Evlilik mazeret izni, hem işçiler hem de memurlar için verilen haklardan biridir. 4857 Sayılı İş Kanun'un ek maddesine göre bir işçiye evlilik mazeret izni için beş günlük ücretli izin hakkı verilir. Bu süre, işveren ve işçi arasındaki anlaşmaya göre uzayabilir ya da kısalabilir. İşveren, çalışanın ücretinden herhangi bir kesinti yapamaz. Aynı zamanda işçinin yıllık izninden düşemez. Ancak işçinin kardeşi, çocuğu ya da başka bir akrabası evlenecek ise bu mazeret izninden yararlanılamaz. Bu nedenle evlilik mazeret izni sadece çalışan işçiye özeldir.
Eğer evlilik iznini kullanacak kişi memur ise 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 104. maddesinin b bentine bakılmalıdır. Devlet memurları için evlilik izni yedi gündür. Aynı zamanda kardeşi, annesi, babası veya çocuğu evlenecekse de gene yedi gün izin verilmektedir. Evlilik izni sadece memurun kendisine ait değildir. Birinci dereceden yakınlarını da kapsamaktadır.
Evlilik izinlerinin resmi tatil günlerine denk geldiği zamanlarda farklı uygulamalara tabi tutulabilir. Eğer izin, resmi tatillerden herhangi bir gününe denk geliyorsa bu günler iznin içinde kabul edilir. Bu nedenle işçinin alacağı mazeret izni hesaplanırken iş günleri temel alınır. Bu durum işveren ve işçi arasında yapılan anlaşmalara bağlı olarak değişebilir.
4857 S.k. Ek Madde 2 – (Ek: 4/4/2015-6645/35 md.) İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir. Kısaca, metinde yer alan bilgi hatalıdır. [Kaynak: https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.4857.pdf]