Farklı Lokasyonlara Göre Değişip İnsana Akıl Tutulması Yaşatan 10 İlginç Bilgi

Güneş sistemimizde kaç gezegen var? Havuç sebze midir? İlk motorlu uçağı kim uçurmuştur? Tüm bu soruların cevabını çok iyi bildiğinizi düşünüyorsanız, durup bir kez daha düşünün. Tüm bu gerçekler bulunduğunuz coğrafyaya göre değişebilir. İşte sizler için Listverse'den derlediğimiz ilginç bilgiler.

1. Plüton, New Mexico eyaletinde hala bir cüce gezegen sayılıyor.

New Mexico'nun millet vekilleri Uluslararası Astronomi Birliği'nin kararına karşı çıktı ve 2007'de Plüton'u New Mexico semalarında görüldüğü anda bir gezegen statüsünde kılan kanunu geçirdiler. 

Ayrıca 13 Mart 2007 tarihi, Plüton günü olarak ilan edildi. Peki New Mexico'lular neden Plüton ile bu kadar yakından ilgili? Çünkü Plüton'u ilk kayıtlara geçiren profesör Clyde Tombaugh bu eyaletten geliyor.

2. ABD'de pizza bir sebze olabilir!

ABD meclisinde göre, bir pizza 2 yemek kaşığı domates sosu içerdiği sürece sebze olarak değerlendirilebilir. 2011 yılında kongre, okul yemekleri bütçesi konusunda anlaşmalar yapmaya çalışıyordu ve programın başında ABD Tarım Bakanlığı vardı. 

Bu ikili çocuklara daha sağlıklı yemekler vermeye çabalarken, donmuş yiyecek sektörünün liderleri lobi yapmaya başladı ve okul yemeklerinden pizzanın çıkarılmaması için böyle bir ortak noktaya varıldı.

3. Brezilya'ya göre Alberto Santos-Dumont ilk motorlu uçuşu gerçekleştiren isimdir.

Tüm dünyada ilk motorlu uçuşu gerçekleştiren isimler Wilbur ve Orville, Wright kardeşler olarak bilinir. Fakat Brezilya aynı fikirde değil. Hatta konu hakkında öyle ciddiler ki, çocuklara bile ders kitaplarında böyle öğretmiyorlar. Aslında Wright kardeşler 1903 yılında, Dumont ise 1906 yılında benzer uçuşlar gerçekleştirdi fakat o dönemler iletişimin yavaşlığı yüzünden herkes farklı gerçeklere inanmıştı bile!

4. Hem ABD hem de Rusya, Nazi Almanyası'nı çökertenin kendisi olduğunu iddia ediyor.

İkinci Dünya Savaşı'ndaki ittifak taraflarını hepimiz çok iyi biliyoruz. Peki hangi taraf Nazi Almanya'yı bitirmişti? Sovyetler mi? Amerikalılar mı? 

1945 yılının Mayıs ayında yapılan bir çalışmaya göre, Fransızların %57'si Almanya'ya karşı başarının Ruslardan geldiğini, %20'si ise Amerika'dan geldiğini söyledi. Fakat İngiltere'de yapılan bir başka araştırmaya göre bu rakamlar tam tersi olarak ifade edildi. Yıllar içinde yapılan araştırmalar ise hep farklı rakamlar vermeye devam etti!

5. Oklahoma eyaletinde karpuz yiyorsanız, bir sebze yiyorsunuz demektir.

Oklahoma yerel meclisi Nisan 2007'de bu mevyeyi eyaletin resmi sebzesi olarak ilan etti. Peki neden eyaletin resmi meyvesi değil de sebzesi? 

Çünkü eyaletin resmi meyvesi zaten vardı, çilek! Her ne kadar karpuz salatalık ailesinden gelip bir meyve olsa da, çoğu insan için salatalığın da bir sebze olması bu geçişi kolaylaştırdı.

