Evde Olsanız Bile Satın Alabileceğiniz ve Severek Okuyabileceğiniz 20 Edebiyat Dergisi

Evlerinden çıkamayan edebiyatseverlere müjde! Online kitap satış platformlarından istediğiniz dergileri sipariş edebilirsiniz. Sizler için bu platformlardan ulaşabileceğiniz 20 edebiyat dergisini derledik.

Not: Dergilerin tanıtım yazıları kitap bültenlerinden alınmıştır.

1. Kafasına Göre

www.instagram.com

Kafasına Göre Dergi kültür, sanat, edebiyat, konularını odağına alan zengin içeriği ile kendi okuyucu kitlesini yaratmış  iki ayda bir yayınlanan güncel bir edebiyat dergisidir.

İçerisindeki yazıların kısalığı ve uzunluğundan çok; güçlü sesi, bir diyeceği olan yazarlardan farklı yazılar bulunduruyor. Her sayısında okurun okuduklarından keyif alabilmesi için farklı kapaklar ve dosya konularıyla kültür ve sanatın her dalına dokunarak, edebiyat mizah, tarih, felsefe içerikli renkli yazılarla üzerinde düşünülecek ve tartışılacak yeni alanlar açıyor. Ayrıca Kafasına Göre Dergi'de öykü, hikâye ve şiirin yanı sıra; zihin açan, bilgilendirici ve hatta eğlendirici eleştiri, röportaj, sabit bölümler, deneme ve derlemeler de yer alıyor.

Derginin Instagram sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

2. Kafka Okur

Şiir, roman ve öykü okumayı seven edebiyatseverler için yayımlanan ‌Kafka Okur, Türk edebiyatı hakkında ufuk açan dergilerden biri. 2014 yılında basılı yayın hayatına başlayan ‌Kafka Okur, sanat haberlerinden röportajlara, klasiklerden amatörlere uzanan bir edebiyat derlemesi sunuyor. ‌Türkiye'nin en çok okunan edebiyat dergileri arasında yer alan yayın, 'Yılın En İyi Edebiyat Dergisi', 'Yılın En Başarılı Edebiyat Kültür Sanat Dergisi' gibi önemli ödüllere sahip. İçeriği kadar kapak görsellerindeki tarihe damga vurmuş isimlerin illüstrasyonlarıyla da okuyucuların dikkatini çekiyor.

3. Kafa

Şiir, roman ve öykü okumayı seven edebiyat tutkunları için her ay yeni sayısıyla raflarda yerini alan Kafa Dergisi, ikonik isimlerin sanata verdiği değeri en iyi anlatan ve yansıtan yayınlardan biri olarak dikkat çekiyor. Her sayısı bir arşiv niteliğinde olan edebiyat dergisi Kafa, kapak görsellerinde tarihe damga vurmuş kişilerin illüstrasyonları vererek farkını ortaya koyuyor. Yazar ekibinin oldukça kuvvetli olduğu dergide Türk edebiyatına emek vermiş birçok önemli yazar ve sanatçı hakkında önemli bilgilere ulaşmak da mümkün oluyor.

4. Muhit

Edebiyat dergiciliğinin zayıfladığı ve kâğıdın yerini dijital medyanın almaya başladığı, özellikle son yıllarda çok sık konuşuluyor. Şiir, hikâye ve deneme türünde her kuşaktan pek çok şair ve yazarın eserleriyle katkı verdiği Muhit ise bize ısrarla şunu söylüyor: Kâğıt, kalem ve mürekkep, dünyaya anlam katmaya, hayatımızı güzelleştirmeye devam edecek. Şair ve yazar İbrahim Tenekeci yönetiminde yayın hayatına Ocak 2020’de başlayan edebiyat ve düşünce dergisi Muhit, edebiyat dünyamıza yeni bir soluk getirdi ve okuyucudan çok büyük ilgi gördü.

