Evrenimizdeki Büyüklükleriyle İnsanın Aklını Başından Alan En Büyük 10 Oluşum

Evren öylesine büyük ki, sadece gözlenebilir evrenin boyutu bile insanlık için hayal gücünün bile ötesinde. Üstelik bunun daha bir de gözlenemeyen kısmı var ki, sormayın gitsin.

'En büyük yıldızlar', 'en büyük kara delikler' gibisinden ifadeleri bol bol duymuşsunuzdur; peki ya daha büyük cisimler? İşte size evrendeki en devasa 10 oluşum:

1. Hercules-Corona Borealis Büyük Duvarı

2013 yılında ilk defa gözlemlenip 2014 yılında da tanımlanan bu galaktik iplik olarak nitelendirilen oluşum, Evren'imizde bulunan en büyük oluşum olma özelliğine sahip. Büyüklüğünün 10 milyar ışık yılını geçmesinin yanı sıra, tek başına uzunluk bakımından tüm evrenin onda biri boyutunda olması ve büyüklük olarak Dünya'nın 7,42×10^21 katı olması size hakkında daha net bilgi verecektir.

2. Giant GRB Ring

Büyük GIP (Gama ışını patlaması) halkası olarak adlandırabileceğimiz, 2015'te keşfedilen bu oluşumun boyutu da 5,600,000,000 ışık yılı. Halka boyunca tam 9 gama ışını patlamasının dizildiği söyleniyor. Bilim adamları bunun tesadüfen oluşmuş bir durum olabileceği ihtimalini düşünse de, şimdilik kabul edilen durum bunun ilginç bir oluşum olduğu. Boyutları anlamanız için bir örnek daha verip devam edelim: 38 yıldır uzaydaki yolculuğuna devam eden ve insan yapımı cisimler arasında Dünya'dan en uzağa ulaşmış olan Voyager-1 uzay aracı henüz sadece 18 ışık saati yol alabildi; bırakın milyarlarca ışık yılını, daha bir ışık günü bile değil.

3. Huge-LQG

2012-2013 yıllarında keşfedilen Devasa Büyük Kuasar Grubu adlı bu yapı da 73 adet kuasarın meydana getirdiği bir oluşum. Bilinen en büyük kuasar grubu olmasının yanı sıra, büyüklüğü 3 milyar ışık yılından fazla olan yapılar arasında ilk keşfedileni. Tam olarak büyüklüğü ise 4 milyar ışık yılı.

4. U1.11 LQG

2011'de keşfedilen U1.11 Büyük Kuasar Grubu adlı bu oluşum, 38 kuasara ev sahipliği yapıyor. Büyüklüğü ise 2,5 milyar ışık yılı.

5. Clowes-Campusano LQG

1991'de keşfedilip 20 yıl boyunca Evren'deki bilinen en büyük oluşum olarak kalmayı başaran bu Clowes-Campusano Büyük Kuasar Grubu ise 34 kuasardan oluşuyor ve 2 milyar ışık yılı büyüklüğe sahip.

6. Sloan Great Wall

2003'te keşfedilen Sloan Seddi (Büyük Sloan Duvarı), Hercules-Corona Borealis'in keşfine kadar bilinen en büyük galaktip iplik olma özelliğine sahipti. Boyutu ise 1,370,000,000 ışık yılı.

7. Pisces–Cetus Supercluster Complex

Balıklar-Balina Süperküme Kompleksi olarak adlandırılmış olan bu oluşum, Samanyolu'nun da içinde bulunduğu keşfedilen ilk galaktik iplik olma özelliğine sahip. 1987'de keşfedilen bu süperküme 1 milyar ışık yılı boyutunda. Başak Süperkümesi de içerisinde yer alıyor.

8. CfA2 Great Wall

Büyük CfA2 Duvarı 1989'ta keşfedilmiş, 750 milyon ışık yılı büyüklüğünde.

9. Horologium Supercluster

Saat Süperkümesi olarak da bilinen bu oluşum da 2005'te keşfedilmiş. 30 bin devasa galaksiye, 300 bin kadar da nispeten daha küçük galaksiye ev sahipliği yapıyor, büyüklüğü ise 550 milyon ışık yılı.

10. Laniakea Supercluster

Bir galaksi süperkümesi olan bu oluşum Samanyolu dahil olmak üzere tam 100 bin galaksiye ev sahipliği yapıyor. 2014'te keşfedildi, büyüklüğü ise 520 milyon ışık yılı.

Popüler İçerikler

Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
İş Kadını Olan Eski Eşinden Aldığı Nafakayla Düğün Yapan Damat, Düğünden Sonra Nafaka İstemeye Devam Etti
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!