Felaketler Senesi İlan Ettiğimiz 2020 Yılının İlk Yarısına Damga Vuran Bilimsel Gelişmeler

Bir sağdan bir soldan vurarak bizleri hacıyatmaza çeviren 2020 yılında iyi şeyler de olduğunu gösterecek; bu yılın ilk yarısında gerçekleşen bilimsel gelişmeleri derledik.

1. Türk bilim insanı Dr. Duygu Özmadenci, yumurtalık kanseriyle ilgili önemli bir keşif yaparak büyük ödüle layık görüldü.

Dr. Duygu Özmadenci,  kanser hücrelerini çoğaltan FAK adlı protein ile ilaçlı mücadele yöntemini keşfetti ve ABD’de kanser araştırmalarına destek veren OCRA Vakfı tarafından ödüllendirildi.

Daha detaylı bilgi için bu içeriğe bakabilirsiniz;

Bu Gurur Hepimizin: Türk Bilim İnsanı Dr. Duygu Özmadenci, Yumurtalık Kanseriyle İlgili Keşfiyle ABD'den Ödül Aldı!

2. Türk bilim insanı Betül Kacar NASA'nın evrende yaşamın izlerini araştırmak için oluşturduğu ekibe kabul edildi.

Betül Kacar, ABD’deki Arizona Üniversitesi’nde Astronomi ve Moleküler Hücre Biyolojisi departmanında doçent olarak görev alıyordu. 2018 yılında 'NASA Genç Araştırmacı' Ödülüne layık görülen Kacar, sevincini sosyal medyada şöyle paylaştı: “Evrende yaşamın izlerini araştırmak için oluşturulan yeni bir NASA ekibine kabul edilmişim.”

Detaylı bilgi için;

Türk Bilim İnsanı Betül Kacar, Evrende Yaşamın İzlerini Araştırmak İçin Oluşturulan NASA Ekibine Kabul Edildi

3. Bilim insanları enfeksiyona göre renk değiştiren akıllı bandaj üretti!

Bu bandajların iki temel görevi var: enfeksiyonun derecesini belirlemek ve uygun tedavi yöntemini yapmak. pH göstergesi mantığıyla çalışan bu bandajlar içerisindeki kimyasallar sayesinde, yaraya uygulandığında herhangi bir enfeksiyon yoksa bandaj yeşil rengi alıyor. Antibiyotiklere duyarlı bakteriler tespit edilirse, rengi yaklaşık dört saat içerisinde sarıya dönüyor. Fakat, ilaca dirençli bakteriler tespit edildiğinde bandajın rengi kırmızı oluyor.

4. ABD'nin Hawaii Adası'na bağlı Maui Adası'ndaki bir yanardağın zirvesine yerleştirilen Inouye teleskobuyla Güneş'in şimdiye kadarki en ayrıntılı görüntüleri çekildi!

 30 kilometre çözünürlüğe sahip Inouye teleskobu ile Güneş'in yüzeyinde, her biri Fransa'nın yüz ölçümü büyüklüğünde olan 6.000 derece sıcaklığa sahip altın renkli tanecikler görüntülendi.

5. Bilim insanları, mumyalanmış Mısırlı bir rahibin sesini yapay ses telleriyle hayata döndürdü.

XI. Ramses'in şiddet dolu hükümdarlığı sırasında yaşadığı bilinen rahibe ait 3 bin yıllık mumyanın ses yolunu üç boyutlu yazıcı ile kopyalayarak günümüze taşıdılar. Londra Üniversitesi, York Üniversitesi ve Leeds Şehir Müzesi tarafından yürütülen çalışma sonucunda mumyadan 'e' sesli harfi benzeri bir ses elde etmeyi başardılar.

Detaylı bilgi için;

Bilim İnsanlarından Muhteşem Çalışma: 3 Bin Yıllık Mumyanın Sesi Yeniden Hayata Döndürüldü

6. Bilim insanları nükleer atıklardan elmas batarya üretti!

İngiltere’de ilk nükleer tesislerden bir tanesi olan Berkeley Tesisi'nde bir grup bilim insanı bu nükleer tesisisin materyallerini geri dönüştürüp, karbonu sıkıştırarak elmas üretti. Prototip elmas bataryaların olağanüstü yaşam koşullarında varlığını sürdürebileceği ve ileride uzay alanında da kullanılabileceği vurgulandı.

