Güney Kore, Tayvan ve Güney Afrika'da hisse senedi piyasalarında değer kayıpları görülürken, savaş, Çin'deki kısıtlamalar ve Fed'in parasal sıkılaştırması, MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksinde dördüncü kez ayda da düşüşle kendini gösterdi.
ABD'de faizlerin yükselmesi riskli varlıklara yönelen iştahın azalmasına neden olurken, yatırımcılar aradaki faiz farkından kar sağlayamıyor.
Bizde piyasalar Ramazan bayramı nedeniyle kapalıyken, Brezilya Merkez Bankası(COPOM), üst üste 10'uncu toplantısında da faiz artışına giderek, 100 baz puan artırım ile faizleri yüzde 11,75'ten yüzde 12,75'e çıkardı. Hong Kong Para Otoritesi, faiz oranını 50 baz puan artırırken, aynı oranda, Macau Para Otoritesi, BAE Merkez Bankası, Katar Merkez Bankası, Suudi Arabistan Merkez Bankası da artırım yaptı.
Bir çok gelişmekte olan ülkenin merkez bankaları enflasyonla mücadele etmek için parasal sıkılaştırma döngüsüne girerken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faizleri düşük tutmaya çalışıyor. TL üzerinde baskı yaratan bu durum, şimdi de Fed faiz artışıyla gelişmekte olan piyasalardan yaşanacak portföy çıkışlarından etkilenecek.
Hala bizim ülkenin dolar satarak doları tuttuğuna inanan var mı yahu :D Doları tutamazsınız. Elinizdeki dolar biter, dolar yine yoluna gider. Buradaki olay bambaşka. İnsanların dolarize olmasının önüne geçebildiler. Kur korumalıya gitmeyen zaten borsaya vs. gidiyor şu zamanlarda. Satıyorlardır elbette belli günlerde sert hareket olmasın vs. diye. Ama dolar satarak gidecek kuru tutamazsınız. Zaten Kur korumalı açıklanmadan hemen önce de bunun kanıtını görüyor, izliyorduk. Anlık düşüşlerden başka işe yaramıyordu yüklü dolar satışları. Çünkü onlar sattıkça köşedeki bakkal amca bile dolar alıyordu :D Yine de bu kadar uzun süre doları buralarda tutabilmiş olmaları şaşırtıcı ve ümit verici. Umarım önümüzdeki toplantıda inat etmeyip faizi biraz arttırırlar da başka mesajlar verirler. Yoksa dananın kuyruğu kopması artık çok yakın gibi...