Evler Artmayınca Önce Kiralar Sonra Davalar Arttı! Herkesin Sorunu: 'Ev Yok' ve 'Kiralar Çok Yüksek'

Ülkede son günlerde herkesin dilinde, ev arayandan aramayana, evi olandan olmayana, herkesin derdi ev fiyatları oldu. Kiralar ya ev bulamıyor ya evinden çıkamıyor ya da evinden çıkması isteniyor en sonunda fahiş zamlarla karşılaşıyor. Yıllarca birikimi ile sadece bir ev almış emekli maaşının yanında o ev ile geçinip enflasyondan korunmak için kirayı güncellemek isteyen ev sahiplerinden tutun, yandaki daire yüksek fiyata satıldı diye evinin fiyatını yükseltenlere, yabancılar daha çok para veriyor diye kiracısını çıkarmak isteyenlere ev almanın bu fiyatlarla hayal olduğu çalışanlara kadar geniş bir dertli kesim var.

"2 bin 500 TL, 3 bin 500 TL ile bir ay geçinmek zorunda olan emekli bu fahiş kiraları nasıl ödeyecek?"

Mahkemelerde son bir yılda görülen kira tespit ve tahliye davalarında toplam dava sayısına oranının bir yılda yüzde 10'dan yüzde 20'lere çıktığı ve genel davalar içinde da ilk sıraya yükseldiği ortaya çıktı. 

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan haberine göre, özellikle kiralarda­ki yükselişin Türkiye'de sayıları 26 milyonu bulan açlık sınırının altında kazanan insanlar için büyük sıkıntı yarattığını belirtti. Düşük gelirli vatandaşların kiralarında devlet yardımı gerektiğini belirten Çakar, barınmanın insani bir hak olduğunu vurgulayarak kiracıların büyük bir çıkmaz­da olduğunu ifade etti. Çakar, “Kiralarda fahiş artışlar var. 2 bin 500 TL, 3 bin 500 TL ile bir ay geçinmek zorunda olan emekli bu fahiş kiraları nasıl ödeyecek? Devlet acil bu soruna el koymalı” dedi.

"Ev sahibi ‘ailevi durum var' deyip kontratı olan kiracıyı çıkaramaz. Eve birinci dereceden yakınının ihtiyacını noter kanalı ile kanıtlamak zorunda."

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Der­neği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, özellikle İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde kiraların uçtuğunu, maliyetlerdeki artışın öngörülemediğini bunun da üretime engel olarak arz talep dengesini bozduğunu bu artışlara da kısa vadeli bir çözüm bulmanın zor olduğunu belirterek, “Da­valar arttı ve önümüz­deki dönemde daha da artacak” dedi.

Akdo­ğan, ev sahiplerinin çevrelerindeki kira artışlarını görerek kiracıları çıkarma yoluna gidebildiğini ama bunun doğru olmadığını belirtti ve şöyle söyledi: 

Ev sa­hibi ‘ailevi durum var' deyip kontratı olan kiracıyı çıkaramaz. Eve birinci dereceden yakınının ihtiyacını noter kanalı ile kanıtlamak zorunda.

Kiralıkta yüksek fiyatlar talep artışı ile oluşurken, ev sahipleri de zamları keyfi belirlemeye başladı.

Kira artışında tavan oran olan 12 aylık TÜFE ortalaması, ev sahiplerinin büyük kısmı tarafından uygulanmıyor. Kiralık ev fiyatlarındaki artış ve yeni ev bulma sorunu yüzünden kiracılar da ev sahiplerinin şartlarını kabul etmek zorunda kalıyor. Türkiye Gazetesi'nden Cevdet Fırat Aydoğmuş haberine göre, Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Hakan Akçam, TÜFE ortalamasına uyulmadığını söyleyerek, 'Örneğin bir vatandaşın kiracısı var ve bin liraya oturuyor. O sırada karşı daire 2 bin liraya kiraya veriliyor. Aradaki fark, ev sahibini rahatsız ediyor. Bundan dolayı TÜFE ortalaması kuralını kimse uygulamıyor. Ev sahiplerinin TÜFE’nin çok üzerinde talepleri oluyor. Kiracılar mağdur oluyor. Bu konuda ciddi bir düzenleme yapılması gerekiyor. Son dönemde 2-3 katlık yükseliş var. Ayrıca Ankara için konuşursak, kiralık ev sayısı, talebi karşılamaya yetmiyor. Başkentte yaklaşık 250 bin kiralık ev açığı var. Bu açık, nüfusa göre Türkiye'nin her yerinde mevcut' dedi.

"İstanbul’da kiralar, geçen yıldan bu yana yüzde 100 arttı. Bazı bölgelerde yüzde 200’lük artışlar var."

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa ise konuyla ilgili, emlak piyasasının tüm ülkede çok hareketli olduğunu söylerken, 'Her bölge kendi ölçüsünde bir yükseliş yaşıyor. İstanbul’da kiralar, geçen yıldan bu yana yüzde 100 arttı. Bazı bölgelerde yüzde 200’lük artışlar var. Ev sayısı az, yetmiyor. Kıtlık olduğu için fiyatlar yüksek. İnsanlar bulamadığı için, bir eve birkaç talipli oluyor. Ev boşaldığı anda da hemen tutuluyor. Boş ev yeniden kiralanacağı zaman da yüksek bedeller söz konusu oluyor. Mevcut kiracı için ödeme, TÜFE oranını aşamaz. 10-15 bin lira kira isteyen ev sahipleri var. Fahiş fiyatlara karşıyız' dedi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Limit Arttı: Türkiye'de Yabancılara Konut Satışında Sayılar Konuşsun
Başakşehir'in Konut Fiyatları ile Yaşadığı Dönüşüme Gelen Yoğun Tepkiler
Ev Fiyatlarındaki Artış Nasıl Başladı: Engellenebilecek mi?
Ege'ye Yerleşmek Hayali Bu Fiyatlarla Hayal Olarak Kalacak: İstanbul'da Kiralar Yüksek Demeyin!

Popüler İçerikler

Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Terörist Fethullah Gülen’in Cenazesinde Yeni Skandallar: Protestan Şirket, 25 Bin Dolarlık Tabut, Doğum Tarihi
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
15.04.2022

Emeklilerin maaşı gayet yeterli. Şükretmeyi bilsinler. Bakın almanyaya, rüzgarla ağızlarının kokusu buraya kadar geliyor.

15.04.2022

:)))))))

15.04.2022

Ev olmaz mı yahu istanbulda adım başı apartman bina beton sıçtılar resmen

19.04.2022

Bul kardeşim bana ev ozaman bakımsız evler 6000 tlden başlıyor ulan ben okadar maaş almıyorum yazıklar olsun

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