Günümüzde insanlar cinsiyetleri, yönelimleri, ırkları ve inançları sebebiyle ötekileştirilirken insan eşitliğini sağlayabilmenin önemi gittikçe artıyor.
Feminizm, ilk olarak kadın-erkek eşitliğini savunarak ortaya çıkmış olsa da zamanla insan eşitliğini savunan bir düşünce akımına dönüştü. Feminizmin insan hakları konusundaki mücadelesi çok uzun yıllar daha devam edeceğe benziyor.
BuzzFeed Brezilya, okuyucularına feminist olduklarını ilk olarak ne zaman ve nasıl anladıklarını sordu, biz de cevapları derledik.
İyi okumalar! 😊
Aşağıda yine bir sürü erkek,sıfır bilgileriyle feminist dayanışmayı ele alıp “Torkoyodo fomonost olmoyon” demişler. Biz,kadınlar,sizi zerre ilgilendirmeyen kadın bedeni,kadın kahkahası,kadın doğumu,kadın cinselliği hakkında konuşmanızdan bıktığımız için bu yolda ilerliyoruz. Türkiye’de yaşıyorum. Lezbiyenim. Feministim. Erilliğe karşı,erkek adalete,erkek devlete,erkek medyaya,erkek şiddetine karşı kız kardeşlerimle birlikte,omuz omuza,dayanışmayla,her yerde eşitliği de savunacağız. Bizim kazanılmış haklarımızı sömürmeye çalışan bu sisteme da dayanacağız. Siz hala “Türkiye’de olan feministlikle yurt dışındaki çok farklı” deyin. Belki farklı olabilir. Bunun nedenini de sakın kendinizde ve dayatmalarınızda aramayın.
her ikisi de çalışan anne ve babamın işten geldikten sonra neden birinin yatıp diğerinin her şeye koşturduğunu sorguladığım zaman..
Sevdiğin rengin, davranışların, düşüncelerin, tarzın, mesleğin, sporun cinsiyeti olmaz. Artık öyle bir hal almış ki küçük kızlar pembe renkli olduğu için çileği resmen 'kız meyvesi' olarak benimsemişler. Feminizm bu yüzden önemli.