Fala İnanma Falsız Kalma! Yıldızlara Bakarak Ülke Yöneten Osmanlı Padişahının Hikayesi

Kimimizin inanmadığı kimimizin ise günlük burç yorumlarını okumadan güne başlamadığı ama hepimizin iyi kötü aşina olduğu astroloji, kökenini Antik Yunanistan'dan alıyor. Günümüzde çoğu insan bilmese de aslında astrolojinin tarihi çok eskilere uzanıyor. Bu tarihin bizim için en önemli kanıtlarından biri ise astrolojiye merakıyla bilinen Osmanlı İmparatorluğunun 26. padişahı Sultan III. Mustafa. Gelin hep birlikte sultanın yaşam öyküsünü yakından inceleyelim.

Kaynak: Cavit Pancar

Sultan Üçüncü Mustafa Han, Sultan III. Ahmed ve Mihrişah Sultan'ın oğlu olarak 28 Ocak 1717'de dünyaya geldi. Heybetli vücuduyla çocuk yaşta dikkatleri üzerine çeken sultanı diğer padişahlardan ayıran en önemli özellik astroloji merakı olacaktı.

Babasının Patrona Halil İsyanıyla birlikte tahttan indirilişine kadar refah seviyesi yüksek bir hayat süren Sultan, amcalarının tahta geçmesiyle birlikte Topkapı Sarayı'na hapse atıldı ve bu süreç 27 yıl sürdü.

Tahtının son yıllarında baskıyı arttıran amcası, abisi Şehzade Mehmet'i zehirleyince Sultan Mustafa'da da ölüm korkusu başlamıştı. Hatta böyle bir ihtimali düşünerek zehre bağışıklık kazanmak için ara sıra düşük dozlarda zehir içtiği iddia ediliyor.

Amcası 3. Osman'ın vefatıyla birlikte tahta geçen Sultan, henüz ilk gününde Adaletnâme yayınlayarak halkın refahını düşüneceğini söylemiş, düşük kalitedeki ithal malları kaldırarak halkı yerli ürünlere teşvik etmeye başlamıştı.

Ancak hapiste başlayan astroloji merakı taht döneminde bağımlılığa dönüşünce zorluklar başladı. Zira geleceği görerek hanedanlığa katkı sağlaması için yanına aldığı müneccim takımı tepki topluyordu.

Öyle ki Sultan, devlet işlerinde karar vermeden önce gökyüzündeki yıldızlara bakıyordu. Hatta gelecekte iyi bir padişah olması için 3. Selim'in doğacağı günü Müneccimbaşıyla birlikte gökyüzündeki yıldızlara göre hesaplayarak planladığı söyleniyor.

Rivayet o ki Yedi Yıl Savaşlarındaki galibiyetlerinin ardından Prusya Kralı 2.Friedrich'ten üç tane iyi müneccim göndermesini ister. Ancak Freidrich, başarı için üç münecciminin tarihten ders çıkarmak, savaşa hazır ordu bulundurmak ve dolu bir hazineye sahip olmak olduğunu söyler.

Günler böyle geçerken memleketine en büyük felaketin Rusya’dan geleceğine inanan Sultan, orduda yenileşme fikriyle hareket etti. 1769'da Ruslara karşı kazanılan iki Hotin Zaferi saldırıları bertaraf etse de kalıcı olmadı.

Yeniçerilerin itaatsizliği ve kışın zorlukları Osmanlı donanmasının Rus saldırısına karşı koyamamasına neden oldu. Bu süreçte üzüntülü günler geçiren Sultan, 21 Ocak 1774'te vefat etti ve Laleli Külliyesi'ne defnedildi.

On altı yılı aşkın taht süresinde merhamet ve cömertliğiyle halkın sevgisini kazanan Mustafa Han, astrolojiye, hat sanatına ve şiirlere olan ilgisiyle akıllara kazındı. Yıldız haritasına bakarak verdiği kararlar, onu Osmanlı tarihine bir ilk olarak geçirdi.

