Facebook'un Temyiz Başvurusu Reddedildi! Cambridge Analytica Skandalında Yeni Gelişme

Facebook’un en büyük skandallarından biri olan Cambridge Analytica’nın etkileri hala devam ediyor. Sosyal medya devinin ABD başta olmak üzere birçok ülkede seçimlere müdahale ettiği iddiasıyla gündeme gelen Cambridge Analytica skandalı için açılan davada Facebook’un temyiz başvurusu reddedildi.

Facebook, geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan Cambridge Analytica skandalından kendisini hala kurtaramadı.

Avustralya Federal Mahkemesi, Facebook’un Avustralya’da kişisel bilgi toplamadığı yönündeki temyiz başvurusunu reddetti.

Cambridge Analytica skandalı nedir?

Facebook–Cambridge Analytica veri skandalı, Cambridge Analytica'nın 2014 yılında toplamaya başladığı yaklaşık 50 milyon Facebook kullanıcısının kişisel olarak tanımlanabilir bilgilerinin toplandığı bir veri ihlali olarak kayıtlara geçti. Elde edilen veriler, bu kişileri işe alan politikacılar adına seçmenlerin fikrini etkilemek için kullanılmıştı. İhlali takiben, Facebook, kamuoyundan özür diledi ve Cambridge Analytica'nın verileri uygunsuz bir şekilde topladığını belirtti. Ayrıca ihlal, Facebook'un hisse senetlerinin düşmesine neden olmuştu. Ayrıca Facebook, Cambridge Analytica skandalı nedeniyle milyarlarca dolar ceza ödemişti.

Avustralya hükümeti Facebook’un veri ihlallerine ceza kesecek

Cambridge Analytica skandalı nedeniyle yargılanan şirket, davanın kendi lehine sonuçlanması için temyiz başvurusu yaptı. Avustralya gizlilik yasalarına göre, Cambridge Analitica skandalına benzer durumlarda bir tüzel kişinin dava açması gerekiyor. Avustralya Bilgi Komisyonu Ofisi (OAIC) tarafından açılan dava için yeni karar açıklandı. OAIC, iki yıldır Facebook ile ilgili çalışmaların devam ettiğini, dava sürecinin devam edeceğini duyurdu.

Facebook, 300.000’den fazla Avustralya kullanıcısının bilgisini paylaştığı için yargılanmaya devam edecek.

Mahkeme heyeti, Meta’nın Avustralyalı kullanıcıların fiziksel cihazlarına çerez yüklemesinin iş yapma ve kişisel bilgi toplama kanununa aykırı olduğunu açıkladı. Yargıç Nye Perram, “Federal Mahkeme’nin oybirliği ile desteğini aldık. Meta, Avustralya’da faaliyet yürütmediğini açıklasa da ülkemizdeki kullanıcıların cihazlarına erişebildiği gerçeğini değiştirmiyor.” ifadelerini kullandı.

İlginizi çekebilir:

Facebook'un Çatı Şirketi Meta'dan Avrupa Birliği'ne Instagram ve Facebook Tehdidi
Facebook'un Düşen Kullanıcı Sayısından Twitter'ın Yeni Özelliğine Bugün Teknoloji Dünyasında Neler Oldu?

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
Wanda Nara'nın Icardi'nin Mesajını İfşaladıktan Sonra L-Gante'yle Yaptığı Paylaşım Icardi Fanlarını Kızdırdı!
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
YORUMLAR

Sosyal medyada her gördüğümüzden etkilenmememiz, her bilgiye doğruymuş gibi inanmamamız, kısaca sosyal medya okuryazarlığımızı artırmamız gerektiği bu skandallarla tekrar tekrar anlaşılıyor. Cambridge Analytica örneğinde gördüğümüz bir başka unsur da insanların "echo chambers" yani "yankı odaları"na hapsedilmesi ve bu yolla fikri farklı olanların bile fikrinin değiştirilmesiydi. İçinde bulunduğumuz platform da bir "yankı odası" örneğin. Hep aynı tarzda yorum yapanların daha çok beğeni aldığını ve yorumlarım yukarıdan aşağıya beğeniye göre sıralanması sizi ister istemez, "çoğunluğun fikrini" daha çok okumaya ittiğini görebilirsiniz. Sistem default olarak yorumları beğeniye göre sıralıyor. O nedenle sosyal medya okuryazarlığının yanı sıra eleştirel düşünmeyi bilmek de çok önemli.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