Farkında Olmayabilirsiniz! Hayattan Zevk Alamıyorsanız Maskeli Depresyonunuz Olabilir!

Gizli depresyon olarak da bilinen, maskeli depresyon günümüzde sıkça rastlanan depresyon türlerinden biridir. Değişen hayat koşulları içerisinde birçok insan kendini mutsuz veya depresif hissedebilir. Kişinin hayattan zevk alamaması maskeli depresyon belirtileri arasında sayılır. Maskeli depresyon nedir, sorusunu detaylı olarak inceledik. Nitekim gördük ki maskeli depresyon geçirdiğinizin farkında olamayabilirsiniz.

İnsanın ruh halinde yaşanan dalgalanmalar hep gelip geçici olmak zorunda değildir. Bir olay ya da durum karşısında üzülmek ile uzun süre tek bir anı düşünerek yas tutmak kişide farklı hisler yaratır.

Detaylar

Açmak için tıklayınHer ne kadar halk arasında depresyon basit bir şey gibi algılansa da kendi kendine geçecek bir şey değildir. Kişinin yaşadığı bu karamsar duygu durumu hayatını olumsuz yönde etkiler. Çoğu zaman bunun önüne tek başına geçemez.

Depresyon sırasında sıkça rastlanan belirtilerden en önemlisi kişinin kendini kötü hissetmesi ve hayata karşı karamsar bir bakış açısıyla bakmasıdır.

Ancak bu olumsuz hisler öyle baskındır ki kişide kaygı, uyku bozukluğu ve melankoli gibi durumlar yaratır. Örneğin depresyon rahatsızlığı yaşadığı sırada kişinin hiç uyuyamadığı ya da devamlı uyuduğu gözlemlenir. Bu gibi durumlar hayatının neredeyse tamamını kötü anlamda etkiler.

Genel özellikleri ile depresyon karamsar duyguların yoğun hissedildiği bir rahatsızlıktır. Ancak aynı zamanda depresyonun birden çok çeşidi ve kişilerde farklı yansımaları görülmektedir.

Maskeli depresyon, depresyon çeşitlerinden yalnızca bir tanesidir. Daha birçok depresyon çeşidi vardır. Ayrıca günümüzde sıkça rastlanan bir rahatsızlık olduğu belirtilmektedir.

Maskeli depresyon yaşayan kişilerin en çok duygularını ifade etmekte zorlanan kişiler oldukları bilinmektedir. Çünkü maskeli depresyon diğer çeşitlere göre daha fazla fiziksel belirti göstermektedir.

Uzmanlar bunun en önemli sebebinin duygularını anlatmakta zorlanan insanların içine kapanması olduğunu söylüyor.

İçe dönük ya da içine kapalı olarak tanımlanan bu kişilerin depresyon sırasında yaşadıkları yoğun hisleri ifade edemedikleri için yalnızlaştıkları görülmüştür.

Maskeli depresyon yaşayan, içe kapalı kişiler evden çıkmak istemez, devamlı uyur ve herhangi bir ortama girmekte zorluk yaşarlar.

Bu hislerin tetiklediği bedensel belirtiler ile birlikte kişide iştahta değişiklikler ya da iştah kaybı, unutkanlık, değersiz hissetme, cilt problemleri, kararsızlık, karamsarlık ve en önemlisi hayattan zevk alamama gibi belirtiler gözlemlenmektedir.

Normal bir depresyonda da görülebilecek bu belirtilerin yanı sıra maskeli depresyon belirtileri kişide bazı işlev bozukluklarına da sebebiyet vermektedir.

Maskeli depresyon geçiren kişiler özellikle cinsel isteksizlik ve cinsel işlev bozukluğu da yaşamaktadır. Bu durum özel hayatlarını büyük ölçüde etkilemektedir.

Bu depresyonun en kötü yanı ise kişinin yaşadığı olumsuz duyguları ve depresyonu kabul etmemesidir.

Kişi hayatını etkileyen depresyon belirtileri karşısında inkara geçer. Bu karamsar duygularını bazı sebeplere bağlar ve normalleştirir.

Örneğin maskeli depresyon geçiren birisi dışarı çıkmak istememesine türlü bahaneler bulabilir. Ekonomik koşulların iyi olmadığını ya da işten geriye vaktinin kalmadığını sıkça dile getirir.

Yanı sıra maskeli depresyonu olan bir kişiyi üzgün görmekte pek mümkün değildir. Maskeli depresyonu olanlar genellikler kendisini gizler, duygularını açmakta zorlanır.

Eğer çevrenizde bu gibi belirtilere sahip kişiler varsa onlara özenle yaklaşmalısınız. Çünkü farkında bile olmadıkları bir durum hakkında sizden yardım isteyemezler.

Karamsar ruh halleri kaygı seviyelerini arttırdığı için üzgün olmaktan çok gergin hissederler.

Maskeli depresyon geçiren kişinin en çok yakın çevresi ve ailesi yorulacaktır. Çünkü çevresine karşı zaman zaman sinirli ya da suratsız olabilirler. Bunu kabul ederek davranırsanız o kişiyi kazanabilirsiniz.

Tıpkı söyleyemediklerimizin vücudumuzda bazı ağrılara sebep olması gibi maskeli depresyon yaşayan kişilerde de ağrılar, ciltte bozulmalar ve alerji gibi durumlar gözlemlenmektedir.

Uzmanlar bu gibi fiziksel hastalıkların nedeni bulunamazsa psikolojik olarak incelenmesi gerektiğini belirtiyor. Çünkü maskeli depresyon olabilir.

Bu rahatsızlığın tedavisi de yaygın olarak bilinen depresyon tedavisine benzemektedir. Doktor kontrolünde gerekli görülürse ilaç tedavisi yapılmaktadır.

Eğer depresyonu hafif geçiriyorsa hastaya terapi yöntemi ile tedavi uygulanmaktadır. Çoğu zaman kısa dönemde iyileşme görülür.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Fazla Kilolarından Kurtulup Bambaşka Birine Dönüşerek Eski Sevgililerini Üzüntüden Hastanelik Eden Kişiler
Yüz Terlemesi Nasıl Tedavi Edilir?
Spiral Ne Zaman Takılır? Spiral Can Yakar Mı?
Erken Yaşta Yapılan Sünnete Dair Her Şey: Sağlıklı mı, Dinen Hükmü Ne ve Etik mi?

Popüler İçerikler

Fedon'un Sahnesine Konuk Olan Demet Akbağ Sirtaki Yaptıktan Sonra Kırık Tabakları Süpürdü
Kızılcık Şerbeti'nde Giray'ı Canlandıran Kaan Taşaner Dizide Rol Almaktan Duyduğu Pişmanlığı İtiraf Etti
Mauro Icardi'den Sakatlık Sonrası İlk Paylaşım Geldi: Arjantinli Yıldıza Destek Mesajları Yağdı
YORUMLAR
26.03.2022

depresyonda olmayan var mı acaba ?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