Mesela kendini yetersiz hisseden biri, kendisini daha yeterli hissedebileceği bir ilişki yaratmak için, yetersizlik düşüncesiyle kaynaşmış birine aşık olabiliyor. Hatta onun kurtarıcısı olduğuna inanıyor. Psikolojide buna patoloji öpüşmesi diyoruz.
Kendimizi bile ilişkilerde tanıyoruz. Partnerimiz aynamız oluyor. Psikolojik sağlık en az beden sağlığı kadar önemli değil mi? Beni sevdiği için intihar etti, alkol bağımlısı oldu, trafik kazası yaptı, kavgalara karıştı diyenler hiç az değil. Yani sevgi davranışlarını psikopatoloji ile karıştırıp evlenenlerden bahsediyorum. Yahut ben onu düzeltirim diye kalkışılan evliliklerde kim neye dönüşüyor acaba? Bazen de aileler baş edemedikleri çocuklarını evlendirerek başlarından savıyorlar.
Bu durumda evlilik ehliyeti sizce de elzem değil mi? Çeşitli kontrollerden geçerek bir sorumluluğa uygun olup olunmadığı ruh sağlığı bakımından değerlendirilmeli. İleri psikopatoloji taranmalı. Genetik ve kişilik üzerinde müzmin bir sorun varsa belirlenmeli. Daha insan olamadan baba veya anne olmuş kişiliklerden tutun, hasta ve yardıma ihtiyacı olduğu halde önemsenmemiş onlarca kişi evleniyor. Belki şöyle düşünenlerimiz de çıkar, sorunlu da olsa onunla olmayı tercih ediyorum. İşte tam burada bu karara kimse karışamaz. Şunu da söylemeliyim ki sadece bedenler ilişkiye evet demiyor. Ruhumuzla psikolojik boyutta da birbirimize eşlik edeceğimize söz veriyoruz.
Instagram
Twitter
Kesinlikle psikolojik yeterlilik alınmalı. Çocuk yapmak için de...
Evlenmeden önce çok çok iyi düşünmek lazım sonu hüsran olan çoook.
Evlenmeden önce değil belki çocuk yapmadan önce olabilir. Toplum milletin bacak arasıyla ilgilenmeyi bırakırsa evlilik sorun olmaz