Fazla Tüylenme İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Aşırı tüylenme, kadınlarda görülen erkek siyah kılların çıkması durumudur. Hirsutizm olarak da adlandırılan bu hastalık, üreme çağındaki kadınların %8'inde görülebilmektedir. Buna yol açan etken testosteron gibi erkek hormonlarının fazla salgılanmasıdır. Belirtiler ise genellikle açıktır ve basit tetkikler ile tanı rahatça koyulabilir. Hirsutirzm rahatsızlığında sadece aşırı tüylenme değil, göğüsler de küçülme, adem elmasının büyümesi adet döngüsünde bozulma gibi belirtiler de ortaya çıkabilmektedir. Aşırı tüylenme ye sebep olan pek çok durum bulunmaktadır. Özellikle Polikistik Over Sendromu, bazı hormonların fazla salgılanmasına yol açar. Peki, aşırı tüylenme için hangi bölüme/doktora gidilir? İşte detaylar...

Aşırı tüylenmeye yol açan androjen hormonu, hem kadın hem erkek cinsiyetinde bulunur. Genellikle böbrek üstü bezinin kabuk kısımlarından salgılanan bir maddedir. Ancak erkeklerde yüksek miktarda salgılanırken kadınlarda az miktarda salgılanır. Androjenler erkeklerde prostat ve atmık kanallarda, kadınlarda ise kilitorise etki eder. Aynı zamanda başka birçok bölgede de değişimler gösterebilmektedir. Kollarda, ellerde ve yüzde kılların uzamasına yol açarken, saçlı deride saç dökülmesine neden olur. Androjen hormonunun, kas sisteminde yer alan proteinlerin sentezlenmesi ve dolaşıma katılmasında, kemiklerden kalsiyum ve fosforun atılmasını önlemede, kadınlarda libidonun artmasına, ses tonunun kalınlaşmasında önemli rolleri bulunur. Aşırı tüylenme hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Fazla Tüylenme Nedenleri ve Belirtileri...

Fazla tüylenme genel olarak androjen hormonlarından kaynaklanmaktadır. Bu hormon böbrek üstü bezlerinden ve yumurtalıklardan salgılanır. Aşırı tüylenmeye sebep olan faktörler ise şunlardır:

  • Androjen üretimin en yaygın sebeplerinden biri Polikistik Over Sendromu'dur.

  • Androjen tümörlerden biri olan adrenal tömürleri

  • Tiroid bozuklukları

  • Cushing sendromu

  • Hipertrikoz

  • Anabolik ve androjenik steroidlerin fazla kullanılması

  • Prolaktik hormonun fazla salgılanması

  • Bazı ilaçların yan etkileri

  • İnsülin direnci sendromları

Androjen tümörü bulunan kadınlarda tüylenme aniden başlar ve hızlı artış gösterir. Özellikle saçlar dökülür ve ses kalınlaşır. Bu durumda androjenlerden biri olan DHEAS hormonunda oldukça fazla bir artış yaşanır. Menstrual bozukluklar, klitoromegali, erkek tipi saç dökülmesi, sivilce problemleri, normalde kıl bulunmayan bölgelerde sert, siyah kalın renkli kılların artışı gibi durumlar fazla tüylenme belirtileridir.

Aşırı Tüylenme İçin Hangi Bölüme/ Doktora Gidilir?

Aşırı tüylenme şikayeti olan kişilerin sağlık kuruluşlarının dahiliye (  iç hastalıkları) ya da endokrinoloji bölümüne gitmeleri gerekmektedir. Bu duruma neden olan durumlar araştırılır. Eğer gerek görülürse kadın hastalıkları ve doğum bölümüne yönlendirilebilir. Fazla tüylenme görülen kişilere ilaç tedavi ile kozmetik uygulamalar yapılabilmektedir. Bu durumda kişilere kesinlikle traş önerilmez ve lazer epilasyon önerilmektedir.

Popüler İçerikler

Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Serdal Adalı, Ricardo Quaresma'ya Jübile Yaptıracağı Tarihi Açıkladı
Görüşme Esnasında Erkeğe Maddi Sorular Sorulmasını Destekleyen Kadın Tepkilerin Odağında