Evrenin Doğumuna En Yakın Galaksi Keşfedildi

Bugüne kadarki uzaklık rekorlarını adamakıllı yerle bir eden bir bulgu geçtiğimiz yıl içinde elde edildi ve gökbilimciler tarafından Dünya’dan 13.4 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan bir galaksi keşfedildi. Uzaklığına bakarak, galaksinin; evren bugünkü yaşı olan 13.8 milyar yılın henüz yüzde üçü yaşında iken parlamaya başladığı belirtilmişti.

Şimdi ise, şaşırtıcı derecede parlak bir yıldız grubu olan ve üyelerinin çoğunluğunun 100 milyon yaşında (burada evrenin oluşumundan 100 milyon yıl sonrası kastediliyor, doğal olarak geçen sene yapılan keşifteki 13.4 milyar ışık yılı uzaklık rekoru, 13.7 milyara geliştirilmiş oldu) veya altında olduğu genç galaksilerden çıkan ışıklar Dünya’ya ulaşmaya başladı. Bununla birlikte ardı sıra gelen keşifler de yayımlanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Astrophysical Journal dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmada bu genç gezegenlerin Samanyolu galaksisinin yalnızca yüzde 4’ü kadar bir genişliğe sahip olduğu belirtildi.

Kültesi, galaksimizin yüzde 1'ine eşit

Görselde pembe bir leke olarak görünen genç galaksinin adı GN-z11 ve bu galaksi Ursa Major takım yıldızları arasında bulunuyor. Galaksinin kütlesinin yaklaşık olarak 1 milyar güneş kütlesi kadar olduğu tespit edildi. İlk bakışta bu rakam etkileyici gelebilir ancak, bu kütle bizim içinde bulunduğumuz Samanyolu galaksisinin yalnızca yüzde birine eşit.

Ne var ki, küçük de olsa GN-z11 galaksisi hızla büyüyor (ya da daha doğrusu 100 milyon yıl önce hızla büyüyordu) : bu küçük galaksinin yıldız oluşturma hızı Samanyolu galaksisinin bugünkü hızına oranla 20 kat daha fazlaydı. Mevcut ve güncel verilere dayanarak, araştırmacılar galaksinin içindeki yıldızlar hakkında tek tek net bilgiler veremiyor ancak bu yıldızların genellikle güneşten çok çok daha büyük kütlelere sahip olduklarını belirtiyorlar.

Yeni uzaklık rekoru, eski rekoru da tam 300 milyon ışık yılı kadar geçerek, daha uzun bir süre rekor olarak yerini koruyacağa benziyor. Araştırmaclar bu rekorun 2018 yılında James Webb Space Telescope’un (James Webb Uzay Teleskobu) — 6.5-metre-genişliğinde, diğer görevlerle birlikte evrenin en derin ve ilk oluşumlarını gözlemleyebilmek üzere dizayn edilmiş infrared (kızılötesi) teleskobu— fırlatılmasına kadar muhtemelen değişmeyeceğini tahmin ediyor.

Popüler İçerikler

Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
YORUMLAR
07.03.2016

james webb teleskobunun uzaya firlatilip, hubble in yerini almasini sabirsizlikla bekliyorum. hubble ile bunca akla zarar seyler kesfedilmisken ondan 7 kat daha guclu bir teleskop neleri bulabilir. dusunmesi bile heyecan veriyor.

07.03.2016

kaç yılı var james webbin?

07.03.2016

Evrenin yaşı madem 13.8 milyar o halde 14 milyar veya 140 milyar yıl önce ne vardı? 140 milyar yıl önceki durumla 13.8 milyar yıl önce yaşanan o olay arasında ne ilişki var? Nasıl olur da hiçlikten bir madde ortaya çıkar bunu mantıklı şekilde açıklayabilir misiniz? Yoksa "ayy ileride bilim açıklar yhaa bşvr Allah yok işte" diye kolaya kaçan ateistlerden misiniz? Türkiye'de ne kadar ateist varsa çok büyük çoğunluğu en az dogmatik Müslümanlar gibi sorgulamaz, etmez, adamlar İslamı mantıksız bulur ve islamı mantıksız bulduğu için gidip Tanrı yoktur, Tanrı evreni nasıl 6 günde yarattı saçmalık bunlar der. Halbuki Tanrı'nın olup olmamasının onun çevresinde yetiştiği din ile hiçbir alakası olmayacağı gerçeğini düşünemez. Tutup da 50 Trilyon yıl önce ne vardı denildiğinde de apışıp kalır, nasılsa bilim ileride açıklar demekle yetinir.

07.03.2016

Nasıl oldu da hiçlikten bir madde oluştu hacı? Ayrıca hiçlik nedir ki? 14 milyar yıl önce hiçbir şey yoksa hiçlik kavramı da düşünülemez, hiçbir şey yoksa hiçlik de yoktur, sıfırı sıfıra bölmek gibi çıkılmaz bir yola sapılır? Eğer 14 milyar yıl önce hiçlik hakimse ve artık "Tesadüfen" kendi kendine bu hiçlik canı sıkıldığı için bir varlık (nokta, BB) meydana getirdiyse o halde varlığın ana maddesi hiçliktir ve hepimiz hiçliğin içinde anlamsız bir hayat sürüp anlamsız bir şekilde gitmişizdir, yaşamın da bir anlamı yoktur... .. Neyse ki hiçlikten varlık oluşması akla mantığa tamamen ters, bu ölçüde akıl ve mantık ilkeleri açısıdan bir noktadan itibaren metafizik şarttır ve o noktada kapı açılır; kapıyı TANRI açar. Tanrı'ya akıl yoluyla bir noktadan sonra ulaşmak kaçınılmazdır.

Ben daha Şehr-i İstanbul'un bir ucundan diğer ucuna gidememişken.....

TÜM YORUMLARI OKU (33)