-Çalışanın 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişinin yapılmış olması gerekiyor.
-Kadınlar için; 5.000 prim günü ve 20 yıl sigortalılık süre şartını tamamlaması gerekiyor.
-Erkekler için; 5.000 prim günü ve 20 yıl sigortalılık süre şartını tamamlaması gerekiyor.
-Emekli Sandığı ve Bağ-Kurlular için ise kadın çalışanların 20 yıl sigortalılık süresi ve 7.200 prim günü; erkek çalışanların ise 25 yıl sigortalılık süresi 9.000 prim günü şartını tamamlaması gerekiyor.
-Prim ve sigortalılık süre şartlarını karşılayan Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur fark etmeksizin tüm sigortalılar yaşa bakılmaksızın emekli olabiliyor.
-Erkekler en son 8 Eylül 2024 tarihinde sigortalılık süre şartını tamamlayabilecek.
EYT düzenlemesi sonrasında emeklilik için nasıl başvuru yapılır?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önce yaptığı açıklama ile aralık ayında meclise geleceğini söylediği sonrasında yaptığı açıklamayla detaylarını aktardığı EYT düzenlemesinin kesin olmamakla birlikte ocak ayında yasalaşması bekleniyor. İşbu düzenleme ile ilgili olarak doğrudan fiziki olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak ya da internet ve uygulamalar vasıtası ile E-Devlet üzerinden bilgi alınabilmektedir.
SGK, EYT düzenlemesi vaz olunup yasalaştıktan sonra oluşması muhtemel yoğunluk ve kurum ile müdürlüklerin kapısında oluşması muhtemel kuyruklara karşı bir önlem olarak emeklilik başvurusunun E-Devlet üzerinden yapılabileceğine yönelik kurumun kendi resmi sosyal medya hesaplarından duyuruda bulundu. Aynı zamanda emeklilik işlemlerinin yapılacağı merkezlerin sayıca çoğaltıldığını, bu merkezlerde söz konusu işlemleri gerçekleştirmek üzere ek personel ilave edileceğini açıkladı.
E-Devlet üzerinden emeklilik başvurusu talebi oluşturmak için izlenmesi gereken yol şu şekilde:
-Öncelikle “gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi” sekmesine tıklanması gerekiyor.
-Ardından “yeni başvuru” sekmesi seçilerek açılan sayfada “yaşlılık aylığı” butonuna tıklanması gerekiyor.
-Talep edecekleri aylıklar için SSK’lıların (işçiler) “4A”, Bağ-Kurluların (çiftçiler, esnaflar ve esnaf gibi Bağ-Kur ödeyen avukatlar vb.) ise “4B” seçeneğini işaretleyip “Başvur” butonuna tıklamasıyla bu işlem sonlanmış oluyor.
Yukarıda okumuş olduğunuz EYT düzenlemesi hakkındaki yazımız umuyorum size fayda sağlamıştır veya sağlayacaktır. Haklarınızın korunduğu bir hayat dileğimle... Hukuki gündemler hakkında sıradaki yazılarımız için takipte kalın. Sağlıcakla!
Instagram
Linkedln
Facebook
Bu sitede gördüğüm en düzgün ve en iyi içerik diyebilirim. Konuyu bu kadar düzgün bir şekilde işlediği için editöre teşekkür ediyorum.