böyle bir antrenör gelmedi. Fenerbahçe’de devrim olacak. Çok disiplinli, az ve öz konuşuyor.” Lige mağlubiyetle başlayan Zeman, üst üste başarısız sonuçlar alıyor, oyuncular da idmanların ağır olduğundan şikayet ediyordu. Zeman döneminde o kadar kötü sonuçlar aldı ki Fenerbahçe, Aziz Yıldırım yönetimi Ocak’ta kongreye gitti. Başkan Galatasaray’a kaybedilen maçtan sonra “Bu durumun sorumlusu benim. Hocayı suçlamak yersiz ve yanlış” açıklamalarını yapsa da 20 gün sonra Zeman’la yollar ayrılıyordu. Çek hoca giderayak yaptığı konuşmada futbolculara sitemliydi:“Hepsi antrenmandan şikayetçi. Takımda arzu yoktu, sonuna kadar savaşmadılar. Bu duruma üzülüyorum. Ama daha fazla acı çekemezdim.”

5. Turhan Sofuoğlu

Zeman’ın ayrılmasından sonra yardımcı antrenör Turhan Sofuoğlu takımı devraldı. Aziz Yıldırım’ın Fenerbahçesi 1999/2000 sezonunda 3. teknik adamıyla yola devam ediyordu. 6 ay önce “Tarihin en iyi kadrosunu kurdum” diyen başkan, kongreden de zaferle çıkmıştı. 25 Şubat 2000’de Milliyet gazetesine verdiği röportajda “Hep şu vardı: ‘Fenerbahçe’yi şampiyon yapan başkan uzun yıllar görevde kalır, yapamayan gider’ diye. Ben bu tabuyu yıktım” diyen de Aziz Yıldırım’dı, önündeki 14 yılda da Aykut Kocaman dışında şampiyon olamayan tüm teknik direktörleri gönderen de O idi. Aynı röportajda Futbol takımı kötüydü ama onun dışında iyi işler yaptım. Bir suç varsa hocalara ve futbolculara aittir. Şanssızdık. Hocalara da kamuoyundan destek yerine tepki geldi” diyen de Aziz Yıldırım’dı… Turhan Sofuoğlu ile geçirilen dönem geçiş dönemi oldu. Aynı zamanda Fenerbahçe’nin eski kaptanı da olan Sofuoğlu çıktığı 4 derbi maçını da kazanarak dikkat çekmişti ama sarı-lacivertliler sezonu 4. bitirdi.

6. Mustafa Denizli

Nisan ayı bitmemişti ki Aziz Yıldırım Mustafa Denizli ile 2000/01 sezonu için anlaştı. O sırada milli takımı Avrupa Şampiyonası’na hazırlayan Denizli kupanın ardından Fenerbahçe ile sözleşme imzaladı. Transfere de sezona da iyi başlayan sarı-lacivertliler ilk kez yerli bir teknik adamla şampiyon olmanın mutluluğunu yaşadı. Bu aynı zamanda Aziz Yıldırım’ın da ilk şampiyonluğuydu. Sezon bitiminde Yıldırım sağlık sorunu nedeniyle görevi bırakacağını dile getirdi ve kongre kararı alındı. Taraftarlar, yönetim kurulu ve camianın önde gelenlerinin desteğiyle Aziz Yıldırım geri döndü, seçimi kazanarak daha güçlü bir şekilde devam etti.

Ertesi yıl sarı-lacivertliler Şampiyonlar Ligi bileti almasına rağmen sezona kötü başlamıştı. Galatasaray mağlubiyetiyle Denizli’nin koltuğu sallandı, Yıldırım “Ben görevde olduğum sürece Mustafa Denizli takımın başında kalacak” diyerek destek çıktı. Bir ay sonra ilk yarının son maçı olan Diyarbakırspor deplasmanından eli boş dönülünce Mustafa Denizli’nin görevine son verildi. Medyada yazılanlar futbolcuların alem yapması, Mustafa Denizli’nin karda antrenman yaptırmaması, Rapajic’in sigara içmesi, Denizli’nin yıldız oyuncular üzerindeki hakimiyetini kaybetmesi, vs. Kısaca ‘disiplinsizlik’ti.