7. Konyalı bilim insanları Türkiye'nin ilk kına robotlarını ürettiler! 😂

Hepimizi şaşkına çeviren ve bundan önce acaba başka şeyler mi üretilmeliydi diye sorgulatan robotlar, kına türküleri söyleyip kına tepsisi taşıyabiliyor. Dans ekibiyle birlikte dans da edebiliyorlarmış.

Detaylı bilgi için;

Kınayı Getir Robot! Konyalı Bilim İnsanları Tarafından Üretilen Türkiye'nin İlk Kına Robotları Görücüye Çıktı

8. Bilim insanları sadece canlı hücrelerden oluşan ilk robotları üretti.

ABD'de bulunan Massachusetts Tufts Üniversitesi, Allen Keşif Merkezi'nde çalışan bilim insanları kurbağalardan aldıkları kök hücreleri kullanarak algoritmalarla tasarlanan robotlarla birleştirdi. Böylece tamamen canlı hücrelerden oluşan ilk robotları yapılmış oldu.'Xenobot' adını verdikleri bu robotlar, kendi kendine hareket edebiliyor ve yaralarını kendileri iyileştiriyorlar.

9. 30 futbol sahasına denk bir büyüklüğe sahip 'FAST Teleskobu' 5 yılın ardından kullanıma açıldı.

Uzay teknolojilerinde sektöründe çalışmalarını hızla yürütmeye devam eden Çin, dünyanın en büyük teleskobunu yaptı. Çin'in Guizhou bölgesinde yer alan ve bu zamana kadar üretilen en gelişmiş alt yapıya sahip teleskop olan FAST saniyede 38 gigabyte veri toplayabiliyor.

10. Prof. Dr. İvet Bahar, ABD Ulusal Bilimler Akademisi üyeliğine seçilen ilk kadın Türk bilim insanı oldu.

Hesaplamalı biyoloji alanında çalışmalar yapan Prof. Dr. İvet Bahar, Pittsburgh Üniversitesi'nde, bilgisayar destekli sistem biyolojisi bölümü başkanı idi. Bahar, 157 yıllık bir tarihe sahip olan ABD Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçildi ve bu alanda ülkemizi temsil eden ilk kadın bilim insanı oldu.

Konuyla ilgili detaylı bilgi için bu içeriğe göz atabilirsiniz;

Hepimizi Gururlandırdı: Prof. Dr. İvet Bahar, 157 Yıllık ABD Ulusal Bilim Akademisi'ne Seçilen İlk Kadın Türk Bilim İnsanı Oldu

11. İsviçre’de Zürih Üniversitesi’ndeki uzmanlar 10 milyon yıl önce yaşamış olan dünyanın en büyük kaplumbağasını keşfetti.

Zürih Üniversitesi’ndeki paleontoloji uzmanları, Latin Amerika’da yaptıkları çalışmalar sonucunda  3 metre uzunluğa ve bir tona yakın ağırlığa sahip olan dünyanın en büyük kaplumbağasına ait kabuğu keşfetti.

12. Yaklaşık olarak Jüpiter’in 10 katı büyüklüğünde olan "Dev Bebek Gezegen" keşfedildi.

Rocherster Teknoloji Enstitüsü’nden bilim insanları, Gaia isimli uydusunu kullanarak 5 milyon yaşındaki bir yıldızın yörüngesinde yer alan ve Dünya'dan 330 ışık yılı uzaklığında olan bir gezegen keşfetti. Bebek gezegene '22MASS 1155-7919 b' ismi verildi.

13. İsrailli bilim insanları bitkilerden hidrojen üretti.

Tel Aviv Üniversitesi’nin laboratuvarında bir su bitkisi olan mikroskobik algleri kullanılarak bir enerji kaynağı olan hidrojen üretti. Laboratuvarın yöneticisi Iftach Yacoby başarılarını şöyle dile getirdi: 'Bulgularımız sayesinde yapmayı düşünebileceğimiz birçok şey ortaya çıktı. Gelecek bize hangilerini yapabileceğimizi gösterecek.'

14. Miguel Hernandez Üniversitesi'nde Eduardo Fernandez, görme engelli birey için beyne bağlanan yeni bir implant geliştirdi.

57 yaşındaki Bernardeta Gómez 16 yıldır ışık dahi hiçbir şey görmeden yaşıyordu. Miguel Hernandez Üniversitesi'nde nöro-mühendislik bölümü başkanı 100 elektrotlu bir implant geliştirdi ve Bernardeta artık düşük çözünürlükte de olsa dünyayı görebiliyor.

