Faydalarını Duyunca Sofranızdan Eksik Etmeyeceksiniz: İstiridye Mantarı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Kavak mantarı olarak da bilinen istiridye mantarı eşsiz tadı ve sayısız yararıyla sofraların baş tacı olmayı hak eden sebzelerden biri. Yaygın kanının aksine istiridye mantarları zehirli mantar türleri arasında yer almaz. Aksine içeriğinde bulunan mineral kaynaklarıyla çok iyi bir besindir. Gelin birlikte istiridye mantarı nedir, istiridye mantarı nasıl pişirilir birlikte bakalım...🍄

Tüm detaylarıyla mantar rehberimiz için 👇

Her Haline Aşık Olduğumuz Mantarın Hangilerinin Yenilebilir Olduğunu ve Nerde Ne Zaman Yetiştiğini Biliyor Musunuz?

İstiridye mantarı nedir?

İstiridye mantarları, hassas dokuya ve hafif bir tada sahip bir çeşit mantar türüdür. Şekli istiridye kabuğuna benzediği için bu ismi almıştır.

İstiridye mantarı dünyada üretilen en yaygın mantar türlerinden biridir. Genellikle kavak ağacının gövdesinde yetiştirilir, bu sebeple kavak mantarı olarak da bilinir.

İstiridye mantarının toplu üretimi ilk kez I. Dünya Savaşı yıllarında, Almanya'nın gıda sıkıntısına çare olarak yapılmıştır.

Savaş yıllarının ardından hem besleyiciliğiyle hem de oldukça bereketli olmasıyla birlikte neredeyse tüm dünyaya yayılmış, özellike Uzak Doğu mutfağının yaygın kullandığı bir gıda maddesi haline dönüşmüştür.

Bu tür mantarların faydaları saymakla bitmez. Her şeyden önce istiridye mantarları iyi bir lif, protein ve çeşitli vitamin ve mineral kaynağıdır.

İstiridye mantarı aynı zamanda güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Yapılan araştırmalara göre hücresel hasarlara karşı bir bariyer oluşturur.

Bazı araştırmalara göre düzenli bir şekilde istiridye mantarı tüketmek; yüksek tansiyon ve kolesterol gibi kalp hastalığına sebep olan risk faktörlerini azaltır.

İstiridye mantarı aynı zamanda kan şekerini düzenler ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

Faydaları saymakla bitmeyen istiridye mantarının tüm bunlara ek; anti-tümör, anti-inflamatuar ve bağırsak sağlığını iyileştirici özellikleri de vardır.

Peki, istiridye mantarı nasıl temizlenir?

İstiridye mantarları genellikle pazarlarda ve marketlerde küme formunda satılır. Öncelikle mantarların sapı orta kısmından kesilir, üst kısmı nemli bir bezle silinir. Kökü olarak bilinen beyaz kısmı da ayrıca nemli bir bezle iyice temizlenir. 

Eğer mantarlarınız çok kirliyse onları suya batırıp çıkarın ama pişirmeden önce iyice kuruduğundan emin olun. Kurutma işlemini herhangi bir baskı uygulamadan yapın.

İstiridye mantarının tadı nasıldır? Nasıl pişirilir?

İstiridye mantarları kavurulunca ve kızartılınca tadı kırmızı ete benzer. 

İstiridye mantarları tavada sote yapılarak, haşlanarak, kızartılarak, kavrularak, ızgara yapılarak, hatta çiğ bile tüketilebilir. Ama çiğ tüketimde ağıza metal bir tat gelir, bizden söylemesi.

Sotelenince ise dokusu yumuşar. Ama her ne olursa olsun tadından hiçbir şey kaybetmez!

Tadı ete çok benzediği için çoğu vegan ve vejetaryen tarifte istiridye mantarı kullanılır. Bakın, biz de kullandık!

Kokorecin bu sefer vejetaryen halini yaptık! İçine bol bol baharat, mantar ve Izgarella koyduk. Deyenecek olan herkese afiyet olsun!

Bir de şöyle müthiş mantarlı tariflerimiz var...👇

Mantarı Sofranızın Vazgeçilmezi Yapacak Birbirinden Leziz 14 Mantar Tarifi

Diğer tariflerimiz için:

Protein Deposu Mantarı Sofranızın Vazgeçilmezi Yapacak Tarifler

Biraz da genel kültür!

"Mantarlar Ne Kadar İlginç Olabilir ki?" Sorusuna Cevap 26 Büyüleyici Mantar Türü

Popüler İçerikler

Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
İş Kadını Olan Eski Eşinden Aldığı Nafakayla Düğün Yapan Damat, Düğünden Sonra Nafaka İstemeye Devam Etti
YORUMLAR
21.04.2022

Un ve yumurtaya bulanip yağda kızartılinca enfes olur 🤌🏻

Tereyağlı kavurması da efsane . Of çok seviyorum istiridye mantarını . Yok yok ben mantarı çok seviyorum kesin .

İstiridye mantarı güzel de keşke kanlıca mantarı olsa da yesek

Mantar salatası tavsiye ederim herkese . İftara yaptım mantar yemeyen kızım bitirdi :). Geçen de mangala koyduk kaşarlı baktım tabak boş bana bırakmamış kimse yemişler :(. Mantarı sevelim yiyelim yedirelim :)

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