Her hafta farazi ve muhtemelen çoğu kişinin kulağına saçma gelecek bir soruyu cevapladığımız içeriğimizde bu hafta 'Dünyanın en derin deliğine düşseniz ne olurdu?' sorusuna cevaplar arıyoruz.
Her hafta farazi ve muhtemelen çoğu kişinin kulağına saçma gelecek bir soruyu cevapladığımız içeriğimizde bu hafta 'Dünyanın en derin deliğine düşseniz ne olurdu?' sorusuna cevaplar arıyoruz.
Bu delikle birlikte ortaya çıkabilecek gizemleri keşfetmeyi uman bu insanlar, deliğe 'Cehenneme Giden Kuyu' adını taktılar.
Düşüşünüz saniyede 10 metre ile başlayacak ve geçen her saniyeyle daha da hızlanacak. Son hızı çıkarıp 80 kilo olduğunuzu varsayarak sonunda saniyede 490 metre hıza ulaşacağınızı söyleyebiliriz.
Nefes almak zor gelecek. Çünkü 150 metre aşağıya vardığınızda akciğerleriniz sürekli artan hava basıncıyla ezilmeye başlayacak. Bu noktada yer altında biriken zehirli karbondioksitle, yani mağara kaşiflerinin 'grizu' dediği şeyle de karşılaşabilirsiniz.
Düştükçe de sıcaklık artacak da artacak. Bunun nedeniyse dünyanın yer çekimi merkezine ve erimiş çekirdeğine çekildiğiniz için oluyor. 80°C cildi bir saniyeden daha kısa bir sürede yakabiliyor. Deliğin bu noktasındaysa 180°C sıcaklık hissediyorsunuz.
Uçaktan atlayan insanlar oksijen eksikliğinden bayılıp, yere varmak üzereyken oksijen imkanı arttığı için tekrar uyanırlar. Siz uyanmayacaksınız.
Diyelim ki hazırlıklıydınız ve siz düştükçe artan basınçtan korunmak için özel bir atmosferik dalış kıyafeti giyiyorsunuz. Giydiğiniz şey oldukça ağır ama nefes almanıza olanak sağlıyor. Daha önce 7620 metreden paraşütsüz atlayıp bir ağa düşerek hayatta kalan Luke Aikens gibi sizin de bir ağa düştüğünüzü varsayalım. Son hızınızla saatte 200 kilometre hızla 12 kilometre düşmeyi başardınız. Ve bu düşüş 3 dakikadan biraz daha uzun sürdü.
2018'de Alex Honnold Yosemite Ulusal Parkı'nın 914 metrelik El Capitan kayasına ipsiz şekilde 4 saatte tırmanmıştı. Tabii, sizin gibi ağır bir kıyafet giymiyordu. Yani kıyafetinizin yardımı dokunmayacağı gibi bir de tırmanış ekipmanına ihtiyaç duyacaksınız.
1971'de Rusya Kola derin sondajını açmaya başlamıştı. 12 kilometreyi biraz geçen derinliğiyle burası insanoğlunun dünyada açtığı en derin delik olma özelliğine sahip. Deliği açan ekip rekoru kırmış olsa da, asıl amaçları Soğuk Savaş sırasında ABD'ye uzanan bir tünel açmaktı. Fakat 180 derecelik sıcaklıklara ulaştıklarında ekipmanları eridi ve delik de 1992'de kapandı. Yani eğer aşağı inerseniz, bayağı sıcak olacak. Bir de vücudunuz kafanıza oturmuş 378 ton ağırlığında 54 file eşit bir hava basıncıyla başa çıkmak zorunda olacak.
Ama etrafınızdaki kayaların 2.7 milyar yıllık olduğunu bilmek belki size iyi hissettirebilir.
Günümüzde hala bu tarz delikler açmak için yeterli olacak ekipmanlar bulunmaya çalışılıyor. Kimsenin de deliğe atlamaya kalkmışlığı olmaması ayrı bir konu.
Neyse ki Kola derin sondajı yalnızca 23 santimetre çapında. Sığmanız pek mümkün değil.
Daha çok böyle içerik istiyoruzz süperr👍🏻👍🏻
boşş içerik
Böyle bir delik, kenarlarından düşen parçalardan hemen tıkanır diye düşünmüştüm.