15. Demir Çağı'na ait 70.000 civarındaki madeni para Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.

2012 yılında keşfedilen Demir Çağı'na ait 13 milyon dolar değerindeki para geçtiğimiz aylarda 'en büyük madeni para hazinesi' olarak Guinness Rekorlar'ına girdi.

16. Elon Musk, öğrenim durumu gözetmeden Tesla ekibine çalışan alacağını duyurdu.

Elon Musk 2003 yılında kurduğu Tesla şirketinde yapay zeka ekibi için doktora şartı olmadan, hevesli, öğrenmeye istekli bireyleri beklediğini açıkladı.

Detaylı bilgi için bu içeriğe göz atabilirsiniz;

Elon Musk Tesla İçin Herhangi Bir Eğitim Durumu Gözetmeden Yapay Zeka Ekibi İçin Çalışan Alacağını Duyurdu

17. Christina Koch, uzayda en uzun süre kalan kadın astronot olarak tarihe geçti!

2019 yılının Mart ayında Uluslararası Uzay İstasyonu’na giden Koch, 328 gün sonra Dünya'ya döndü. Bu süreçte, Dünya yörüngesini tam 5.248 kez tamamladı, 223 milyon km’lik bir yolculuğu tamamladı ve Expedition 61 ekibiyle yüzlerce deney gerçekleştirdi.

Detaylı bilgi için;

Adını Tarihe Yazdıran NASA Astronotu Christina Koch Dünya'ya Döndü: 328 Gün Uzayda Kaldı!

18. 3D yazıcılarla ilk defa gerçek insan korneası üretildi!

Bilim insanları ve teknolojinin birleşmesiyle  Newcastle Üniversitesi Doku Mühendisliği Profesörü Che Connon ve ekibi, bir donörden kornea kök hücreleri alarak 3D biyo-yazıcıyla yapay kornea üretti.

19. Pennsylvania Üniversitesi’nde bir grup araştırmacı yeni bir tür şizofreni keşfetti.

Araştırmacı, makine öğrenme ile yapılan beyin tarama verilerinden elde edilen analizler sonucunda şizofreni hastalarının beyinlerinin aynı olduğu fikrini değiştirirdi. Ayrıca, 300’den fazla şizofreni hastasının MRI beyin taramalarını karşılaştırarak yeni bir tür şizofreni tespit etti.

20. İsrail Tel Aviv Üniversitesi’nde hiç solunum yapmayan bir canlı keşfedildi.

Araştırmacılar, Henneguya salminicola ismi verilen tek hücreli parazitin solunum yapabilmesini sağlayacak herhangi bir organa sahip olmadığını fark etti. Henneguya salminicola'nın solunum yapmadan da yaşayabildiği tespit edilirken nasıl enerji elde ettiği hala araştırılıyor.

21. NASA, bugüne kadar meydana gelen en büyük kara delik patlamasını tespit etti.

NASA çalışanları, bu patlamanın 90 milyon ışık yılı uzaklığında uzayın derinliklerinde Big Bang'den beri uzaydaki en büyük patlama olduğu saptadı. Daha önce gözlemlenmiş en büyük patlamadan 5 kat daha büyük dev kara delik patlaması 1.5 milyon ışık yılı genişliğinde bir çukur oluşturdu.

Konuyla ilgili detaylı bilgi için bu içeriğe göz atabilirsiniz;

NASA Uzayda Bugüne Kadar Yaşanmış En Büyük Kara Delik Patlamasını Tespit Ettiklerini Açıkladı

22. Bilim insanları, Down Sendromu'na sahip birçok insan için umut ışığı olan bu yeni keşif yaptı!

Kaliforniya Üniversitesi ve Baylor Tıp Fakültesi’nden bir grup araştırmacı; Down Sendromlu fareler üzerinde yapılan deneyle, hafıza ve öğrenme yeteneklerindeki zihinsel gerilemenin durdurulduğu belirterek bu problemin geriye çevrilebildiği de ekledi.

23. 'Denizli Yünlügelini' bitkisi ülkemizden bilim dünyasına katılan 5. Rindera türü oldu.

İzmir Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım, Denizli'nin Çameli ilçesine görebileceğiniz bu bitki türünün bilimsel çalışmalar için kullanılabileceğini belirtti.

