Evrenin Bilinmeyenlerini Tek Tek Ortaya Çıkartıp Bilim Dünyasında Çığır Açan 25 Uzay Keşfi

Son yıllarda, gelişen teknolojiler sayesinde dehşet verici kara deliklerden donmuş tuz püskürten volkanlara kadar akılalmaz keşiflere imza atılıyor. James Webb uzay teleskobu ile 2021 yılından bu yana uzay keşifleri bambaşka bir seviyeye ulaşmış durumda. İşte astronomi meraklıları dahil her kesimin aklını başından alacak bu uzay keşiflerini sizler için derledik! Gelin evrenin gizemli dünyasına beraber bir göz atalım. 👇

1. İki nötron yıldızının çarpışmasıyla uzay-zamanda meydana gelen dalgalanmalarla başlayalım.

Bir yıldız, enerjisini tamamen tükettiğinde kendi kendisini yok eder ve kara delikler ile nötron yıldızları meydana gelir. Einstein'ın genel görelilik teorisine göre kütleye sahip olan cisimler beraberinde yerçekimini de yaratır. Dolayısıyla yoğun kütleye sahip iki yıldızın çarpışması gibi olaylar, uzay-zamanda kütleçekim dalgalarının oluşmasına yol açar.

Bilim insanlarının 2017'de kaydettiği olay da iki nötron yıldızının çarpışması ve bunun yarattığı kütleçekim dalgalanmalarıydı.

www.eso.org

Uzayda ses dalgaları olmadığı için çarpışmanın yarattığı patlamanın ne derece korkunç olabileceğini bilmiyoruz fakat uzay-zaman eğrisini bükecek kadar şiddetli olduğu anlaşılıyor.

2. Ne olduğunu hiç bilmeseniz de 'karanlık madde' terimini bir kez olsun duymuşsunuzdur.

Aslında bilim insanları da bu maddenin ne olduğundan pek emin değil. Ama keşfettikleri bir şey var; eğer uzay 'normal' bir maddeden meydana gelseydi yıldızların dağılımı ve galaksilerin hareketliliği olması gerektiği gibi gerçekleşemezdi. Yani galaksiler bu maddeyle etkileşime girdiği için maddenin varlığından bahsedebiliyoruz fakat ne olduğu kesin olarak bilinmiyor.

3. Uzay keşiflerine bambaşka bir boyut kazandıran SpaceX'in ürettiği uzay araçları da bu listeye girmeye hak kazandı.

Falcon 9, bu bağlamda çok işlevli olduğu gibi kullanım alanı geniş bir araç ve uydu (Starlink) yoluyla iletişim kurma gibi alanlarda ciddi değişiklikler yaratmış durumda. Görevler artık daha kolay tamamlanacağı gibi astronot olmayan insanların da uzaya gitme olasılığı artıyor!

4. 2019 yılında ilk kez bir kara deliğin fotoğrafı çekilmişti hatırlarsanız. Yıllardır varlığı bilinen kara deliklerin ilk görsel kanıtıydı bu fotoğraf...

'Olay ufku teleskobu' adı verilen bir araçla fotoğrafı çekilen bu kara delik; 55 milyon ışık yılı uzaklıkta, M87 galaksisinin merkezinde yer alıyor. Bilim insanları bu fotoğraf çekilene kadar kara deliklerin gözle görülemez olduklarını düşünüyorlardı.

5. Kara delikler olağanüstü, evet ama uzay söz konusuyken ilginçliklerin zaten sınırı yok... 2010'da keşfedilen iki gamma ışını baloncuğu da bunlardan biri.

Yay takımyıldızının üstünde ve Samanyolu galaksisinin çekirdeğinde iki gamma ışının birbirine dokunarak genişlediği ve kum saati şekli oluşturan baloncuklar meydana getirdiği keşfedildi.

6. Dünya dışında yaşamın mümkün olabileceği gezegenlerin arayışı halen devam ediyor ve benzer iki gezegen çoktan keşfedildi!

Elbette Dünya ile birebir aynı değiller fakat oldukça yakınlaşmış iki seçenek var; Exoplanet 128B ve Speculoos-2C. İlki 2017'de keşfedildi fakat ikincisi daha yeni tespit edildi. Exoplanet'ten oldukça uzak olan Speculoos, dünyadan yüzde 40 oranında daha büyük ve kendi güneşine de yakın. Bu güneş, bizim güneşimizden 6 kat daha küçük ve ancak yarısı kadar sıcaklıkta.

7. Yakın zamanda yayımlanan bir makaleye göre Dünya 4.5 milyar yıl önce bir 'synestia' idi.

'Synestia teorisi' adı verilen bu teze göre 'synestia'lar kısa ömürlü, halka şeklinde ve sıcak kütlelerdir ve Dünya da bir zamanlar aynı böyle bir synestia idi. Ancak kanıtlanmış bir durum yok, bu sadece bir teori ve daha ileri araştırmalara ihtiyaç duyuluyor.