7. Werner Lorant

Yıldırım rotasını yine ‘disiplin’e çevirdi ve Alman teknik adam Werner Lorant ile anlaştı. Yarım devrelik performans giderek artan formla beğenilmişti. Fenerbahçe sonraki yıla büyük bir transfer bütçesi ve yıldız transferleriyle girecekti. Uzun uğraşlar sonucu Ariel Ortega büyük bir sükse yapılarak alınmış Brezilya’dan da golcü olarak Washington transfer edilmişti. Lakin Ortega ilk maçtan Lorant tarafından yedek bırakılmış, Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi ön elemesini de geçememişti. Alman hocanın koltuğu sallantıdaydı. Yardımcısı Oğuz Çetin ile sık sık görüş ayrılığı da yaşıyordu. Buna karşın Aziz Yıldırım devalı olarak Lorant’a destek veriyor, hocasına inandığını söylüyordu. Fenerbahçe UEFA Kupası’ndan da eleniyor, Ortega zaman zaman yedek kalıyor, takım içinde bir köstebeğin (Lorant’a göre Oğuz Çetin) soyunma odasındaki diyalogları basına sızdırdığı iddia ediliyor, kısacası Kanarya’nın kazanı fokur fokur kaynıyordu. Pek tabi ki bu şekilde başarının gelmeyeceği ortadaydı ve Lorant da ilk yarı bitimiyle takımdan gönderildi.

8. Oğuz Çetin

Hem Mustafa Denizli’nin hem de Lorant’ın yardımcılığını yapan Oğuz Çetin, Alman hocanın görevden alınmasından sonra başa getirildi. Takımda ufak çaplı bir revizyok gerçekleşti. En dikkat çekenler ise Ortega’nın ülkesine kaçması ve Revivo’nun da Galatasaray’a imza atması oldu. Ne var ki Oğuz Çetin takımı toparlayamadı ve o da sadece 10 maç görevde kaldıktan sonra yerini altyapı antrenörü Tamer Güney’e bıraktı. Aziz Yıldırım 5. sezonunda 8. teknik direktörle yollarını ayırmış oluyordu.

9. Christoph Daum

Aziz Yıldırım’ın Fenerbahçe başkanlığındaki kırılma noktası belki de Christoph Daum’u teknik direktör olarak takımın başına geçirmesi oldu. Yıldırım’ın kimilerce ‘despot’ yönetim anlayışıyla Daum başa çıkmasını beceren ender isimlerdendi. Nasıl olmasın? Yıldırım 2,5 yıl önce Daum’u ‘kokainci’ olarak göstermiş ve Fenerbahçe’nin kapısından giremeyeceğini söylemişti. Bunu her iki taraf da sineye çekebiliyordu ama dönemin başarılı yöneticisi Atilla Kıyat Daum’a karşı çıkarak istifasını sunmuştu.

Sezon öncesi takıma önemli katkılar yapıldı. Ümit milli takımdan bir çok genç kadrodaydı, Pierre van Hooijdonk gibi lider bir futbolcu transfer edilmişti. İlk yıl şampiyonluk da kazanıldı. İkinci yılın başında da yıllar sonra heyleki dikilecek olan Alex de Souza takıma katılmıştı. Devre arasında da Nicolas Anelka ile sükse yapıldı ve Aziz Yıldırım ilk kez üst üste iki sezon şampiyonluk sevinci yaşadı. Şampiyonlar Ligi’nde başarı gelmese de takım iyiye gidiyor, Fenerbahçe için Aziz Yıldırım’ın sürekli olarak kullandığı ‘Dünya takımı’ olma yolundaki ümitler artıyordu. Üçüncü yılda da sarı-lacivertliler Avrupa’dan erken elendi. Şampiyonluk da son maçta Denizli deplasmanında kaçırıldı. Bu büyük şokun ardından Alman hocayı göndermek için her şeyi yaptı. Daum’un kokain kullandığı iddia ediliyor ve sağlık raporu isteniyordu. Aziz Yıldırım disipline hayrandı ama Alman hocanın da eğlenceye düşkünlüğü biliniyordu. Takım kazandıkça, şampiyon oldukça ses çıkmadı ama son maçta kaybedilen şampiyonluktan sonra fırtına koptu. Aziz Yıldırım bir kez daha istifa etti, taraftarlar yürüyüş düzenledi ve tekrar görevine geri döndü.

