Facebook Karanlık Tarafa Neden Geçti?

Facebook geçtiğimiz günlerde TOR desteği vermeye başladığını açıkladı. Yani bu gelişmeyle Facebook Dark Web için destek veren ilk sosyal ağ oldu.

Günümüzde IP adreslerinin sıkça takip edilmesi ve bunun aleni şekilde açıklanarak yapılması, kullanıcıları ve girişimcileri teknik takibi önleyen ve kişilere gizlilik sağlayan anonim sosyal ağlar kurmaya ve kullanmaya itti.

Özellikle devletlerin bu takipler sonucunda kullanıcıları tespit etmesi gibi durumlardan ötürü kullanıcı sayısı azalan ve azalma korkusu taşıyan Facebook’ta, TOR ile birlikte bu kullanıcıları tekrar cesaretlendirmek istiyor. Malum gezi olaylarında yaşadığımız baskınlar vs. gibi durumların önlenmesi için geliştirilen ve Dark Web adı verilen bu sistem, Facebook’un politikası ile de örtüşüyor. Özellikle Türkiye, Çin gibi sıkı takip yaparak yasaklar getiren ülkelerde ki kullanıcılarını kaybetmek istemeyen ve gelişebilecek yeni anonim sosyal ağların önüne geçmek isteyen Facebook da karanlık tarafa adımını attı.

Peki şimdi ne olacak? Bu hamle hangi sonuçları doğuracak?

Aslında bu durum özellikle Facebook için tam bir anonimlik anlamı taşımayacak. Yazılan yazıların kimin tarafından yazıldığı belli olacak. Ancak TOR ile Facebook’a yapacağınız bağlantılarda IP adresleriniz gizli kalacak. Yani hangi IP’den o yazının yazıldığı ispatlanamayacak. Sonuçta bir suçun kimin tarafından işlendiği IP adresleri sayesinde kanıtlanabiliyor.

Bu durum sadece Türkiye için değil birçok ülke için büyük yasal sorunlarıda beraberinde getirecek gibi görünüyor. Bakalım devletler tarafında saf tutan etik hackerların bir karşı hamlesi olacak mı?

TOR Nedir?

T he O nion R outer’ın kısaltması olan TOR , iç içe ağlardan oluşan, internete kullanıcı adresinizi ve IP’nizi vermeden, anonim olarak bağlanmanızı sağlayan ve Devletler gibi resmi ve özel şirketlerin sizleri takip etmesini önlemeyi amaçlayan özel bir internet ağıdır.

Popüler İçerikler

Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi