Evinizin Güzide Köşelerine Şıklık Katan Kristal Eşyalar Nasıl Temizlenir?

Parlaklığı ve lüks tasarımlarıyla büyüleyen kristaller yüzyıllardır dekorasyon, takı ve sofralarda kullanılmaktadır. Kristalin göz alıcı parlaklığını kaybetmemesi, uzun ömürlü olması için temizlenmeye ihtiyacı vardır. Kristal temizliği tahmin edebileceğiniz gibi çok hassas bir süreçtir. Gelin, bu sürecin basamaklarını birlikte inceleyelim.

Sofralara ve sunumlara şıklık katan kristal bardaklar nasıl temizlenir?

Kristal cam bardakları, vazo ve sürahileri elde yıkamalısınız. Özellikle bardaklar çok ince yapıya sahip olduğundan kırılmaya müsaittir. Yıkarken çizebilecek aşındırıcı bezler veya deterjanlar kullanmamaya özen göstermelisiniz.

Çamaşır suyu temizlikte en doğru tercih olacaktır.

Kristal eşyaların sayısına göre geniş bir kaba doldurduğunuz ılık suyun içine biraz çamaşır suyu ilave edip kristal bardaklarınızı içinde bekletebilirsiniz. İyice duruladıktan sonra kurumaya bırakabilirsiniz. Eğer kireç varsa yumuşak, hafif nemli bir bezle silebilirsiniz.

Çamaşır suyuna doğal alternatif sirkedir.

Kristalleri 3 bardak ılık su ve 1 bardak sirke içerisinde 30 dakika bekletip durulayabilirsiniz. Sirkeli su kristalleri hem temizler hem de parlatır.

Kristal takılarınızı temizlemek için sirke kullanabilirsiniz.

Ancak kristal takılar altın ve gümüş gibi başka parçalar da içerdiğinden ev eşyaları gibi temizlenmemelidir. Su içinde bekletmek yerine silme yöntemiyle temizleyebiliriz. Takılarınızı temizlemek için 1’e 3 oranında sirke ve suyu bir kaseye koyun, yumuşak bir bezi bu suya batırarak takıları temizleyin.

Kristal takılarınızı temizlemek için karbonat da kullanabilirsiniz.

Bir kaseye 1 yemek kaşığı karbonat ve su ekleyin ve takılarınızı nemli bir bezle silin. Altın karbonatın temizlenmesinde de oldukça etkilidir. Yine de takıların hassas olduğunu düşünüyor ve temizlemekten çekiniyorsanız, parlaklığını kaybetmemesi için kuyumcuya götürüp temizletmenizi tavsiye ederiz.

Kristal avizeler zamanla özellikle sigara dumanı ve tozdan dolayı sararır ve matlaşır.

Parlaklığını kaybeden bir avize sadece kötü görünmekle kalmaz, aynı zamanda ışığın verimini de düşürür. Kristal avizeleri taşları tek tek çıkararak temizleyebilirsiniz. Geniş bir kaba kristal avize taşları, bol gazete kağıdı ve su doldurup bir gece boyunca bekletin. Ardından karbonat, sirke ya da çamaşır suyu yöntemlerinden birini seçip 10 dakika daha bekletin ve durulayın. Taşları yerleştirmeden önce kuru olduğundan emin olun.

Kristal avizeleri tek tek çıkarmak göz korkutucu bir iştir. Daha kolay olan 2 yöntem de...

Temizlik öncesi avizeye gelen elektriği kestiğinizden emin olmalısınız. İlk yöntem; alkollü su hazırlayarak yumuşak dokulu bir bezle taşları silmek. İkinci yöntem ise bir bardağa alkol ve su koyarak her taşı tek tek bardağın içine sokup çıkartmak.

Bardak yerine aynı oranda alkollü suyu sprey şişesine de hazırlayabilirsiniz.

Ancak bu işleme başlamadan önce, alkolün mobilyalara ve parkeye zarar vermemesi için avizenin altına bir muşamba koymanızı tavsiye edebiliriz. Avizenizi 24 saat sonra kullanabilirsiniz.

Kristallerinizin düzenli olarak temizlenmesi, onların parlamasını sağlayacaktır.

İlginizi çekebilir.👇

NASA Öneriyor! Yaşam Alanınızı Güzelleştiren ve Evinizin Havasını Temizleyen Bitkiler
Doğal Taşların Bakımına Dair Her Şey: Nasıl Temizlenir ve Arındırılır?
Temiz Bir Evde Yaşamak İsteyen Tembeller İçin İşe Yarayacak Ürün Önerileri
Dermatologlar Açıkladı: Yüz Temizliğinde Doğru Sandığımız Ama Yanlış Olan Uygulamalar

Popüler İçerikler

Icardi ve Wanda Nara'yı Ahlaksız Bulan Batuhan Karadeniz'e Eski Sevgilisinden Bomba Tesirli Karşılık
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!