Kötü ayrılığın ardından Daum ile Aziz Yıldırım’ın yolları yine kesişti. Zico ve Aragones’le geçen 3 yılın ardından Yıldırım Alman teknik adamı ikinci kez göreve çağırdı. Ne de olsa her iki taraf da profesyonel(!).

10. Zico

100- yılını kutlayacak olan Fenerbahçe’de bir anda her şey toz duman olmuştu. Daum’un gönderilişi, Aziz Yıldırım’ın istifa edip tekrar başkanlığa dönmesi vakit kaybettirmiş kadro da dağılmıştı. Mutlak şampiyon olması hedeflenen 100. yılda taraftarlar kariyerli bir teknik adamın göreve gelmesini beklerken, kariyeri eleştiriye son derece açık Arthur Zico’nun başa getirilmesi birçok kişiyi şaşırttmıştı. Zico beklenenin ötesine geçti, Fenerbahçe’yi 100. yılda şampiyon yaparken sonraki sezonunda da Şampiyonlar Ligi’nde sarı-lacivertlilerin en büyük başarısı olan çeyrek finali oynattı. Sezon sonunda ise takımdan ayrıldı. Aziz Yıldırım bu ayrılığı“Fenerbahçe’nin bu sezon yürüye yürüye şampiyon olması gerekiyordu” diye açıklasa da sebebi soyunma odasında çıkan bir kavgaydı. Yıldırım, Zico’nun yardımcısı, aynı zamanda da kardeşi olan Edu ile kavga etmişti. Bunun üzerine Edu takımdan ayrılırken Zico da sezon sonunda yeni sözleşme imzalamadı. Edu, yıllar sonra Aziz Yıldırım hakkında şu açıklamayı yaptı: “Ben, futbolda diktatörlüğün olmaması gerektiğine inanıyorum. Bu yöntemlerle başarı sağlanamaz.”

11. Luis Aragones

Zico, Dünya Kupası’ndan sonra gelmişti. Aragones de Avrupa Şampiyonası’nda İspanya Milli Takımı’nın şampiyon yaparak Fenerbahçe’ye imza attı. Zico ile ‘yürüye yürüye şampiyon olması gereken’ takıma Aziz Yıldırım yine disiplinli bir hoca getirmek istemişti. Aragones’ten beklentiler büyüktü, transfer elzemdi. Fenerbahçe tarihinin en büyük bonservisi verilerek Güiza transfer edildi. Fakat Güiza kaçırdığı gollerle saç baş yoldurma deyimini bile gerçekleştirdi. 70 yaşındaki somurtkan dede oldukça başarısız oldu. Sezon sonunda gönderildi ve bu kötü sezonu toplayabilecek en garanti insana gidildi: Daum.

12. Aykut Kocaman

Aziz Yıldırım’ı idare etmeyi başarabilen ender teknik adamlardandı Aykut Kocaman. Önceki sezon Daum’um üstünde sportif direktör olarak görev almış, Alman hoca gönderilince de eşofmanlarını giyerek kulübeye geçmişti. Kocaman, Yıldırım’la çalışmayı başarmak bir kenara başkanın 1 yıl boyunca cezaevinde bulunduğu sürede sarı-lacivertli camiayı ayakta tutmayı başaran en büyük kuvvetti. Şampiyon olamadığı halde Fenerbahçe’nin başında Aziz Yıldırım’la devam eden tek isimdi. Hatta ikinci kez kaçırdığı şampiyonluğun ardından devam ediyordu ki Yıldırım’la yaşadığı bir tartışma sonrası daha fazla dayanamayıp istifasını verdi, aylar süren tatile çıktı.

13. Ersun Yanal

Daha Nisan ayı bitmeden Fenerbahçe’yi şampiyon yapan Ersun Yanal yeni sezonun başlamasına 1 ay kala istifasını sundu: “Göreve geldiğim sezon takımımı şampiyon yapmış bir teknik adam olarak bugünkü koşullarda görevime devam etmem mümkün değildir. İlkeler, kazandığımız ve kazanacağımız paradan her zaman daha üstündür ve başarı için olmazsa olmaz koşuldur”

Aziz Yıldırım ise açtı ağzını yumdu gözünü. Başkan, yanal’ın kadın arkadaşlarına göre antrenman saatlerini belirlediğini, futbolcuların hepsinin hocadan şikayetçi olduğunu, takım içinde bir disiplinsizlik yaşandığını öne sürdü.

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt