Evinizde Ziyaret Edebileceğiniz Türkiye’deki Sanal Müzeler ve Ören Yerleri

Merhaba sevgili okur… Bu sefer sizi teknolojinin nimetlerinden yararlanacağınız bir yazıyla karşılıyorum. Oturduğunuz yerden hangi müzeyi ziyaret etmek istersiniz? Hadi bir Adana Arkeoloji Müzesini ya da Bitlis Ahlat Selçuklu Mezarlığını görelim diyor ama nasıl gidicez bilmiyorum diyorsanız bana kulak verin. Kültür ve Turizm Bakanlığının web sitesinden ziyaret edebileceğiniz 'sanal müzeler kaç tane?' ya da hangilerini görebiliriz diyorsanız buyurun beraber inceleyelim.

1. Adana Arkeoloji Müzesi

Türkiye’nin en eski 10 müzesinden biri olan Adana Arkeoloji Müzesi 1924 yılında kuruldu. Müze içinde bulunan eserler içerisinde özellikle Hitit Fırtına Tanrısı Tarhunda’ya ait taş heykel, Anadolu Hiyeroglif Yazıtlı Stel, Babil Steli, Adana İli Karataş İlçesi’nde denizden çıkarılan bronz Erkek Heykeli ile Roma dönemine ait mermer “Antropoid Lahit” ve “Akhilleus Lahti” oldukça dikkat çekici…

2. Adıyaman Nemrut Ören Yeri

Nemrut Dağı yamaçlarında bulunan ören yeri anıtsal heykelleri, muhteşem ötesi gün batımı ve doğumu ile dikkatleri yıllardır çekmeye devam ediyor.1987 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan ören yerini sanal tur ile izleyebilirsiniz, birebir görmekle aynı keyfi verir mi tartışılır ama bi denemek lazım.

3. Aksaray Ihlara Vadisi Ören Yeri

Kapadokya sınırları içinde bulunan Belisırma, Ihlara ve Gelveri’yi (Güzelyurt) kapsayan bölge bana kalırsa maddi gücü ve zamanı olanların gidip görmesi gereken bir yer. Birçok kutsal alan ve doğal güzellikleriyle görmeye değer bir bölgeyi neden evinizde görmeyesiniz?

4. Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi

Ankara Altındağ’da bulunan müze Mustafa Kemal Atatürk’ün merkezde bir Eti Müzesi kurulması fikriyle, ülkenin dört bir yanından Hitit eserleri toplanmaya başlamasıyla kurulmuş diyebiliriz. Kronolojik olarak her dönem, devir, krallıktan eserler ve bilgiler bulunmakta.

5. Cumhuriyet Müzesi

1981 yılından sonra Cumhuriyet Müzesi olarak hizmet veren binada; ilk üç cumhurbaşkanı dönemini yansıtan olaylar, fotoğraflar, cumhurbaşkanlarının özel eşyalarıyla ve dönemin meclisinde alınan karar ve kanunların sergilendiği bir nevi siyasal tarih müzesi.

6. Ankara Etnografya Müzesi

Etnografya Müzesi Anadolu’nun Türk-İslam Dönemi'ne ait eserlerinin sergilendiği bir diğer müzemiz. Salonlarıda  eskiden kullanılan giyim-kuşam, işleme, takı, kına gecesi konulu sergi, damat tıraşı konulu sergi ile hamam kültürü konulu sergiler bulunuyor. Ayrıca Anadolu’nun çeşitli yörelerine ait halı-kilim dokuma örnekleri, maden sanatı örnekleri ve bakırcılığa ait araç ve gereçler, kahve kültürü konulu sergi, kaşıklar, Türk odası ve sünneti töreni, Türk çini, seramik, cam, silah, yazma eserler, levhalar ve Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait seçkin ahşap eserler kısaca bize ait ne varsa bunları sanal müze ile görebileceksiniz.