8. Kara delikleri "besleyen" manyetik alanlar olduğunu biliyor muydunuz?

Kuğu takımyıldızında (Cygnus) yer alan manyetik alanlar, uzaydan malzeme yakalayan bir ağ görevi görüyor. Bize ne bundan diyebilirsiniz fakat burada ilginç bir nokta var! Bu manyetik alanların topladıkları malzemeler, takımyıldızının merkezinde bulunan devasa kara deliği besliyor ve ona enerji sağlıyor.

9. Kara deliklerin normalde ona yaklaşan cisim ve materyalleri "içine" çektiği doğru fakat başka bir şey daha yapıyorlar!

Samanyolu galaksisindeki kara deliğin etrafındaki manyetik alanlar, merkezi öyle bir açıyla çevrelemiş ki çekilen materyaller deliğin içine gitmek yerine etrafında toplanıyor!

10. 'Lovejoy' adındaki kuyrukluyıldız bir alkolik olabilir! 😅

Neden diye sorarsanız, Paris Gözlemevi'nden bilim insanları bu kuyrukluyıldızın arkasında bıraktığı izlerde 21 adet organik molekül bulunduğunu keşfetti ve bunlardan biri etil alkoldü! Ayrıca bir çeşit şeker molekülü de bunların arasındaydı.

11. Orion bulutsusunda (nebula) birçok bebek yıldızın olduğu keşfedildi! James Webb uzay teleskobu, bulutsudan net bir fotoğraf çekmeyi başardı...

Yeni doğan bu yıldızlar sayesinde, yıldızların oluşumu ve gelişimi hakkında yepyeni bilgilere erişmek mümkün olacak. Örneğin genç yıldızların meydana getirdiği, taneciklerden oluşan rüzgarlar, başka yıldızların oluşumunu engellemek için var olmuş olabilir. Bu akımlar, bir nevi yıldız tohumlarını geri püskürtüyor denebilir.

12. 'Falcon 9' ne kadar mükemmel olsa da emektar 'Voyager' dünyaya bilgi vermeye hala devam ediyor!

1977'de uzaya gönderilen 'Voyager 1', 2012 yılında yıldızlararası uzaya ulaşmayı başaran ilk uzay aracı olarak tarihe geçmişti. Bu araç halen uzayın bilinmeyen derinliklerinden bilgi göndermeye devam ediyor.

13. Dönerek sarmal oluşturan kara delikler...

www.wtamu.edu

2015 yılında uzak uzayda süpernova zannedilen bir parçalanma meydana geldi. Bilim insanları bu parçalanmanın ortaya çıkardığı ışığın, tüm Samanyolu galaksisinin oluşumundan 20 kat daha parlak olduğunu kaydetti. Ancak bu bir süpernova falan değildi; ölmek üzere olan bir yıldız, devasa bir sarmal kara deliğe çekilmişti! Bu kara delikler, sadece bir şeyleri içine çekmekle kalmıyor, aynı zamanda başka gök cisimlerini de yutabiliyor.

14. Hawaii'de bulunan 'Pan-STARRS 1' teleskobuyla bilinmeyen bir yıldızlararası cisim keşfedildi.

Yıldızlararası cisimler; kuyrukluyıldız, asteroitler gibi bir yıldızın çekim kuvvetinden etkilenmeyen varlıklardır. Bahsettiğimiz teleskop, galaksimizde süzülen yaklaşık futbol sahası büyüklüğünde yeni bir cisim saptadı. “Oumuamua” adını verdikleri bu cisim, galaksimizden geçen ilk yıldızlararası cisim. Bilim insanları bunun bizim solar sistemimizin dışından geldiğini düşünüyor.

15. Güneş sistemimizle oldukça benzer olan bir gezegenler sistemi keşfedildi!

'Epsilon Eridian' adı verilen bu sistemin güneşi, bizim güneşimizin erken dönemlerine oldukça benzer, gezegen dizilimleri de aynı şekilde. 'Babylon 5' dizisini izlemişseniz, bu dizideki Babylon 5 uzay istasyonunun yer aldığı bölge, Eridian Epsilon'un olduğu yerle aynı!

16. Dünya'daki volkanlar inanılmaz sıcaklıkta lavlar püskürtürken 'Ceres' cüce gezegeninde tam tersi bir durum söz konusu.

2015'te NASA, 'Ceres' cüce gezegeninde bir volkan dağı olduğunu saptadı. Soğuk bir volkan olan bu dağ, su ve çamurla karışmış donmuş tuz püskürtüyor!

17. 2013'te fırlatılan 'Gaia' uydusu, Samanyolu galaksisindeki milyarlarca yıldızın uzaklıklarının saptanması ve 150 milyon kadar yıldız hakkında bilgi edinme amacı taşıyordu.

www.flickr.com

Peki sonuç ne oldu dersiniz? Galaksimizdeki 1.7 milyar yıldızı gösteren bir harita! Bu harita sayesinde bilim insanları; galaksimizin nasıl oluştuğu, şu an ne durumda olduğu ve genişlemeye nasıl devam ettiği hakkında bilgi edinebiliyorlar.

18. James Webb teleskobu sayesinde artık asteroitlerin hareketleri izlenebiliyor!

Bu zamana kadar asteroitleri görmek mümkündü fakat hareketleri takip edilemiyordu. James Webb ile artık bu cisimlerin nereye gittikleri ve nasıl hareket ettiklerini izlemek bilim insanları için mümkün hale geldi!

19. 'Cigar' galaksisinin merkezinde, manyetik alanlarla hizalanmış çok şiddetli bir rüzgar bulunuyor.

Yeni yıldız oluşumunda Samanyolu galaksisinden 10 kat daha hızlı olmasıyla bilinen Cigar galaksisindeki bu rüzgar, 50 ila 60 milyon güneşin kütlesine denk derecede gaz ve toz yığını taşıyor!

20. James Webb'in astronomiye katkıları bitmiyor; bilinenden daha yaşlı bir evren olduğu keşfedildi!

www.esa.int

Büyük patlamadan 300 milyon yıl sonra oluştuğu düşünülen 'Glass-z13' bilinen en eski evrendi fakat James Webb, büyük patlamadan 235 milyon yıl sonra oluşmuş daha yaşlı bir evren olduğunu tespit etti.

21. Ay'da suyun olduğuna dair kanıtlar daha da güçlenmiş durumda!

2018'de Ay'ın kuzey ve güney kutuplarında buzların olduğu keşfedilmişti fakat yeni bulgularla bu iddialar güçlendi. Kızılötesi astronomi için yapılan devasa gözlemevi, 'Clavice' kraterinde su moleküllerine ait olduğu tahmin edilen dalga boyları keşfetti.

22. Mars'ta buz tabakaları olduğu ve tsunamilerin yaşandığı keşfedildi.

Mars gezegeni her zaman merakımızın ve tahminlerin odağı olmuştur. Ancak geçen on yılda yapılan bazı keşifler gerçekten ilginç. 2016 yılında topraktan 10 metre kadar derine giden buz katmanları bulundu. Ayrıca yüzeyin altında, iki devasa tsunaminin meydana getirdiği kıyı şeritleri de keşfedildi. Anlayacağınız Mars yüzeyinin altında bir zamanlar bir okyanusun olduğu ihtimali söz konusu.

23. Jüpiter'in onlarca ayı olduğunu biliyor muydunuz?

www.worldatlas.com

Jüpiter, sahip olduğu yerçekimi kuvvetiyle spor sahasından Merkür gezegeni büyüklüğünde olanına kadar çeşitli boyutlarda birçok ayı etrafına toplamış durumda. Bilim insanları bunlardan toplam 83 tane sayabilmiş fakat kaç tane oldukları net olarak bilinmiyor!

24. Güneş sistemi dışındaki bir gezegenin atmosferinde moleküler ve kimyasal maddelerin olduğu ortaya çıktı!

www.nasa.gov

Bu gezegenler Samanyolu galaksisinde oldukça yaygın ve teknoloji ilerledikçe keşfedilmeleri de kolaylaştı. James Webb uzay teleskobu sayesinde yeni bir bilgiye daha kavuştuk; 'Wasp-39b' adı verilen gezegenin atmosferinde potasyum, sodyum, su, karbondioksit, karbonmonoksit ve kükürt dioksit gibi kimyasallar bulunuyor.

25. Bilinen ve bilinmeyen onlarca yeni galaksi...

www.flickr.com

James Webb uzay teleskobunun harikalar yarattığı ve astronomi bilimine büyük katkılarda bulunduğu yadsınamaz. Sayesinde evrenin akılalmaz derecede büyük olduğunu bir kez daha ispatlayan yeni keşifler yapıldı; araştırmacılar şu an 55 tane uzak galaksinin varlığını kesinleştirmiş durumda. Bunlardan 44 tanesi ise daha önce hiç gözlemlenmemiş olan galaksiler!

Bu büyük evrene dair yapılan keşifler hakkında siz neler düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım! 👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Dünya'nın Yüzde Altısının Güneş Sisteminin Dışından Gelen Asteroidler Tarafından Oluştuğu Ortaya Çıktı!
Ne Olduğunu Anlayamadığımız Oumuamua İsimli Obje Güneş Sistemine Veda Ediyor!
Hubble Uzay Teleskobu Tarafından Çekilen En İkonik ve Önemli 10 Görüntü

Popüler İçerikler

RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler