Facebook ve Instagram Aşı Karşıtı Paylaşımlar Yapan Kişilerin Hesaplarını Birer Birer Kapatıyor!

Dünyamızı ele geçiren koronavirüs pandemisinde aşılama sürecinin başlamasıyla kaydettiğimiz ilerleme, beraberinde aşı karşıtı grupların da yükselmesine neden oldu. Özellikle sosyal medya üzerinden yapılan dezenformasyonun araştırmasıyla beraber 'Fazze' isimli Rusya asıllı bir şirketin şebekesi olduğu bulundu. Detaylar için buyrun içeriğe... 👇

Neredeyse iki sene önce tüm dünyayı etkisine alan koronavirüs pandemisine son vermek için bu senenin başından itibaren aşılama süreci başladı biliyorsunuz ki.

Aşılama oranlarının artmasıyla beraber aşının zararlı veya yararsız olduğunu öne sürerek aşı olmayı reddeden gruplar da ortaya çıktı ve gün geçtikçe büyümeye devam ediyor.

Şu sıralar sosyal medyada aşı karşıtı paylaşımlarını geniş kitlelere ulaştırmaya çalışan gruplara ise Facebook'tan bir hamle geldi!

Özellikle Hindistan, Latin Amerika ve ABD gibi vakaların yüksek sayıda ilerlediği ülkeleri hedef alan aşı karşıtı kampanya yapan grupların hesapları 'asılsız paylaşımlar yapmak' sebebiyle kapatılmaya başlandı!

Bu gruplar arasında da özellikle bazı şebekelerin, belli Kovid-19 aşıları hakkında influencerlar aracılığıyla yanlış bilgiler yayıp, kamu güvenliğine zarar verdikleri not edildi.

Rusya çıkışlı 'Fazze' isimli bir influencer ve reklamcılık şirketinin ise Facebook üzerinden Pfizer aşısı hakkında şebeke kurarak geniş çaplı dezenformasyon yaydığı belirlendi.

Araştırmalar üzerine aynı şebekenin 2020 yılının Kasım ayında da AstraZeneca aşısı hakkında 'şempanzelerden aldıkları zararsız adenovirüsü kullanıyorlar' gibi yanıltıcı bilgileri yaydığı tespit edildi.

AstraZeneca hakkındaki bu yanlış haberlerin Reddit ve Medium gibi platformlara ek olarak Instagram'da influencerlar tarafından link olarak paylaşıldığı da bulgular arasında.

Yine aynı şebekenin Facebook hesapları üzerinden maymun fotoğrafları paylaşarak, aşı yaptıranların maymuna dönüşeceği algısını yarattıkları bulundu.

Bu paylaşımlar aynı zamanda Hindistan'daki sosyal medya kullanıcılarının da önüne düşmeye başladı. Özellikle Bangladeş ve Pakistan'da açılmış sahte Facebook hesapları kullanıldığı ancak iki karalama kampanyasının da başarısız olduğu belirtildi.

Facebook, şimdiye kadar kendi sitelerinden 65 hesabı ve Instagram'dan 243 hesabı kural ihlali yapmak nedeniyle kaldırdıklarını belirtti.

twitter.com

Bir sosyal medya analiz şirketinde araştırma görevlisi olan Jack Stubbs olayı şöyle özetliyor:

twitter.com

'Uzun süredir sosyal medya influencerlarını işe alma çabalarına ek olarak bu operasyonda, Batı çıkışlı aşılar hakkında yanlış bilgi tohumlarını yaymak için epey uğraş verildiğini ve çok çeşitli reklam taktiklerinin kullanıldığını gördük. Birçok sahte Instagram ve Facebook hesabı açılmıştı ve sahte haberleri yapmaları için haber sitelerine ücret ödeniyordu.'

BBC Trending'in araştırmaları ise Fazze'nin, Rusya asıllı şirket AdNow'ın bir parçası olduğunu buldu! AdNow'ın Moskova şubesine defalarca ulaşmaya çalışsalar da cevap alamadıklarını belirttiler.

AdNow'ın Birleşik Krallık kolunda çalışan bir kişi ise Fazze'nin an itibariyle kapatıldığını iddia etti.

'Rusya'nın Batı aşılarını kendi yararları için kötülediğini' iddia eden Almanyalı siyasetçiye ise Birleşik Krallık'taki Rusya Büyükelçiliğinden yanıt geldi:

'Kovid-19'un küresel bir tehdit olduğunu biliyoruz ve savaşmak için harcanan uğraşları göz ardı edecek değiliz. İnsanların Pfizer aşısını olmaları da virüsle verdiğimiz mücadelenin bir parçası.'

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Dünyanın Dört Bir Yanındaki Ülkelerin Duyduğunuz Anda Size 'Yok Artık!' Dedirtecek Tuhaf Gelenekleri
Vücutlarındaki Eşsiz Özelliklerle Diğer İnsanlardan Ne Kadar Farklı Olduklarını Gözler Önüne Seren 15 Kişi
Hayaller Gökyüzü Kadar Yakın! Virgin Galactic Tarafından Uzay Yolculuğunun Yeni Maliyeti Açıklandı
Kraliyet Ailesi Hakkında Daha Önce Hiçbir Yerde Duymadığınızı İddia Ettiğimiz Birbirinden Çarpıcı 17 Gerçek

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
12.08.2021

İfade özgürlüğüne aykırı 👎🏼, aşıyı destekleyen biri olarak söylüyorum.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