7. Kurtuluş Savaşı Müzesi

I. TBMM binası olarak da kullanılmış olan Kurtuluş Savaşı Müzesi Müze koleksiyonu içinde, Atatürk ve bazı milletvekillerine ait şahsi eşyalar, etnografik malzemeler, istiklal madalyaları, savaş araç ve gereçleri, Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nun müsvetteleri, telefon ve mors yazıcı gibi iletişim araçları ile yağlı boya tablolar gibi o döneme ait her şey bulunmakta.

8. Polis Müzesi

Sultan Abdülmecid döneminden günümüze kadar Emniyet Teşkilatı’na ait kullandığı araç ve gereçler sergilenmektedir. Müze 6 bölümden oluşmakta ayrıca Türk edebiyatında polisiye roman, İlk parmak izi, İlk bisikletli süvari birliği kurulması, silahlar ve tarihi araçlarıda görebilirsiniz. Ayrıca müzede canlandırmalar, maketler, dioramalar ve belgesel nitelikli prodüksiyonları görebilirsiniz.

9. Ankara Üniversitesi Oyuncak Müzesi

20 Nisan 1990’da Türkiye’nin ilk oyuncak müzesi olarak Prof. Dr. Bekir Onur’un katkılarıyla açılan müze hızla değişen sürede kaybolma tehdidi altındaki oyuncakları korumak ana amaç. Yerli, yabancı, sanayi ürünü ve el yapımı iki bin dolayında oyuncak bulunan müzede sergilenmekte.

10. Antalya Müzesi

Antalya’da yaşamış üç önemli Akdeniz antik uygarlığı olan Likya”, “Pamfilya” ve “Pisidya” dönemleriyle Alt Paleolitik Çağ'dan Roma Dönem’ine kadar uzanan bir döneme tanıklık eden doğa tarihi ve prehistorya koleksiyonu, tanrı ve imparator heykelleri, mezar kültlerine ait eserler, sikkeler, mozaik ve ikonalar müzede bulunuyor.

11. Bayburt Kenan Yavuz Etnografya Müzesi

Bayburt’a 40 kilometre uzaklıktaki Demirözü vadisinde, Demirözü Baraj Gölü’nün yakınında bulunan müze bölgenin soyut ve somut kültür mirasını yaşatmak üzere kurulmuştur. Sergi, İznik Vakfı tarafından üretilen 210 adet özel çiniyi içerir. Anadolu'nun farklı yerlerinden getirilmiş 20 ahşap kapı ile tokmaklarının yer aldığı kapı-tokmak sergisinde, kapıların yanında Kenan Yavuz'a ait şiirler bulunur.

12. Bitlis Ahlat Selçuklu Mezarlığı

Ahlat, doğal güzellikleri ile tarihin her döneminde çeşitli uygarlıklara merkezlik yapmış stratejik öneme sahip bir yer.. Selçuklu Meydan Mezarlığı Ören Yeri, Ahlat’ta bulunan birçok tarihi mezarlık içerisinde en büyük ve en önemli olanı. Mezarlıkta, en önemli mezar taşları ve en ünlü sanatkârların eserleri bulunmakta.

13. Çanakkale Assos Ören Yeri

Assos Antik Kenti, 2017 Mayıs ayında UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesine girmiş hem tarih hem doğal turizm açısından önemli bir merkez.  Assos Akropolünde yer alan Athena Tapınağı, kentin koruyucusu olarak bilinen Tanrıça Athena'ya adanmış, inşa tarihi MÖ. 6.yy. olan yapı Anadolu coğrafyasındaki Tek Arkaik-Dor Tapınağı örneği olma özelliği taşımakta.

14. Çanakkale Anadolu Hamidiye Tabyası Çanakkale Savaşları Tarih Müzesi

1. Dünya Savaşı ve Çanakkale Muharebeleri kronolojik bir kurgu ile anlatıldığı, ayrıca savaşın ekonomik ve sosyal yaşama etkileri, günümüze yansıması, çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak müze ziyaretçilerine gösterilmekte ve anlatılmaktadır.

15. Çanakkale Bigalı Kalesi

Bigalı Kalenin içinde bir kışla binası, cephanelik, mühimmat ambarı, cami ve çeşme bulunmakta. Kışla Binası restorasyonunun ardından 1915’te kullanıldığı gibi bir silah tamirhanesi canlandırması ile ziyaretçiye Çanakkale Muharebeleri esnasında cephe gerisindeki faaliyetlerine dair fikir veriyor ayrıca Bigalı Kalesi’nin içinde bulunan Mahmudiye Camii dönemin camii mimarisinin güzel bir örneğidir.

16. Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Çanakkale ili, Eceabat ilçesi Kabatape mevkiinde bulunuyor. Çanakkale Savaşları’nın sonsuza kadar hatırlanması ve yeni yetişen nesillere Çanakkale ruhunu aktararak bu ruhun gelişmesine katkı sağlamak için kurulan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Çanakkale Savaşları'nın hem kronolojik hem de tematik olarak anlatıldığı bir savaş müzesidir. Müze binası, şehitlik gibi görülmesi için toprak içine gömülü bir şekilde inşa edilmiştir.

17. Çanakkale Kilitbahir Kalesi Müzesi

Kilitbahir Kalesi Çanakkale Boğazı’nın Rumeli yakasında deniz geçişini kontrol altında tutmak için Çimenlik Kalesi (Kal‘a-i Sultâniyye) ile birlikte Fâtih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmıştır. Kilitbahir Kalesi Osmanlı Devletinin kale hayatının sergilendiği bir müzedir.

18. Çanakkale Troya Müzesi

Troya Müzesi, UNESCO’nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı, Troya Antik Kenti girişinde yer alıyor. Eserler mermer heykel, lahit, yazıt, sunak, mil taşı, paleolitik balta ve kesiciler vb., pişmiş toprak seramikler, metal kapların yanı sıra  altınlar, silahlar, sikkeler, kemik obje ve aletler, cam bilezikler, süs eşyaları, bardak, koku şişeleri, gözyaşı şişelerinden vb. oluşmakta.

19. Çanakkale Mehmetçik Feneri

1856 yılında Fransız Fenerlere İdare-i Umumiyesi Müdürlüğü tarafından Kırım Savaşı sonrasında askeri gemilere yol göstermek için Gelibolu Yarımadası’nın en güneyine inşa ettirilen deniz feneri bu küçük müzeye ev sahipliği yapmakta.

20. Çorum Müzesi

Hitit kralı II. Tuthaliya’ya ait çivi yazılı bronz kılıç, UNESCO tarafından “Dünya Belleği Listesine” alınan Hitit Dönemi çivi yazılı tabletler, Boğazköy-Hattuşa ve Ortaköy – Şapinuva kazılarında arşiv halinde bulunan kil mühür baskılı bullalar ve Kalkolitik Çağ, Eski Tunç Çağı, Hitit Dönemi, Frig Dönemi, Roma ve Helenistik Dönem olmak üzere kronolojik sıralamayla sergilenmektedir.

21. Çorum Boğazköy Müzesi

Müzede, Hitit başkenti Hattuşa kazılarında açığa çıkartılan eserlerin sergilendiği müzede Zemin kat birinci salonda Kalkolitik, Eski Tunç Çağı ve Asur Ticaret Kolonileri Çağı eserleri ile Frig, Galat, Roma Dönemi ve Doğu Roma Dönemine ait kalıntılar ve eserler sergilenmekte.

22. Denizli Hieperapolis Antik Kenti

Pamukkale Travertenleri’nin yanında bulunan Pamukkale Hierapolis Antik Kenti'nin kalıntıları UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Miras Listesi’nde yer alıyor. Hierapolis bir termal sağlık merkezi gibi görev yapmış ve şifalı olduğuna inanılıyor.

23. Denizli Laodikeia Ören Yeri

Laodikeia’nın önemli ve günümüze kadar gelebilen yapıları içinde, Anadolu’nun en büyük stadyumu olmak üzere 2 tiyatro, 4 hamam, 5 Agorası, 5 Nympheumu, 2 Ana Giriş Kapısı, Meclis Binası, Tapınakları, kiliseleri ve anıtsal caddesi yer alması ve Kentin dört tarafı ise nekropol (mezarlık) alanı sanal müze ile görebilirsiniz.

