Evinizin Zeminini Öğrenin: Yeni Deprem Haritası Projesi Yayımlandı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu’nun başkanlığında hazırlanan projeyle, evinizin veya merak ettiğiniz bir yerin zemini hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Amerikan Jeoloji Servisi’nden alınan bilgilerle hazırlanan uygulamada ücretsiz olarak kullanıma açıldı.

Ciddi bir deprem tehlikesiyle karşı karşıya olan Türkiye’de yapılan bir çalışma zemin sağlamlığı hakkında bilgi veriyor.

ZBEÜ Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, üniversitenin çözüm ortaklarıyla Türkiye’deki her noktanın zemin bilgilerini gösteren internet tabanlı, interaktif bir ‘Deprem Bilgi Sistemi’ uygulaması geliştirdi.

Zemin sağlamlığının ilçelerde mahallelere göre bile farklı olacağını söyleyen Kutoğlu, Amerikan Jeoloji Servisi’nden temin ettikleri bilgilerle hazırlanan harita üzerinde ücretsiz olarak zemin sağlamlığının öğrenilebileceğini ifade etti.

Fayları ve oluşturabilecekleri deprem büyüklüğünü de uygulamaya eklemek için çalıştıklarını söyleyen Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, “Zemin bilgilerini sorgulama birinci faz. İkinci fazın üzerinde şu anda arkadaşlarımızla çalışıyoruz. Bir sonraki aşamada, vatandaşlar hem bölgelerindeki fayları görebilecekler hem de bu fayların kaç büyüklüğünde deprem üretebileceğini, en son kaç yılında kırıldığını ve o günden bugüne ne kadar enerji biriktirmiş olduğunu görebilecekleri şekle getireceğiz. Bu yıl içinde tamamlamayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Deprem Bilgi Sistemi

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

Malatya'daki Deprem Sonrası Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan ilk Açıklama: "Yeni K.Maraşlar Olmasın"
AFAD Açıkladı: Ardahan’da 5 Büyüklüğünde Deprem
Naci Görür'den Açıklama: Bingöl’de Yerin Altından Gelen Gizemli Ses Deprem Habercisi mi?

Popüler İçerikler

Milyonlarca Çalışan İçin Pazarlık Masasına Gelecek Asgari Ücrette "İlk Rakam 24 Bin 58 TL Olacak" İddiası
Metin Öztürk'ten Acun Ilıcalı'nın Galatasaray Çıkışı Hakkında Olay Sözler!
Yeniden Topun Ucundalar: RTÜK'ün Kızıl Goncalar ve Kızılcık Şerbeti'ne İnceleme Başlattığı İddia Edildi!
YORUMLAR
22.06.2024

Şuan herkes aman yaşayacağımız kadar yaşayalım modunda.. Yeni bir bina yapmak, kentsel dönüşüme girmek için masraf yapmak vb şeyler maddi olarak halkı ekonomik olarak öyle bir zorluyor ki, insanlar bile bile çaresiz deprem olmasın diye dua ediyor. Yaşayabildiğimiz kadar yaşayalım demek ne kadar acı...

22.06.2024

Kesinlikle haklısınız. Ev ihtiyaçlarını hep yedeklerdim, uygun bulunca alırdım onlardan da vazgeçtim. Tasarruf, yatırım hepsi geçmişte kaldı. Çingenelerdi yanılmıyorsam yarına kalan paraya “bayat para “ dermiş, ben de paranın bayatlamasına fırsat vermiyorum.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