Facebook: Baskı Olursa Türkiye'deki Temsilcimizi Geri Çekeriz

Bünyesinde dünyanın en popüler uygulamalarından Instagram ve WhatsApp'ın da olduğu sosyal medya devi Facebook'un yetkilileri, Meclis'e bir rapor gönderdi. 

Bir süre önce çıkarılan ve teknoloji şirketlerine Türkiye'de temsilci bulundurma zorunluluğu tanıyan yasayla Türkiye'ye temsilci atayan Facebook'un raporunda, bu durumun Facebook'un standartlarını veya hükümet taleplerinin değerlendirilmesine yönelik küresel süreci değiştirmeyeceğini belirterek 'Bunların herhangi birine yönelik baskıyla karşılaşmamız halinde temsilciyi geri çekeceğiz' denildi.

Facebook, milletvekilleri tarafından şirkete yöneltilen soruların yanıtı olarak TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'na bir rapor gönderdi.

ANKA Haber Ajansı'nın haberine göre raporda Facebook veya Instagram’da yerel mevzuatın ihlali yönünde bir bildirim yapılması sonrası işletilen süreç hakkında bilgi verildi.

Temsilciler, bir bildirim alındığında önce Facebook Topluluk Standartları veya Instagram Topluluk Kuralları'na göre inceleme yaptıklarını, ihlalin tespiti durumunda içeriğin kaldırıldığını belirtti.

"Politikalarımıza uygun olarak hükümet taleplerini değerlendirmeye devam edeceğiz"

Temsilciler, sosyal medya platformuna yeni yükümlülükler getiren 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’daki değişiklikleri yakından takip ettiklerini, tüzel kişilik atama sürecini başlatmaya karar verdiklerini ve bu kararın Facebook’un Topluluk Standartlarını veya hükümet taleplerinin değerlendirilmesine yönelik küresel süreci değiştirmediğini kaydetti. 

Devamında şu ifadelere yer verildi:

'Tüzel kişilik atama ile ilgili “Bunlardan herhangi birine yönelik baskıyla karşılaşmamız halinde temsilciyi geri çekeceğiz. Global Network Initiative üyesi olarak taahhütlerimiz ve Birleşmiş Milletler İş Dünyası ve İnsan Haklarına Dair Rehber İlkeleri de dahil olmak üzere politikalarımıza uygun olarak hükümet taleplerini incelemeye ve değerlendirmeye devam edeceğiz.

Kısıtladığımız içeriğe dair detayları mevcut şeffaflık süreçlerimiz doğrultusunda raporlamaya devam edeceğiz. Türk toplumuna ve Türkiye'de ifade özgürlüğü ve diğer insan haklarını korumaya dair bağlılığımızı sürdürüyoruz.'

"Kötü içeriği desteklediğimiz iddiası doğru değil"

Temsilciler, kâr etmek için bilinçli olarak insanları kızdıracak içerikleri öne çıkardıkları iddialarını “mantığa uygun olmadığı” gerekçesiyle reddetti. 

Konuya ilişkin “Reklamlardan gelir elde etmekteyiz ve reklam verenler bize sürekli olarak reklamlarını zararlı veya kızgın içeriklerin yanında görmek istemediklerini belirtiyorlar. Ahlaki, işletmesel ve ürüne ilişkin motivasyonlarının tamamı bunun tam tersi yönü işaret ediyor... Kötü içeriği desteklediğimiz ve buna karşı bir şey yapmadığımız iddiası doğru değildir” açıklaması yapıldı.

Geçtiğimiz günlerde TikTok ve Google da Meclis'e bir rapor göndermişti:

TikTok Türkiye Yöneticileri Meclis'te: Türkiye'ye Ne Kadar Vergi Ödedi, Kaç İçerik Kaldırıldı?
Google Meclis'e Rapor Gönderdi: YouTube'dan Kaç Milyon Video Kaldırıldı?

İlginizi çekebilir:

Sonunda: iPhone Artık Maske Takılıyken de Yüzümüzü Tanıyacak!

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR

zucc bile siklemiyor bizi diyebilir miyiz ?

27.01.2022

S*ke s*ke s*kleyecem ama çok sokmayın diyor

27.01.2022

Çok da fi fi Zuckerberg

28.01.2022

Keşke siktirip gitseler sığır kafalı emperyalistler

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