24. Çin Yutru 2 ve Chang’e-4 ile daha önce hiç görmediğimiz açılardan Ay'ı fotoğrafladı!

Çin’in Chang’e-4 uzay aracı ile yaklaşık bir yılda topladığı görüntüleri dünyayla paylaştı. Ay'ın karanlık yüzeyinde toprak incelemesi yaparken çektikleri fotoğraflar geniş bir araştırmanın ilk adımı oldu.

25. Almanya'da 300 bin yıllık fil iskeleti bulundu.

Almanya'da, arkeolojik kalıntılar bakımından zengin bir bölgede dişlerinin uzunluğu 2.3 metre, omuz yüksekliği yaklaşık 3.2 metre olan ve 6.8 ton ağırlığında 300 bin yaşında eksiksiz bir fil iskeleti bulundu.

Konuyla ilgili detaylı bilgi için bu içeriğe göz atabilirsiniz;

Almanya'da Arkeologlar 2.3 Metre Uzunluğunda Dişleri Olan 300 Bin Yıllık Fil İskeleti Buldu!

26. SpaceX'in taşıdığı astronotlar, Uluslararası Uzay İstasyonu'na ulaştı.

Elon Musk'a ait SpaceX şirketi, Doug Hurley ve Bob Behnken'i Uluslararası Uzay İstasyonu'na göndererek uzaya astronot göndermiş ilk kez bir özel şirket olarak tarihe geçti.

Daha detaylı bilgi için;

NASA Astronotlarını Taşıyan SpaceX'in Uzay Aracı Başarıyla Fırlatıldı 🚀

27. Lisa Piccirillo isimli bir doktora öğrencisi 50 yıldır çözülemeyen "Conway Düğümü" problemini bir haftada çözdü.

Teksas Üniversitesi'nde doktora öğrenimi gören Lisa Piccirillo, 1970'te İngiliz matematikçi John Horton Conway tarafından gündeme getirilen problemi bir seminerde duyması üzerine bir haftadan kısa bir sürede çözdü. Şaşırtıcı olan yanı ise Piccirillo'nun hiç heyecanlanmaması ve normal bir tavırla çözümü profesörüne anlatmasıydı.

Konuyla ilgili detaylı bilgi için bu içeriğe göz atabilirsiniz;

50 Yıldır Çözülemeyen Matematik Problemini Bir Haftadan Kısa Sürede Çözen Öğrencinin Hikâyesi Size İlham Olacak!

28. Başımızın belası Kovid-19 için İngiltere'de üretilen aşıyı Oxford Üniversitesi 8 bin kişi üzerinde denedi.

Senenin başından beri bizlere gün yüzü göstermeyen koronavirüsü için birçok ülke çözüm bulmaya çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde Oxford Üniversitesi'nden yapılan aşı çalışmaları sonucunda Prof. Sarah Gilbert Kovid-19 aşısının 8 bin kişi üzerinde denendiğini ve olumlu yönde sonuç alındığını açıkladı. Umarım bu kez doğrudur ve en yakın zamanda kurtuluruz.

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Kaynaklar: 1,23, 4, 5

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Biz 2020'nin Üzerimizden Tır Gibi Geçmesini Hazmetmeye Çalışırken Geçtiğimiz Hafta Bilim Dünyasında Yaşananlar
Biz Cem Yılmaz'ın İlişki Durumunun Derdine Düşerken Bilim Dünyasında Geçtiğimiz Hafta Yaşananlar!
Biz Avustralya'daki Bitmeyen Yangınların Sebebini Eşcinsellikte Ararken Bilim Dünyasında Yaşananlar!

Popüler İçerikler

Aslan Videosuna Rakip Çıktı: İstanbul'da “Allah-u Ekber” Diyen Karga
Ak Parti ve MHP'den Muhalefete Geçen Belediyelerdeki Milyarlık Borçlar Dudak Uçuklattı
Kızına Verdiği Sözü Tutup 100. Günde Survivor'dan Elenen Hakan Hatipoğlu Ailesine Gözyaşlarıyla Kavuştu
YORUMLAR
02.07.2020

Millet Mısır firavununu inceler , bizimkiler kına robotu yapıyor :D

Hepsi güzel sadece KONYA ROBOT işi bozmuş tamamen gereksiz iğrenç itici boş duruyo yararsız bişey

02.07.2020

#7 nedir ya okurken utandım asdfgh Bu kategoriye olmamış. Safi şov

TÜM YORUMLARI OKU (5)