Evlenmeden Önce Kadınların Ateş Üzerinden Atlamasını Gerektiren İlginç Gelenekleri ile Tikuna Kabilesi

Tikuna kabilesi, yukarıda da belirttiğimiz gibi Brezilya, Peru ve Kolombiya'nın yerli halkıdır. Bu kabile birçok bakımdan diğer kabilelerden ayrılıyor.

En yüksek nüfuslu kabile olma özelliğini taşıyan Tikunalar, aynı zamanda genetik ve kültürel olarak da diğerlerinden ayrılıyor. Bunun sebebi ise zamanında gerçekleştirdikleri aile içi evlilikler. Fakat artık bunu yapmıyorlar. 

Tikuna kabilesinin yaşadığı bölge, sömürgecilik etkisi yüzünden ortaya çıkan hastalık ve şiddetten onları korudu. Savaş zamanında sömürgeciler ve komşuları mücadele içerisindeyken, onlar kurtuluşu adalarında ve kıyı bölgelerinde buldu.

Tikunaların geleneksel kıyafeti ağaç kabuğundan yapılır. Şu anda Batı giyimini benimsemiş olsalar da, törenlerde ve turistler için geleneksel kıyafetleri de giyiyorlar.

Latin alfabesi ile yazılan Tikuna dilini konuşuyorlar ve kabiledeki en etkin iki din Şamanizm ve Hristiyanlık. Şamanlar, yaratıcının Ta’e olduğuna ve kendilerini koruduğuna inanırlar. Yo’i ve Ip ise kötü ruhlarla savaşan mitolojik kahramanlardır. Ancak, Hristiyanlığın gelişi ile çoğu din değiştirdi.

Kabile ile dışarıdan ilk iletişime geçen Portekizli bir filoydu. Brezilya'nın sömürgesi zamanında Amazon'u keşfediyorlardı.

Tikunalar, Portekizliler ile ve diğer kabilelerle iletişime geçmeye 1549 yılında başladı. 1864 - 1870 yılları arasında Brezilya ve Paraguay'ın savaşında Tikunalar da savaşta yer almaya karar verdi çünkü insanları yoksullaşıyordu ve Brezilya'daki toprakları ellerinden gidiyordu. Ancak, 1990 yılında Brezilya kabileyi resmen tanıyarak onlara toprak hakkını verdi ve barışı sağladı.

Tikunalar, evlenme yaşına gelen kızlar için geleneksel bir tören olan Pelazon'u düzenliyorlar.

Bir kızın ilk regl döneminin sonunda, ona bir geleneksel kıyafet giydiriliyor ve kartal tüyleri takılıyor ve saçları toplanarak siyah bir boya ile bir kabile simgesi vücuduna çiziliyor. Daha sonra ateş üzerinden atlıyorlar ve bunu evlilik için uygun olduğunu kanıtlamak adına dört gün boyunca yapıyorlar. Evlenecekleri kişi ise önceki evliliklerin aksine kabilenin dışından biri olmalı.

Önceden çok eşli evliliğe izin veren kabile, artık bunu da desteklemiyor. Bunun ve Hristiyanlığın da etkisi ile boşanma vakaları da azaldı.

Batılaşma ve eğitim Tikuna kabilesine gösterilse de, halen Pelazon geleneğinden vazgeçmiyorlar. Tabi artık daha kısa ve coşkulu sürüyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Erkek Vücudunun Daha Önce Duymadığınız Birbirinden İlginç Özellikleri
Halkının Özgürlüğü İçin Diri Diri Gömülmeyi Göze Alan Prenses İnikpi’nin Efsaneleşmiş Hayatı
Krala "Gölge Etme, Yeter" Çıkışıyla Akıllara Kazınan ve Bir Fıçıda Yaşayan Kinik Felsefesinin Öncüsü: Diyojen

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu