Felek Kelimesi Ne Demek? Felek Kelimesi TDK Sözlük Anlamı Nedir? Felek Kelimesinin Geçtiği Deyimler

Felek kelimesi günlük hayatımızda sıkça kullandığımız bir kelime. Deyimlerle veya birleşik kelimelerin içinde sıkça geçen felek kelimesini hangi anlamlarda kullanıyoruz? Felekten bir gece çalmak deyimine olan kulak aşinalığımızda felek kelimesi hangi anlamda kullanılıyor? Felek kelimesinin sahip olduğu anlamları ve kullanımını sizler için anlattık.  

Felek kelimesinin anlamları

Arapçadan dilimize geçen felek kelimesi, birinci anlamında gök, gökyüzü, sema manalarını taşır. Geniş anlama da sahip olan kelime, dünya, alem manasını aldığında geniş anlamıyla kullanılır. Farklı bir anlamı ise, talih, baht, şans olarak açıklanabilir. 

Divan edebiyatında oldukça sık kullanılan felek kelimesi, edebiyatta kullanıldığında farklı bir anlama sahiptir. Edebiyatta kullanılan felek kelimesi 'kader' anlamını taşır. Bu anlamın açıklaması ise, gökyüzünde bulunan yıldızların insanın kaderini belirlemesi ile bağlantılıdır.

Felek Kelimesinin içinde geçtiği deyimler

Feleğin sillesini yemek: Büyük bir yıkıma uğramak, kişiyi büyük bir hezeyana uğratan olaylar sonrasında kullanılan deyim, günlük hayatta karşımıza sıkça çıkabilir.

Felekten bir gün (gece) çalmak: Güzel bir gün veya gece geçirmek. Eğlenceli bir gün veya gece geçirdikten sonra o günü veya geceyi betimlemek için kullanılan deyim günlük hayatta oldukça sık kullandığımız deyimlerden biri.

Felek kelimesinin içinde bulunduğu birleşik kelimeler nelerdir

Çarkıfelek, bu kelimeyi oldukça iyi biliyoruz. Mehmet Ali Erbil'in bir dönem sunuculuğunu yaptığı yarışma programının adı olan kelime, anlam olarak da talih oyunu olarak geçmektedir. 

Kahpe felek, kelimesi ise rast gelmeyen, yar olmayan kötü talih veya kader anlamlarında kullanılmaktadır. 

Kambur felek, kahpe felek ile aynı anlama sahip olan bu kelime, günlük konuşmada daha sade bir kullanım ile karşımıza çıkmakta.

Popüler İçerikler

Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti
Narin Güran Cinayetinde Yeni İddialar Yeni Detaylar: 'Eczaneden Ertesi Gün Hapı Aldılar' İddiası!
Eski Milli Sporcu Emre Başkan'ı Makas Atarken Öldüren Sürücü Serbest Kaldı