24. Diyarbakır Gre Filla Ören Yeri

Diyarbakırın en eski yerleşim yeri olan Gre Fılla’da çanak-çömlek öncesi dönemin erken başladığı, Erken Seramikli Neolitik dönemde Ambar Höyük ve Kendale Hecala’da da yerleşildiği tespit edilmesi bu bölgeye olan ilgiyi arttırdı. Ayrıca  Ambar Höyük’ün bu kesimin merkezi yerleşimi olduğu, Gre Fılla ve Kendale Hecala’nın da buna bağlı mezralar olabileceği düşünülüyor.

25. Eskişehir Odunpazarı Modern Müze

Kengo Kuma ve ekibinin Eskişehir’e geliş şehrin dokusunu inceleyerek ona uygun bir mimariyi hayata geçirmek, Odunpazarı’nın odun ticaretinin merkezi olduğunu öğrenen Kuma, Odunpazarı sivil mimarisi, Osmanlı kubbe mimarisi ve geleneksel Japon mimarisini harmanlayarak müzeyi kurmuştur.

26. İzmir Efes Müzesi

Efes Müzesi yakın çevresinde bulunan Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı devirlerine ait önemli eserlerin yanı sıra kültürel faaliyetleri ve ziyaretçi kapasitesi ile de Türkiye'nin en önemli müzelerinden biridir. Tarih severler bu müzeyi çok sevecek.

27. Gaziantep Zeugma Müzesi

Oldukça zengin bir mozaik koleksiyonuna sahip olan Zeugma Müzesinde metrekareye düşen tessera (her bir mozaik taşına verilen isim) sayısının fazlalığıyla dikkat çekmekte. Dönemin mimarisi, yaşam biçimi, bitki ve hayvan temalarının zengin bir biçimde mozaiklere aktarılması, Zeugma’yı dünyanın en önemli mozaik müzelerinden biri haline getiriyor. Bizzat gören biri olarak sanal müze de aynı tadı vermekte.

28. Gaziantep Arkeoloji Müzesi

Alt Paleotik dönemden Cumhuriyet Dönemi'ne kadar olan sergileme üniteleriyle ziyaretçileri adeta geçmişten günümüze tarihsel bir yolculuğa çıkaran Gaziantep Arkeoloji müzesi sizi bekliyor.

29. Gökyay Satranç Müzesi

Gökyay Satranç Müzesi, Altındağ Belediyesi sınırları içerisinde, merkezi bir konumda tarihi dokuyu yansıtan eski Ankara evi mimarisinde hizmet veren 1008 m2'lik alan içerisinde 110 ülkeden 723  satranç takımının 4 ana tema üzerinde sergilendiği satranç müzesinde kültürel çağrışımlarla farklı bir yolculuğa çıkaran ve aynı zamanda çocuklara hitap eden Harry Potter, Asteriks ve Şirinler gibi tematik setler, tarihi ve politik karşılaşmaları yansıtan setler ile bir tema etrafında oluşturulan setler yer almakta.

30. Hacı Bayram Veli Müzesi

Ankara Etnografya Müzemizin envanterinde bulunan ve aralarında Hacı Bayram Veli’nin şahsi eşyalarının da yer aldığı 21 eseri, konservasyonlarını da tamamlayarak geçici olarak sergilenmek üzere Özel Hacı Bayram Veli Müzesi oldukça etkileyici.

