'Faiz Artışı Yetmez' Diyen Mahfi Eğilmez, Ekonomideki Sorunların Nasıl Çözüleceğini Anlattı

2021'de değişen ekonomi politikalarına eleştirilerini her fırsatta teorik ya da uygulamalı şekilde dile getiren İktisatçı Mahfi Eğilmez, bu politikaların halkı tüketime yönelttiğini ifade ederken, faiz artışlarının bu sorunu düzeltmeyeceğini, durumun içinden çıkılamaz bir hal aldığını söyledi.

2021 Eylül'de değişen ekonomi politikalarından Haziran 2023'te dönülse de etkilerinin derin olduğu tahribatı vatandaş yaşamaya devam ediyor.

www.mahfiegilmez.com

Mahfi Eğilmez, 'Tüketim Patlaması' başlıklı yazısında, faizlerde indirimle başlayan, kur ve enflasyondaki yükselişle süren beklentilerdeki bozulmanın vatandaşta 'her şey daha da pahalanacak' endişesinin tüketime neden olduğunu bunun da enflasyonu döngüye sokarak adeta 'patlattığını' belirtti.

Mahfi Eğilmez, seçim sonrası dönülen ekonomi politikalarında "tek başına faiz artışlarının" sorunu çözmeyeceğini aktardı.

Eğilmez, 'faizi düşürerek enflasyonu düşürme' deneyinin yüksek enflasyonu çok yüksek enflasyona dönüştürdüğünü belirtirken, 'O gün bugündür enflasyonla uğraşıyoruz' dedi. 

Eylül 2021'de faizi düşürmek yerine '2 puan artırsaydık bugün içinde bulunduğumuz ekonomik sorunların çoğu olmayacaktı' diyen Eğilmez, yayınladığı grafik üzerinden, tüketim harcamalarının da yükseldiğine dikkat çekti.

En basit haliyle 2022 yılında Türkiye'de "bir tüketim patlaması yaşadığını" anlatan ünlü iktisatçı, bunun başlıca nedeni olarak da faiz indirimlerini gösteriyor.

Faizin reel olarak negatif olduğunda, insanları tasarruf yerine alım gücü erimeden ellerindeki parayı harcamaya yöneltiyor ki buna 'paradan kaçış' denirken, ileride ihtiyaç duyacaklarını ürünleri krediyle satın almaya yönelen tüketicinin davranışına da 'öne çekilmiş talep' deniyor.

Bu davranışların taleple birlikte fiyatları yükseltmesine "talep enflasyonu" denirken, enflasyonla TL'deki değer kaybı da "kur artışı" neden oluyor. Fiyatların artışındaki süreklilik stok yaratırken, girilen "kısır döngü" de "enflasyon talep artışı, talep artışı enflasyon" haline dönüşüyor.

2021'de girilen ekonomi politikasındaki 'yanlışın' tasarrufu değil tüketimi özendirerek girdaba sürüklediğini söyleyen eğilmez, sonrasında KKM gibi yöntemlerle faturayı hem enflasyon hem de vergi artışlarıyla halka ödettiğini açıklıyor.

Bugün içinde bulunulan tabloyu "işin içinden artık faizi artırarak çıkmak mümkün değildir" diye çizen Mahfi Eğilmez, faiz artışının geçici düzelmeler, baz etkisiyle geçici toparlanmalar oluşturacağını "kalıcı ve gerçek çözüm için mutlak surette hukukun üstünlüğünün ilk aşamada devreye sokulacağı bir yapısal reform paketini başlatmak gerektiğini" de vurguluyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Merkez Bankası Eski Başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara'nın Asgari Ücret Hesaplaması
Çalışan Kesimin Ekonomiden Aldığı Pay Azaldı mı?
İndirimler Online Alışverişe Yaradı: E-ticaret Rekor Kırdı

Popüler İçerikler

Mert Demir'in Ateşine Düşen Düşene: Yılmaz Morgül ve Selen Görgüzel'den Sonra Hatice de Kendini Parçaladı!
Dev Derbi Fenerbahçe'nin! Sarı-Lacivertliler Galatasaray'ı Deplasmanda 1-0 Mağlup Etti
Tam Bir Erkek Annesi: Oğlu Can'la Yolculuğa Çıkan Ezgi Mola'dan "Anne Be" Dedirten Sözler
YORUMLAR
11.12.2023

şahsen ben atlet ve çorap stoklayabildim :(

11.12.2023

Şahsım olarak bende, 2024'te beklenen güneş patlaması için eve güneş enerjili ışıldaklar, -şimdilik 40 adetcik- mum, katlanabilir güneş şarj paneli -şimdilik 1 tane- aldım. 10'a yakın rakı, bir o kadar şarap, 3 viski ve 3/5 tane de güzel likör zulaladım.. daha ne olsun be yaa

11.12.2023

hocam olay taaa özgür hoca ile nurettin batırel in tartışmasıyla başladı. önce batırelin dediği gibi şak bi 10 milyar dolar sat sonra şak bi 10 milyar dolar daha sat bak bakalım dolar nasıl düşüyor dediğinde bu salağı dinlemeyip Özgür hocanın dediği gibi avrupanın çini değil teknoloji üssü olmayı hedeflemeliyiz sözünü tutsalardı zaten mantık olarak nas faiz sebep sonuç ilişkisine girmeyecektik.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