6. Domatesin meyve mi sebze mi çilesi ABD eyaletlerinde de sürüyor!

Tıpkı karpuz gibi, bazı eyaletlerde kanunen meyve olarak geçen domates bazı eyaletlerde sebze olmaya devam ediyor. Örneğin New Jersey'nin eyalet resmi sebzesi domates. Arkansas ise domatesi sebze olarak kabul etse de, eyaletin resmi meyvesi olarak kayıtlara geçmiş durumda!

7. Avrupa Birliği'ne göre de havuç aslında bir meyve?!

Aslında burada bir kısıtlama var çünkü havuç sadece reçel olduğu zaman bir meyve olabiliyor. 

Avrupa Birliği Reçel Yönergesi'ne göre salatalık, havuç, bal kabağı, tatlı patates gibi sebzeler reçelde kullanıldığı zaman meyvedir.

8. Hindistan-Pakistan savaşlarını kazanan hangi taraftı sizce?

1947'ye İngiliz egemenliğinden kurtulan iki ülke birbiri arasında uzun süre çatıştı. Bunlardan biri de 1965 yılında yapılan Hindistan-Pakistan savaşıydı. 

Günümüzde her iki ulus da savaşın kazanan tarafının kendisi olduğunu iddia ediyor. 

Kaşmir Bölgesinin Hint tarafında, olay çıkaran 30.000 Pakistanlı, ordunun müdahalesi ile karşı karşıya kalıyor. Derken Pakistan da oraya ordusunu gönderince işler savaşa evriliyor. Savaş hızla güneye, Punjabi bölgesine yayıldıktan sonra iki ulus da savaşı bitirmeye birlikte karar veriyor.

9. Himba Kabilesi'ne göre mavi diye bir renk yok!

Namibya ülkesinde yaşayan Himba Kabilesi mensupları, mavi rengi yeşilin bir tonu olarak görüyor ve iki rengi birbirinden ayırt edemiyor. 

Öyle ki günümüzde 'mavi' renk için Himba dilinde bir kelime bulunmuyor. Bazı araştırmalarda yeşilin farklı tonlarını açıkça ayırt edebilen kabileliler, mavi ve yeşil renkler birlikte gösterildiği zaman farkı algılayamıyor.

10. ABD ve Kanada arasında 1812 Savaşını kim kazandı iddiası hala sürüyor!

ABD ve Kanada arasında Haziran 1812'de başlayıp Şubat 1815'te biten bir savaş oldu. Günümüzde her iki ülke de savaşı kazandığını iddia ediyor. O dönemlerde Kanada bir sömürgesi olan Birleşik Krallık, Avrupa'da verdiği savaşlara odaklanmıştı. Öyle ki İngilizler ABD'nin Fransa ile ticareti kesmesini istiyordu. Fransa ise ABD'nin İngiltere ile ticareti kesmesini talep ediyordu. Derken her iki ülke de kendi içinde ambargo kanunları çıkardı. 

Tüm bunlar yüzünden Amerika ve Kanada kendi arasında anlaşmazlıklara kapıldı ve ABD, Kanada'ya saldırarak Toronto şehrini yerle bir etti. Kanada ise İngiltere ile birlik olup Beyaz Saray'ı yerle bir etti.

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
YORUMLAR

"O dönemlerde Kanada bir sömürgesi olan Birleşik Krallık" Direk İngilizce metni yolla s*k kafası. Onedio seninde <BR> etiketini otomatik silen modülü yazmış olan yazılımcının yedi ceddini..

13.02.2019

Meyve ve sebzenin tanımı net olarak belli mi?

bitkinin çiçekli kısmının gelişip yenebilen hale gelen kısımları meyvedir, bitkinin kök gövde yada yaprakları yenebilir ise sebzedir.

15.02.2019

"Namibya ülkesinde yaşayan Himba Kabilesi mensupları, mavi rengi yeşilin bir tonu olarak görüyor ve iki rengi birbirinden ayırt edemiyor. " Bütün ülke renk körü ama kimsenin haberi yok sanırım :D

TÜM YORUMLARI OKU (14)