31. Hatay Arkeoloji Müzesi

Şu an müze geçici olarak maalesef kapalı olsa da sanal olarak gezmek mümkün. Müze binasında Prehistorik, Paleolitik Kültür (Üçağızlı Mağarası Canlandırması), Amuk Kültürü (Amik Ovası Höyük Eserleri), Helenistik Dönem (Antakya'nın Kuruluşu), Roma Dönemi (Mozaikler), Nekropol Kültürü (Lahitler), Bizans Dönemi (Mozaikler), Hatay Orta Çağ Dönemi ve Dinler, Hatay Arkeolojisi tarihi, Güncel kazılar/sergiler olmak üzere dokuz farklı tema görülmeye değer…

32. ASBÜ Hazine Müzesi

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Hazine Dairesinin Geç Osmanlı Dönemi ile Erken Cumhuriyet Dönemi iktisadî belgelerin, uluslararası hükümet ve şirket istikrazları ve poliçelerin tıpkıbasımları sergilendiği müze bu konuya ilgi duyanlar için.

33. İstanbul Arkeoloji Müzeleri

Türkiye’nin ilk müzesi olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin koleksiyonlarında imparatorluk topraklarından getirilen, çeşitli kültürlere ait bir milyona yakın eser bulunmakta ve sergilenmekte.

34. İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi

İslam bilim tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından hazırlanarak 2008 yılında açılan müze, sergi alanı, 585 alet, cihaz kopyaları, maket ve model koleksiyonuyla alanında Türkiye’de ilk ve Frankfurt’tan sonra dünyada da ikinci örnek müze olmasıyla öne çıkıyor.

35. İstanbul Havalimanı Müzesi

17.07.2020 tarihinde açılan müze, 1000 m²'lik alanıyla dünyadaki en büyük havalimanı müzesi olma özelliğini taşıyor. Müzedeki ilk sergi, tarih öncesi dönemlerden başlayarak, Hitit, Urartu, Frig, Lidya, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerini kapsayan 300’ü aşkın eseri ile müze “Anadolu Medeniyetleri Müzesi” olma özelliği taşımakta.

36. İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi

İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, ülkemizde Türk-İslam eserlerini toplu olarak kapsayan ve sergileyen ilk müze. Sultan sarayları dışında günümüze ulaşabilen tek özel saray olan şimdiki binasının geçmişi 16. yüzyıla dayanıyor.

37. İzmir Atatürk Müzesi

1875-1880 yıllarında halı tüccarı Takfor tarafından ev olarak yaptırılan, 29 Ekim 1978'de törenle 'Atatürk ve Etnografya Müzesi' olarak kullanılan müzede Atatürk’ün kullandığı eşyalar sergilenmekte.

38. İzmir Efes Ören Yeri

Dünya Mirası Listesinde bulunan, Anadolu'nun ana tanrıça (Kybele) geleneğine dayalı, antik dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı'nın yanı sıra Hellenistik ve Roma olmak üzere kentleşme, mimarlık ve din tarihinin simgeleri bulunan ören yeri sizi de cezbedecek.

39. Konya Boncuklu Höyük

Arkeolojik çalışmalar Konya Boncuklu Höyük sakinlerinin 'tarımcılık aşamasının başlarında bulunan bir grup' olduğu düşünüyor ve Çatalhöyük Kültürü'nün öncüsü olarak görülmekte. Örenyeri bu kalıntıları barındırıyor.

40. Konya Çatalhöyük Ören Yeri

Höyük, farklı yükseklikte iki tepe düzü olan bir tepe  ve yüksekliği sebebiyle bu ismi alan ören yeri olan Çatalhöyük'te ele geçen alet ve malzemelerin hemen hepsi taş, pişmiş toprak, baltalar, tabaklar, yüksek kabartma bereket tanrıçası motifleri ile süs eşyaları bulunuyor. Pişmiş topraktan iri taneli hamura sahip, çarksız siyah ve kiremit renkli kaplar ve çanaklar bulunmuştur. Görülmeye değer eserler…

41. Malatya Aslantepe Ören Yeri

Türkiye’deki en büyük höyüklerden biri olan Aslantepe Höyüğü Fırat nehri üzerindeki Karakaya Baraj Gölü yakınlarında. Bölge M.S. 5. ve 6. yüzyıllarda bir Roma köyü olarak, daha sonra da Bizans Nekropolü olarak kullanılmış.

