Çünkü bilim yani tüm fizik yasaları büyük patlamayla başladı. Ne var ki aynı Büyük patlama teorisi bize evrenin, yani enerjinin bir başlangıcı olduğunu söyler. Eğer başlangıcı varsa bir kerte öncesi yani yok durumu da olmalıdır. Şimdi bu mantıkla devam ederek neler olacağını görelim
Enerjinin kendinden başka hiçbir şey yoktu dediğinizde ne olur? Öncelikle “enerji var oldu” ifadesi değişir. Bu ifadede ki “oldu” kelimesi kullanılamaz. Yalnızca “enerji var” veya “enerji vardı” sözcüğünü kullanabilirsiniz. Çünkü oldu demek, en basit anlamıyla “ortaya çıktı” demektir. Yani ortada yoktu, bir şekilde ortaya çıktı manasındadır. Peki, sadece “enerji var”, ya da vardı şekliyle izah etsek ne olur? Pek bir şey değişmez. Zira enerji ezeli (öncesiz) vardı deseniz bile, bir başlangıcı olduğu durumu değişmez. Dolayısıyla da “yoktan var oldu” ifadesiyle bir farkı yoktur.
Bir başka handikap şudur! Enerjinin kendinden başka hiçbir şeyin olmadığı teorisinden hareket edelim. Eğer onun henüz var olmadan öncesini yani yok durumunu devreden çıkarıp, sadece “öylesine, bir şekilde var oldu” pozisyonuna getirirseniz, o zaman otomatikman onun yaratılmış olduğu durumu devreye girer. Var olan enerji her neyse, her nerede var olmuşsa, orada yaratılmış sonucuyla yüz yüze gelinir. Zira bir başlangıcı olan herhangi bir şey, kendi özelliği uygun olmadıkça veya ortam müsait olmadıkça öylece, kendi kendine var olamaz.
Madalyonun bir de diğer yüzü var. Ne şekilde var olursa olsun, bu enerji, akıl almaz derecede olabilirlikleri barındıran bir yapısal özelliğine sahip. Nasıl bir şeyse, bu özelliklerden muhteşem bir evren var oluyor! Üstelik Enerjideki bu hassas özelliklerden her hangi biri olmasa bu evren olamıyor. Görüldüğü gibi basitçe enerji ya da tekillik enerjisi deyip geçiyoruz ama iş o kadar basit değil. İleriki bölümlerde ayrıntılarıyla açıklayacağım.
Buraya kadar sadece enerjiyi işledim. Ancak enerjiden evreni oluşturan tüm fizik yasaları, matematiksel düzenlerdir. Yani matematik olmazsa olmaz bir unsurdur. O zaman şöyle bir soru ortaya çıkıyor. Fizik yasaları matematiksel düzenlerse, büyük patlamada başlayan nedir? Fizik mi, yoksa matematik mi? Gelecek bölümde devam edeceğim.
Instagram
Twitter
Facebook
Linkedln
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio
eee "yok" var olursa "yok" sayılmıyor ki var çünkü...hadi bakalım mk...
Din ve Bilimi birbirine karıştırırsan böyle olur... Bilime göre evren YOK'tan filan var olmadı. Adamlar bi ton belgesel çektiler nasıl olduğunu anlatmak için azıcık izle gözünü seveyim Editör... hemen Discovery Science, Nasa vs koşmalısın... Din, yoktan var olma kavramını iddia eder, bunu da Tanrı ile bağdaştırır. Off dünyanın en saçma yazısı olmuş Felsefe yapacam derken.. Editörcüğüm sen bu konulara " Düşünüyorum öyleyse varım "dan filan başla bence. bu çok iddialı olmuş :)
Hiç bir şey yoktan var olamayacağına göre yok da vardır ki kendisinden bir varlık meydana gelsin... Peki nasıl!.. yok var ise yok diye bir şey de yoktur.. Yok böyle bişi!..