Ayrıca "Cihangir" mahlasıyla yazdığı şiirlerde devlet yönetimine geldiğinde planladığı fikirleri uygulayamamasını mevcut devlet adamlarının kalitesiz ve niteliksiz olmasına bağlamış, devletin varlığının Allah'ın merhametine kaldığını yazmıştır.

'Bu devlet düzeni bozulmuştur. Dönemimizde de düzeleceğini sanma,

Kader ve düzen, devlet çarkını işe yaramaz kimselerin eline verdi.

Şimdi devlet görevlerinde bulunanlar hep işe yaramaz ve fuzuli insanlardır.

Bu yüzden işimiz Allah'ın merhametine kalmıştır.”

Kısacası zorlu hapis yıllarından sonra büyük umutlarla geldiği padişahlık dönemi, Osmanlı Devleti için büyük bir kayıpla sonuçlanan, bir savaşla sona erdi. Ancak savaşın suçlusu olmayan Sultan, özellikle de halka yaptığı yardımlarla akıllara kazınmış, astrolojiyle ilgilenen ilk Padişah olarak tarihe geçmiştir. Sultan III. Mustafa'nın türbesi kendi yaptırdığı Laleli Külliyesi'nde bulunmaktadır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir. 👇

Osmanlı'da Burçlar Bugün Bildiğimizden Çok Daha Farklıydı, Peki Müneccimbaşı Ne Yapıyordu?
Burçlarının En Belirgin Özelliklerini Taşıyorlar mı? İşte Osmanlı Padişahlarının Burçları
Cihan Devleti Osmanlı'nın Bizi İlginç Huylarıyla Şaşırtan 20 Görkemli Padişahı

Popüler İçerikler

Denizbank’ta Müşterilerin Hesabından Çalınan 205 Milyon TL Kripto ve Sanal Bahiste Kullanılmış
Çileden Çıkaran Olay: Öz Kızı ve İkinci Eşini Yatakta Basan Kadının Yaşadıkları Şoke Etti
Annelerinin "Yok Artık" Dedirten Kıyafet Müdahalelerini Paylaşarak Dumur Eden Kişiler
YORUMLAR
14.10.2021

1- Astroloji fal değil bilimdir. 2- Osmanli padisahlari da (burda belirtildiği gibi sadece III. Mustafa değil)bu bilimi sık sık kulanarak seferlerini, antlaşmalarını, önemli kararlarini muneccimbaşlarıyla çalışarak alırdı 3- Bunlar ta ki 1580 yilinda rasathaneler kapatilana kadar devam etti. Osmanlinin o zamana kadar olan başarılarında gökbiliminin önemi azımsanmayacak kadar büyük

14.10.2021

tarihi yorumlarken yapilan en buyuk hata o zamanin olaylarinin bugunun sartlariyla, bugunun kafa yapisiyla yargilamaktir. o zamanin sartlari, dusunce sekli bugunden cok farkli. o zamanin insanlari ruya vasitasiyla ilahi mesajlar alabilceklerine, gelecegi gorebileceklerine inaniyorlar, yildizlarin insan kaderine etki ettiklerine ciddi ciddi inaniyorlar, o zamanki astroloji bugunki yildiz fali gibi dergi kenarlarinda okunan eglence yazilari gibi degil, ciddi bir is. keza kepler gibi gezegen hareketlerini matematikle aciklamis ciddi bir bilim insani bile astrologluk yapiyor, newton bile astrolojiye inaniyor.

14.10.2021

bu kafa yapisi avrupada ronesansdan sonra yavas yavas degisiyor, buyuk frederick gibi aydin despotlarin cabalariyla toplumun icine yerlesiyor. 3. mustafanin talihsizligi buyuk frederick gibi degisimin oncusu olan bir efsanenin hikayesinde konu salagi olmak. yoksa kendi devri icin 3. mustafa ne osmanlidaki ne avrupadaki nede cinde hindistandaki hukumdarlardan farkli bir kafa yapisina sahip degil.

mnskm bu osmanlı batmayı harbiden kat ve kat haketmiş ya.

TÜM YORUMLARI OKU (6)