Farenjit Bulaşıcı mıdır? Farenjit Neden Olur?

Toplumda sık karşılaşılan hastalıklardan biri olan farenjit, boğazda kuruluk ve yutkunma güçlüklerine sebep olmaktadır. Genellikle enfeksiyon kaynaklı ortaya çıkan bu rahatsızlık boğaz ağrısının yanı sıra halsizlik, burun akıntısı, ateş gibi soğuk algınlığına benzer şikayetlere yol açar. Hastalıktan muzdarip pek çok kişinin merak ettiği konuların başında ise farenjit bulaşıcı mıdır? Sorusu gelmektedir. Peki, farenjit bulaşıcı mıdır? Farenjit neden olur? İşte konuyla ilgili merak edilen soruların yanıtları…

Farenjit akut ve kronik olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Boğaz ve yutak bölgesinde tahrişe neden olan bu rahatsızlık aniden ya da belli aralıklarla belirtilerini gösterir. Bu bağlamda aniden ortaya çıkan belirtileriniz bulunuyorsa bu akut farenjite işaret edebilir, ancak belirtilerinin hafif görüldüğü ve uzun süre geçmeyen yutkunma güçlüğü, gıcık öksürük ve boğazı sürekli temizleme isteği gibi belirtiler kronik farenjite sahip olduğunuzun habercisi olabilir. Eğer farenjit semptomlarınız 10 günden uzun sürüyor, nefes almada güçlük ve vücutta döküntü gibi problemleriniz gelişiyorsa doktorunuza başvurmanız sağlığınız açısından fayda sağlar. Peki, farenjit bulaşıcı mıdır? Farenjit neden olur? İşte bilinmesi gerekenler...

Farenjit Neden Olur?

Farenjit grip veya soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların neden olduğu virüslerden kaynaklanabilir. Virüslere ek olarak sigara, alkol, geniz akıntısı, kuru ve tozlu hava gibi üst solunum yollarında tahrişe neden olan faktörler farenjite yol açabilir. Özellikle reflü hastalığında boğazda bir tahriş söz konusu olduğundan zamanla kronik farenjit gelişebilir. 

Aynı zamanda mesleği gereği çok konuşanlar, aşırı sıcak ve soğuk yiyeceklerin tüketilmesi ve sıvı ihtiyacının gerektiği kadar karşılanmaması kronik farenjitin sebepleri arasında yer almaktadır. Farenjite neden olan diğer bir durum ise burun tıkanıklığıdır. Burun kemiğinde eğrilik ve geniz eti gibi problemler kronik farenjite zemin hazırlamaktadır.

Farenjitin Belirtileri Nelerdir?

Akut farenjit kişilerde; boğaz ağrısı, yutkunma güçlüğü, burun akıntısı, ateş ve boğazda takılma hissine yol açarken, kronik farenjite ise öksürük, yutkunma sırasında ağrılar ve hafif boğaz ağrıları eşlik etmektedir. 

Farenjit belirtileri ile karşılaşanlar semptomları hafifletmek için sigara içilen ortamdan uzak durmaları gerekir. Bol sıvı tüketmek ve fırsat buldukça dinlemek semptomların hafiflemesine yardımcı olur. Mümkün olduğu kadar tozlu ve kirli havalardan kaçınmak, yiyecek ve içecekleri ılık bir şekilde tüketmek farenjitin verdiği rahatsızlıkları en aza indirir.

Farenjit Bulaşıcı Mı?

Farenjit bakteri ve virüslerden kaynaklı olduğundan dolayı bulaşıcıdır. Örneğin; farenjit rahatsızlığı bulunan bir kişi öksürük ve hapşırık yolu ile rahatsızlığı bir başka kişiye bulaştırabilir. Enfekte olan bir kişi ile ortak tabak, bardak gibi eşyaları paylaşmak farenjitin bulaşmasında etkin rol oynamaktadır.

FARENJİT TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Farenjit bakteriyel nedenlerden kaynaklandığında hastaya sprey, pastil, antibiyotik ya da ağrı kesiciler reçete edilir. Kronik farenjitin ise uzun süre kalıcılığı söz konusu olduğundan tedavisi oldukça zordur. Bu durumda kronik farenjitin altında yatan başka bir hastalığın var olup olmadığına bakılır. Aynı zamanda hastalar doktorun önerilerini dikkate alarak hastalığın seyrini büyük oranda değiştirebilirler.

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Kılıçlı Yemin Etmişlerdi: Kara Harp Okulu Dönem Birincisi Ebru Eroğlu İhraç Talebiyle Disipline Sevk Edildi