42. Mersin Müzesi

Kilikya bölgesinin tarihi ve coğrafi konumunu anlatan, fosillerin bulunduğu vitrin ve Neolitik dönemde bir gün doğumunun bir canlandırması mevcut olan müze  arkeolojinin, tarihin ve kültürel mirasımızın teknolojik gelişimle beraber anlatıldığı bir müze.

43. Nevşehir Göreme Ören Yeri

M.S. IV. yüzyıldan XIII. yüzyıla kadar yoğun bir şekilde manastır hayatına ev sahipliği yapan Göreme Vadisinde kiliselerde Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde kullanılan geometrik süslemeler ortaya çıkarılan ilk boya katmanlarında görülebilirken, daha sonraki tarihlerde yapılan freskler İncil ve Hz. İsa’nın hayatından sahneleri betimlenmiş yerler bulunmakta.

44. Samsun Gazi Müzesi

Mıntıka Palas Oteli, 1902 yılında Jean İonnis Mantika tarafından bir otel olarak inşa edilen, iki katlı olan yapının dış duvarları yığma tuğla ile yapılan Mustafa Kemal Paşa Samsun'a çıktığında kaldığı otel müze haline getirilmiş.

45. Şanlıurfa Göbeklitepe Ören Yeri

Yerleşim yeri olarak kullanılmadığı bilinen ve tapınmaya hizmet eden Göbeklitepe, şaşırtıcı anıtsal mimarisiyle 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren Göbeklitepe, yaklaşık 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihini değiştirdiği gibi sizin ufkunuzuda değiştirecek.

46. Uşak Müzesi

Eski Tunç Çağından kalma idoller, gaga ağızlı testiler, tas baltalar bir vitrinde sergilendiği Uşak Müzesi Hellenistik ve Roma Çağı toprak kaplar ve cam eserleride bünyesinde barındırmakta.

47. Van Müzesi

Van şehri, İpekyolu üzerinde bulunması sebebiyle tarih boyunca önemli bir yerleşim merkezi olmuş. Urartu Uygarlığına başkentlik yapan Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Urartu, Pers, Roma, Bizans, İslami, Selçuklu, Türk-İslam, Osmanlı dönemlerine ait eserlerin, kronolojik sırayla sergilendiği bölümler, ziyaretçilerimizi eşsiz bir tarih yolculuğuna çıkarmakta.

48. Cumhurbaşkanlığı Milli Mücadele Müzesi

Milli Mücadele Sergisi, tarihte eşine az rastlanır mücadelelerden olan İstiklal Harbine ve Cumhuriyet’in kuruluşuna tanıklık eden özel eserlerden oluşan sergi Milli mücadelenin, askeri, siyasi, diplomatik boyutları yanında kültüre ve gündelik hayata yansıyan yönleri ortaya koymakta.

49. Çocukça Şeyler: Geçmişten Günümüze Çocuk Oyuncak Sergisi

Antik çağlardan günümüze kadar ulaşan arabalar, bebekler, çıngıraklar, zeka oyunları ve onlarcası bu sergiyle binlerce yıl sonra bu topraklarda büyüyen çocuklarla yeniden buluşmayı hedefleyen 108 adet eserin yer alan ve şu an açık olmayan sergiyi kaçıranlar ve tekrar görmek isteyenler sanal müze ile gezebilir.

Bu içerikler de dikkatinizi çekebilir;

Louvre Müzesi de Neymiş? Gittiğinizde Kültür Şokuna Gireceğiniz Türkiye'de Görülmesi Gereken Müzeler
81 İlde 300'den Fazla Müzeyi Gezmenin En İyi Yolu: Gençlere Ücretsiz MüzeKart GNS

Popüler İçerikler

Acun Ilıcalı, Hull City'nin "Türk Bayrağıyla Gelmeyin" Duyurusuna Açıklık Getirdi
Antalya'da Tedavi Gören Ferdi Tayfur'dan Acı Haber: Hayatını Kaybetti!
Abdullah Öcalan’ın İsteği Belli Oldu: Saygı Öztürk, Abdullah Öcalan’ın Talebini Yazdı