Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Memnune Şengül ise gıda zehirlenmelerinin daha çok ev tipi konservelerin tüketimiyle yaşandığını söyledi.
Konserve hazırlarken temizlik ve hijyene dikkatin yanı sıra taze gıdaların bekletilmeden işlenmesini ve bozulmamış ürünlerin tercih edilmesini öneren Şengül, konserve kabına ürün doldurulduktan sonra havasının alınıp kapağının iyi kapatılması gerektiğini söyledi.
Şengül, şunları kaydetti:
'Konserve yapımında mikroorganizmaları öldürmek için ısıl işlem çok önemli. Evlerde bu işlem yeterli yapılmadığından meyve, sebzelerden bulaşmış olan mikroorganizmalar, konservenin depolanması sırasında çoğalarak bozulmalara yol açıyor, bozulmuş konserve tüketimi de zehirlenmelere neden oluyor. Fasulye, bezelye ve benzeri düşük asitli ev konservelerinde meydana gelen bozulmalara 'botulizm' diyoruz ve ölümlere yol açıyor.'
Prof. Dr. Şengül, 'Kapağı şişmiş konservelerin tüketilmemesi lazım. Konserve kutusunda ezik çizik, göçük olanlar varsa kapaklar şişme yapmışsa satın almayalım. Kapağı açıldığında kötü koku, renk değişimi ve köpük varsa bunlar tüketilmemeli. Konserve açıldıktan sonra ise çok bekletilmeden tüketilmeli.' uyarılarını yaptı.
Kokusundan bile anlaşılır bozuk olduğu, açınca asitlenir. Kapağı vakumlanmamış konserveyi kesinlikle tüketmeyiniz! Serin güneş almayan yerlerde muhafaza ediniz. Allah rahmet eylesin
ne derdiniz var uğraşıyorsunuz alın güvenilir markalardan gitsin. valla hayatta uğraşmayacağım şey var markette hepsi ayrıca güvenilir profesyonel markalarin. ugraştığına değmez bide canından oldu kadıncağız Allah rahmet eylesin.
endüstriyel gıda dışında bir şey tüketmeyin. organikten doğaldan korkacaksın