5. Mavi

MAVİ, sıradan bir edebiyat kültür sanat dergisi olmayıp, ilk amacı halk kültürümüze ait değerleri ve büyük ozanları tanıtmakla birlikte edebiyat ve sanat dünyasının önemli değerlerini iki ayda bir okuyucuyla buluşturmaktır. Aynı zamanda MAVİ, her yaştan insanın “içindeki Mavi’yi”  dökebileceği bir alan oluşturmak niyetindedir. Dergimiz içeriğinde yer alan MAVİ ÇOCUK bölümüyle de diğer popüler edebiyat kültür ve sanat dergilerinden ayrılmaktadır.

6. Nüktedan

Nüktedan olmak; kırmadan, dökmeden, gülerek, güldürerek anlatmaktır. Sözün başı nasılsa, sonu da öyle olmalı, tıpkı niyet gibi. O zaman ilk sayımızda ilk sözümüzü ve çizgimizi belirleyelim. Biz gönüller yapmaya geldik, gönüllere köprü olmaya, geçmişle geleceği buluşturmaya geldik. Çıktığımız bu yolda meselemiz bir matbu basından daha fazlasıdır. Bizlere ışık olan geçmişimizdeki kalem erbablarının açtığı yolda, o ışığı daha ileriye taşımaktır. Toplumda kaybolmuş bir değerdir Nüktedan kişi olmak. Bunu topluma kazandırmaya, üretilen fikirleri hayata dahil etmeye, edebiyatımızın gönül insanlarını, gönül insanlarıyla buluşturmaya geldik. Yeni sayılarımızda da toplumun gelişimine katkı sağlamak ve fikri yönde bir duruş sergilemek için nüktedan kişiliğimizle sizleri dergimizde ağırlamaya devam edeceğiz. Nüktedana Hoş geldiniz…

7. Sabitfikir

Sabitfikir, güncel edebiyatın takip edilebileceği ve aylık olarak çıkarılan bir dergidir. Sabitfikir' in 111. Sayısı “Karantina Günlerinde Kitaplarla Sehayat” başlığıyla çıktı. Mayıs dosyamızı oluştururken “Kitap insanı hep yola çağırır” dedik ve evlerden çıkamadığımız şu günlerde kitaplarla seyahatin izini sürdük. Kâmil Yeşil’in kaleme aldığı Karantina Günlerinde Kitaplarla Seyahat başlıklı dosyamızda Aya Yolculuk’tan Gılgamış’a, Evliya Çelebi’ nin Seyahatnamesi’ nden Don Kişot’ a kitaplarla yaptığımız yolculuklara dair tarihsel bir yolculuğa çıktık.

8. Ot

'Hazla ve hızla okunan dergi” hedefiyle 1996 yılından beri sırasıyla; Öküz, Hayvan ve son olarak 2013 yılında 'Maksat Yeşillik Olsun” sloganı ile yayın hayatına başlayan OT dergisi köklü bir geleneği temsil eder. OT dergisi kök olarak kendine mizah ve edebiyatı alıp, dallarını futboldan siyasete, sokaktan müziğe, hayata dair hiçbir şeye yabancı kalmayarak, ülkede sözü olan herkesle bir araya gelebilme cesareti ve isteğini her daim göstererek büyür.

9. İzdiham

İzdiham Dergisi, edebiyat dergisidir. Tasarımı ve içerikleri ile çok keyifli bir okuma aktivitesi sunan dergi, edebiyat ekseninden bugünün dünyasını yorumluyor. Ofiste, evde okuyarak yeni perspektifler keşfedebilirsiniz.

10. Sözcükler Dergisi

Sözcükler Dergisi, iki ayda bir çıkarılan edebiyat dergisidir. İçerisinde yayınlanan öykü ve şiirlerin yazar ve şairleri Türk edebiyatından dünya edebiyatına çok geniş bir yelpazededir.

11. Masa

Masa dergisi; edebiyat, sinema, müzik, resim, tiyatro, dizi türündeki inceleme yazıları ve özgün öykü, deneme, şiir çalışmalarıyla ülkemizin en çok okunan kültür-sanat-edebiyat dergisi.

12. Türk Dünyası

Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi, uluslararası hakemli bir dergidir. Bir dil-edebiyat dergisi olan Türk Dünyası, 6 ayda bir TDK tarafından yayınlanmaktadır.

