İletişim ve sosyal etkileşim sorunları, kısıtlı ilgi alanları, aşırı içe kapanıklık ve tekrarlayan davranışlarla ortaya çıkan bir rahatsızlık Asperger sendromu. Doğumdan sonra ilk 4 ila 11 yıl içerisinde tespit edilebiliyor ve erken teşhisle bu rahatsızlığın etkileri minimum düzeye indirilebiliyor.
Asperger sendromu, insanlar tarafından bir engel gibi görünse de biz sıra dışı beyinlere verilen özel bir hediye olarak kabul ediyoruz. Sanıyoruz ki, birbirinden yetenekli bu isimleri görünce siz de bize hak vereceksiniz…
asperger sendromu araştırılıp "aaa bende de varmış ya" denilebilecek bir engel türü değil maalesef. IQlarinin daha yüksek olduğu zaten bilinen bir şey, ama bu saydiklarinizin neredeyse yarısında asperger olması imkansız
En sevdiğim iki yönetmenin (Kubrick ve Burton) bu sendroma sahip olduklarına inanmıyorum yine yetersiz araştırmayla yapılmış saçma bir içerik olmuş. Sendrom bile yeteri kadar açıklanmamış. Neye göre onaylanıyor bu içerikler. İnsanları kandırmayı bırakın artık ya.
Asperger sendromu bir yetenek değil engeldir. Otizmin oldukça hafif düzeyde ki bir versiyonudur. Üstün zeka ve asperger bir arada olabilir ama asperger sendromlu her birey üstün zekalı olmak zorunda değil. Yetenekli oluşları zekalarından değil ilgi alanlarının darlığı ile tek bir alanda kendilerini çok fazla geliştirebilmelerinden kaynaklanıyor. Bahane ile başka bir konuyada değinmiş olayım. Asperger sendromu ve hiperaktivite bozukluğu kavramları üstün zeka dile iç içe geçti son yıllarda. Millet gururla "Bende asperger sendromu var, benim oğlan hiperaktif" deyip duruyor. Üstün zeka bir engel yada problem değildir. Üstün zekalılara özel okullar olması problemli oldukları algısı yaratıyor. Filmlerde üstün zekalı diye sunulan o kalın gözlüklü, dağınık saçlı, dengesiz, asosyal, argo tabirle ezik tipler asperger sendromlulardır. Üstün zekalı birey ise özelliklerine baktığınızda engelli sayılamayacak, aksine kıyaslanırsa standart insanın engelli konumunda kalacağı üstün niteliklere sahip insandır. Fiziksel olarak yakışıklı ve güzel, genetik açıdan oldukça sağlıklı, sosyal çevrelerinde popüler, anormal derecede meraklı, yaşıtlarından hızlı anlayan (bu yüzden ayrı okulları var.) analitik düşünebilen, ince mizah anlayışına sahip, empati yeteneği gelişmiş, adalet duygusu üst düzey, toplumsal konularda duyarlı bireylerdir.