Felçli İnsanlar İçin Önemli Bir Adım: İnsan Beyni İlk Defa Kablosuz Olarak Bilgisayara Bağlandı

Bilim dünyasında önemli bir gelişme yaşandı ve ilk defa insan beyni, kablosuz olarak bir bilgisayara bağlandı. Sinirbilimciler sistemin sinyalleri 'tek nöron çözünürlüğünde' ilettiğini söylüyor.

Independent Türkçe'nin haberine göre, felçli insanlar için dönüm noktası niteliğindeki bir tanıtımda bir bilgisayara ilk defa kablosuz komutlar verildi.

ABD'deki Brown Üniversitesi'nden araştırmacılar sistemin beyin sinyallerini 'tek nöron çözünürlüğünde ve tam geniş bant kesinliğinde' iletebildiğini söylüyor.

BrainGate teknolojisinin klinik denemesinde bir kişinin beyin motor korteksine bağlanan küçük bir verici yer alıyordu.

IEEE Transactions on Biomedical Engineering adlı bilimsel derginin bildirdiğine göre denemeye katılan felçli kişiler sistemi kullanarak bir tablet bilgisayar kullandı.

Yazma, işaretleme ve tıklama doğruluğu sağlandı

Katılımcılar, kablolu sistemlere benzer yazma hızlarına ve işaretleme-tıklama doğruluğuna ulaşabildi.

Brown Üniversitesi'nde mühendislik alanında öğretim üyesi olan John Simeral şunları söyledi:

'Bu kablosuz sistemin işlevsel olarak altın standart kabul edilen kablolu sistemlere denk olduğunu gösterdik.

Sinyaller buna uygun olarak benzer bir kesinlikle kaydedilip iletiliyor, bu da kablolu ekipmanlarda kullandığımız kod çözme algoritmalarının aynılarını kullanabileceğimiz anlamına geliyor.

Tek fark, insanların artık ekipmanımıza fiziksel olarak bağlanması gerekmiyor ve bu da sistemin nasıl kullanılabileceği konusunda yeni olanaklar yaratıyor.'

Sinirsel arayüz teknolojileri Elon Musk ve Facebook'un da radarında

Atılım, Elon Musk ve Facebook'un da ilgisini çeken ve hızla büyüyen sinirsel arayüz teknolojileri alanındaki en son ilerleme.

Musk, geçtiğimiz günlerde Neuralink girişiminin şimdiden bir maymun beyninde maymunun video oyunu oynamasına izin veren bir kablosuz çip test ettiğini açıkladı.

Son denemenin 35 ve 63 yaşındaki iki katılımcısı, omurilik hasarları nedeniyle felç olmuştu. Kablosuz sistemi laboratuvar yerine evdeyken 24 saate kadar sürekli olarak kullanabildiler.

Kullanımdaki görece kolaylık eğitimli bakıcıların kablosuz bağlantıları kurabilmesini sağlıyor, bu da pandeminin katılımcıların evlerini ziyaret etmeyi imkansız kıldığı koşullarda dahi çalışmanın devam edebileceği anlamına geliyor.

Brown Üniversitesi'nde mühendislik profesörü olan ve BrainGate klinik deneyine öncülük eden Leigh Hochberg şöyle konuştu:

'Bu sistemle beyin aktivitesini evde ve daha önce neredeyse imkansız olacak kadar uzun süreler boyunca takip edebiliyoruz.

Bu, felçli insanlar için sorunsuz, sezgisel, güvenilir iletişim ve hareketlilik iyileştirmesi sağlayan kod çözme algoritmaları tasarlamamıza yardımcı olacak.'

Kahkahası Tepki Çekmişti: Buket Aydın, Kılıçdaroğlu'nu Yeniden Konuk Ediyor
Sokağa Çıkma Yasağı İlk Günden Delindi; Eminönü Adeta Panayır Yeri...
Babacan'dan Merkez Bankası Çıkışı: 'Rezervlere Ne Olduğunu Açıklamazsanız, Biz Açıklayacağız'

Popüler İçerikler

A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Kızılcık Şerbeti'nde Yeni Doğmuş Bebeğin Başının Örtülmesi Tepki Topladı
YORUMLAR
03.04.2021

Bizim ülkede pek satmaz, malumunuz ülkemizde beyni olmayan o kadar çok kişi var ki, çipi taktıklarında büyük ihtimal alacakları hata şu olurdu: beyin.dll bulunamadı asdkjaklsdjad

03.04.2021

Rahmetli Stephen Hawking yetişemedi. Yıllarca göz hareketleri ile yazdığı bilgisayarda amerikan aksanlı adam seslendirdi kendisini... :J

03.04.2021

Bizim de Wi-Fi, Bluetooth gibi özelliklerimiz olsa, fena olmazdı, beyinden beyine veri transferi yapardık.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