13. Muhayyel

İz Yayıncılık olarak kuruluşumuzdan bu güne taşıdığımız fikrî ve estetik kaygıyı güderek yine bir kültür sanat dergisi yayınına başladık. İz Yayıncılık bünyesinde üç yıl önce başlattığımız ve daha çok genç edebiyatçıların eserlerine yer verdiğimiz Muhayyel edebiyat dizisinin, okurların ve edebiyat camiasının nezdinde gördüğü ilgi neticesinde, dergimizi benzer bir çizgide ve daha büyük bir sesleniş olması niyetiyle Muhayyel olarak isimlendirdik. Amacımız, gençlerin ve kültür sanat dünyamızın saygıdeğer isimlerinin bir araya geldiği bir platform oluşturarak hem kültür dünyamıza katkı, hem de çok renkliliğin sebep olduğu körleşmeyi giderecek bir algı oluşmasına yardımcı olmaktır.

14. Granta

Dünyanın önde gelen edebiyat dergilerinden Granta, şimdi Everest Yayınları işbirliğiyle Türkçe okurlarıyla buluşuyor. Altı ayda bir yayımlanacak olan dergi, Granta İngiltere'nin geniş arşivinden seçilen öykü ve denemeleri özgün Türkçe metinlerle bir araya getirecek. Granta Türkiye'nin, 'Kimlik' temalı bu ilk sayısı, yalın olanı, hep söylenmiş olanı bir kez daha tazeleyip taze bir sesle yeniden söylemeyi ve yeniden tartışılabilir kılmayı amaçlıyor. Kimliklerimiz gerçekten hapishanelerimiz mi, yoksa sadece verili bir durum da biz mi onunla ne yaptığımıza karar verdiğimizde kim olduğumuzu belirliyoruz? İşte 'Kimlik' sayısında bu sorular irdeleniyor.

15. Sinada

İçerisinde bulunan öykü, şiir, inceleme, makale, eleştiri gibi edebiyat türlerinin dikkat çekici örneklerine yer veren dergi önemli bir kültür, sanat ve edebiyat dergisidir.

16. Kurgu

Kurgu, iletişim alanında yayınlanan açık erişimli ve hakemli akademik bir düşünce, sanat ve edebiyat dergisidir.

17. Roman Kahramanları

2010 yılı Ocak sayısıyla yayın hayatına giren Roman Kahramanları Dergisi altıncı yılını tamamladı. Dergi sürdürdüğü çizgisiyle edebiyat okurları tarafından ciddiye alındı ve Türkiye’de ilk defa denenen bir yöntemle dergi yönetimini ve dosya konularını okurları ve editörleriyle paylaştı. Genel yayın yönetmenliğini Ömer Asan’ın yaptığı dergide bugüne kadar 1000’e yakın makale yayınlandı. 600’ün üzerinde roman okunup, kahramanları farklı yazarlarca kaleme alındı.

18. Pulbiber

'Kültür Sanat Hayat' dergisi olarak yazın hayatına atılan Pulbiber dergisinin en önemli özelliği, yazarların tamamına yakınının kadın olması. Bunun temelinde bize verilen alanlarla yetinmeyip bunu genişletmek ve her alanda daha fazla görünür olmak yatıyor. Derginin yayın politikası; sadece kadınların sorunlarına, cinsiyet ayrımcılığına veya cinsel yönelimlerden dolayı ötekileştirilmeye karşı çıkmakla sınırlı değil. Hayata dair her şey Pulbiber'in de meselesi. Bunun içinde kültür de var, sanat da, edebiyat da, spor da var. Farkımız; kadınların dilinden ve dünyasından bir bakışla, alternatif bir yaklaşım sunmak.

19. Tefrika

İki aylık olarak yayınlanan bir edebiyat ve mizah dergisidir.

20. Ayraç

Ayraç, aylık olarak yayınlanan ve kitap tahlillerini içeren bir dergidir.

Bizim listemiz bu kadar. Peki siz bu dergilerden hangisini daha çok seviyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

OT Dergisine Hırsız Girdi: 'Bugüne Kadar Yaptığımız Her Şey Gitti'
Cumhuriyet Değerlerine Hakaret Eden Misvak Dergisi Tepkiler Üzerine Skandal Paylaşımını Sildi!

Popüler İçerikler

Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler