FBI Çalışanlarının Kullandığı Bu Teknik Sayesinde Ortaya Çıkaramayacağınız Yalan Kalmayacak!

Psikolojide Volatile Conundrum olarak bilinen bu yöntem, karşınızdaki kişinin ne kadar dürüst olduğunu anlamak için kullanılabilecek kurnazca bir tekniktir.

Eski FBI davranış analisti Dr. Jack Shafer bu metodu kısaca, karşınızdaki kişiye cevabını bildiğiniz sorular sorarak yalan söyleyip söylemediğini test etmek şeklinde açıklıyor. Yanlış bir yargıda bulunduğunuzda eğer karşınızdaki kişi bu yargıya katılırsa yalan söylediğini, katılmazsa dürüst olduğunu doğrulayabilirsiniz.

Ancak dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Bu tekniği çok fazla kullanmak karşınızdaki kişinin gizli niyetinizi fark etmesine neden olabileceği için en iyisi soru sormak için doğru zamanı beklemek. Bu sayede sorgulama anında hazırlıksız bir şekilde cevap verecek ve test edildiğinin farkına varmayacaktır.

Nasıl uygulanır?

Arada bir, şüphe duyduğunuz anlarda kullanmak epey işe yarayabilir. En doğru şekilde uygulamak için, niyetinizi belli edecek sorgulayıcı bir moda girmeden duruşunuzu ve tonunuzu korumaya çalışın. Karşınızdaki kişinin şüphelenmemesi için muhabbetten keyif aldığınızı göstermeniz ve doğal davranmanız da oldukça önemli.

Örneğin, diyelim ki kız kardeşinizin yeni erkek arkadaşı ile konuşuyorsunuz. Çocuk böbürlenerek ünlü birilerinin düğününe davet edildiğinden bahsediyor. Ona aslında vanilyalı olduğundan emin olduğunuz düğün pastası hakkında 'Çikolatalı düğün pastasının harika olduğunu duydum. Sence nasıldı tadı?' şeklinde bir soru yöneltin. Eğer çikolatanın gerçekten leziz olduğunu söylerse tebrikler, yalancıyı yakaladınız!

Peki ya doğruyu söylüyorsa?

Tekniği uyguladığınız kişi doğruyu söylüyorsa unutmayın ki şüphelerinizin boş çıktığı her zaman bir kaçış cümlesine ihtiyacınız olacaktır.

Kız kardeşinizin erkek arkadaşı örneğine geri dönelim. Çikolatalı pastayı hatırlamadığı ama güllerle süslenmiş vanilyalı pastanın enfes olduğu şeklinde beklemediğiniz bir cevap aldınız. Bu senaryoda, başkasının düğünüyle karıştırmış olabileceğinizi söyleyerek konuyu değiştirmek kolay bir kaçış yöntemi olabilir.

Yüzleşmek için doğru anı yakalamak önemli!

Birini tam olarak o esnada yalan söylemek konusunda suçlamak veya bunu ima etmek o kişiyle olan ilişkinizi zedeleyebilir, hatta yalan söylediği konusunda yanılıyorsanız ilişkinizi bitirebilir. Mesela kız kardeşinizin sevgilisi örneğinde erkek arkadaşını suçlamanız kız kardeşinizi sinirlendirebilir, sevgilisi ise oldukça alınabilir. 

Bunun yerine daha sakin bir an kollayıp özel bir konuşma yapmak daha sağlıklı bir davranış olacaktır. Belki sonrasında kardeşinizi de sevgilisinin dürüst olmadığı hakkında uyarabilirsiniz. Bu sayede gereksiz dramadan kaçınmış ve en iyi şekilde tavsiye verme fırsatı yakalamış olacaksınız.

Popüler İçerikler

Galatasaray Taraftarından Heyecanın Bir An Bile Eksik Olmadığı Trabzonspor Maçına Tepkiler
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR
12.10.2019

Bence FBİ in bizim yontemlerimize ihtiyacı var gibi duruyor :D

12.10.2019

ee bu yönteme teknik deyip bi de yabancı isim mi verdiniz? tebrikler onedio bomboş ekibi

12.10.2019

Çocuk o düğüne gittiyse bile konu çikolatalıdan açıldığı için ve o an zaten heyecanlı olduğu için, beyni onu harika bir çikolatalı pasta yediğine inandırabilir. Beynin anıları değiştirebildiğine hatta bazen eksik anıları yalan yanlış doldurduğuna dair pek çok araştırma var.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